ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Παιδείας στην ''Κ'': Ο 14χρονος στη Λεμεσό θα έχει τη στήριξή μας

Διερευνά το περιστατικό η ομάδα Άμεσης Δράσης του Υπουργείου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Tης Αριάνας Χαριλάου

Στο στάδιο της διερεύνησης βρίσκεται το περιστατικό σχολικού εκφοβισμού που έλαβε χώρα πριν από μια εβδομάδα σε σχολείο της Λεμεσού και προκάλεσε αναστάτωση σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Από ότι φαίνεται το λεγόμενο «bulling» είναι καλά εδραιωμένο στα σχολεία και χρόνο με το χρόνο αντί να μειώνεται, αυξάνεται.

Σήμερα ο 14χρονος που κτυπήθηκε από συμμαθητή του στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, επειδή δεν του πάσαρε τη μπάλα, όπως αναφέρει στην καταγγελία του, μετέβη το πρωί στο σχολείο όπου φοιτά, συνοδευόμενος από ομάδα μοτοσικλετιστών, την οικογένεια του, αλλά και από φίλους του. Μιλώντας στην «Κ», η μητέρα του Κωνσταντίνου Αντωνία Τσαγγαλίδου, ανέφερε πως «σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε μια πορεία από την ομάδα μοτοσικλετιστών, από συγγενικά πρόσωπα και φίλους της οικογένειας για να περαστεί το μήνυμα και στα άλλα παιδιά που περνούν κάποιου είδους μορφής σχολικού εκφοβισμού, να μιλήσουν, ώστε να μπορούν να βοηθηθούν. Αυτό ήταν και η παράκληση του ίδιου του Κωνσταντίνου».

Απογοητευμένη με τη στάση του Υπ. Παιδείας η μητέρα

Στο σχολείο παρέστη και ο Επαρχιακός επιθεωρητής του Γραφείου Παιδείας Γιάννος Ευθυμίου, ο οποίος μίλησε με τον Κωνσταντίνο, αλλά και τη μητέρα του, η οποία μέσω της «Κ» εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το πρόσωπό του, καθώς όπως είπε κατανόησε τις θέσεις, τις έγνοιες, αλλά και τις ανησυχίες της οικογένειας της για το περιστατικό που συνέβη, σε αντίθεση με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή. Η ίδια δηλώνει απογοητευμένη με τη στάση του Υπουργού Παιδείας για το χειρισμό του θέματος και ανέφερε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, του ζήτησε όπως παρευρεθεί ο ίδιος στη σημερινή πορεία, πράγμα που δεν επετεύχθη αφού αρνήθηκε.

«Του ζήτησα να έρθει για ψυχολογική υποστήριξη, όχι γιατί θα λυνόταν το πρόβλημα», τόνισε, υποστηρίζοντας πως ο Υπουργός την χαρακτήρισε αγνώμονα και πως το Υπουργείο κάνει ότι μπορεί για το εν λόγω περιστατικό. Μάλιστα, όπως ανέφερε στην «Κ» η μητέρα, ο Κώστας Καδής είπε στην ίδια ότι «αν δεν σας αρέσει ο τρόπος που χειρίζεται το Υπουργείο το θέμα να πάρεις το παιδί σου και να φύγεις από το δημόσιο και να επιστρέψεις στο ιδιωτικό».

Υπέστη κι άλλες φορές «bulling»

Ο 14χρονος Κωνσταντίνος, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, μετά από τον ξυλοδαρμό από συμμαθητή του, υπέστη κι άλλες φορές σχολικό εκφοβισμό και δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται από συμμαθητές του.
Σύμφωνα πάντα με τη μητέρα του, ο Κωνσταντίνος υπέστη σχολικό εκφοβισμό στο δημοτικό και λόγω αυτού, οι γονείς του αποφάσισαν να τον γράψουν σε ιδιωτικό σχολείο, πιστεύοντας ότι τα «βάσανά του» θα τελειώσουν. Όταν άρχισε όμως να παρακολουθεί μαθήματα και στο ιδιωτικό, ο σχολικός εκφοβισμός συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα ο ίδιος να απευθυνθεί μέσω επιστολής στον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας ώστε να μεταγραφεί και πάλι στο δημόσιο. Επιπρόσθετα, ο ίδιος ο 14χρονος ζήτησε μέσω και δεύτερης επιστολής στον Υπουργό Παιδείας την επίσπευση της διαδικασίας της μεταγραφής, για να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το ιδιωτικό. Το Υπουργείο ενέκρινε το αίτημα του Κωνσταντίνου και εν μέσω σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο, ο 14χρονος άφησε το ιδιωτικό και ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στο δημόσιο σχολείο.

Η μητέρα του Κωνσταντίνου δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις ανησυχίες της για το μέλλον του παιδιού της, καθώς σε λίγες ημέρες κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν οι εξετάσεις. «Ο μικρός δεν βρίσκεται και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, είναι μεν καλός μαθητής, είναι δε ράκος με αυτό που του συνέβη», ανέφερε.

Τι απαντά ο Υπουργός Παιδείας

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδεία Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του στην «Κ», σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή που ήρθε εις γνώσιν του Υπουργείου το συγκεκριμένο περιστατικό, ενεργοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί για τα ανάλογα περιστατικά και ένα ολόκληρο επιτελείο από την ομάδα άμεσης παρέμβασης και ειδικών συμβούλων και εκπαιδευτικών βρέθηκε στο σχολείο για να εξετάσει όλες τις διαστάσεις και να δώσει κάθε δυνατή στήριξη στο σχολείο και στα παιδιά που ενεπλάκησαν.

Τόνισε δε, πως οι εκτιμήσεις των υπηρεσιακών του Υπουργείου που διερευνούν το περιστατικό ήταν από την αρχή πολύ διαφορετικές από αυτές που παρουσιάζονταν στα ΜΜΕ και αυτό οφείλεται προφανώς στη μητέρα του Κωνσταντίνου.

«Επικοινώνησα τηλεφωνικώς με την κ. Τσαγγαλίδου μόλις ενημερώθηκα για το τι συνέβη στο σχολείο και τη διαβεβαίωσα ο ίδιος πως θα έχει όλη τη στήριξη που χρειάζεται για την ομαλή προσαρμογή του Κωνσταντίνου στο σχολείο, όπως επίσης και για την υγεία του παιδιού», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως αντιμετώπισε μια πολύ επιθετική στάση από τη μητέρα στο άκουσμα ότι δεν ήθελε να συνοδεύσει ο ίδιος το παιδί στο σχολείο.
«Θεώρησα ορθό πως από τη στιγμή που δεν τελείωσαν οι έρευνες και δεν ξεκαθάρισε η κατάσταση δεν θα έπρεπε να συνοδεύσω το παιδί και να δώσω περισσότερη δημοσιότητα στο θέμα», ανέφερε.

Έπειτα η κ. Τσαγγαλίδου, όπως είπε ο Υπουργός, του είπε ότι θα το βγάλει στη δημοσιότητα και αυτός με τη σειρά του, της είπε ότι μπορεί να πάει όπου θέλει. «Η κ. Τσαγγαλίδου παρερμήνευσε τα λόγια μου. Δεν της είπα ποτέ να φύγει το παιδί της από το δημόσιο. Πιστεύω ακράδαντα πως η πολλή δημοσιότητα κάνει κακό στα παιδιά», σημείωσε και έκανε έκκληση να αποφεύγουμε την περαιτέρω έκθεση των παιδιών και του σχολειού στη δημοσιότητα γιατί αυτό μόνο κακό κάνει. «Ας αφήσουμε τους ειδικούς να διαχειριστούν το περιστατικό και εγώ προσωπικά διαβεβαίωσα τη μητέρα του Κωνσταντίνου πως θα επισκεφτώ υπηρεσιακά το συγκεκριμένο σχολείο, χωρίς κάμερες τη στιγμή που θα κρίνουν οι ειδικοί».

Τέλος, ο κ. Καδής υπογράμμισε πως το περιστατικό έχει πολλές διαστάσεις, οι οποιές δεν συνάδουν με αυτό έχει δημοσιευτεί, γιαυτό και το υπουργείο διερευνά με διακριτικότητα και υπευθυνότητα όλες τις πτυχές του περιστατικού για να μπορεί να δώσει την κάθε δυνατή στήριξη και στα παιδιά και στο σχολείο, όπως είθισται.

«Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν εμπίπτει μέσα στον σχολικό εκφοβισμό»

Σε δηλώσεις της στην «Κ», η Άντρια Νεοκλέους , διευθύντρια του ανθρωπιστικού τμήματος του μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Hope For Children», ανέφερε πως ο Οργανισμός βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας, με τη μητέρα του 14χρονου Αντωνία Τσαγγαρίδου, αλλά και με τη διεύθυνση του σχολείου.

Όπως είπε, ο Οργανισμός προσπαθεί να βρει τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών που λαμβάνουν χώρα εντός του σχολειού και παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και στο θύμα, αλλά και στο θύτη.
Σύμφωνα με την κ. Νεοκλέους, ο Οργανισμός θα έχει σύντομα συνάντηση με τη διεύθυνση του σχολείου για να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του περιστατικού. Σημείωσε πως το συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη στη Λεμεσό, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν εμπίπτει μέσα στον σχολικό εκφοβισμό (bulling), καθώς ο Κωνσταντίνος υπέστη μια σοβαρή μορφή άσκησης βίας. «Θα ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για σοβαρή μορφή σχολικού εκφοβισμού», τόνισε.

Ήδη εμπλέκεται η ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας, η οποία διερευνά το περιστατικό και λαμβάνει μαρτυρίες από παιδιά που βρίσκονται μπροστά όταν συνέβη ο ξυλοδαρμός, για να βγουν κάποια συμπεράσματα για τους λόγους που συνέβη ένα τέτοιο περιστατικό στο σχολείο.

Τέλος, η κ.Νεοκλέους ξεκαθάρισε πως το bulling είναι μια πράξη που συμβαίνει συστηματικά, το περιστατικό στο Γυμνάσιο της Λεμεσού ενδεχομένως να είναι κάτι περισσότερο από τον σχολικό εκφοβισμό, αφού ο 14χρονος υπέστη μια σοβαρή μορφή άσκησης βίας.

Παράλληλα, ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, καταδικάζει σε σημερινή ανακοίνωσή του κάθε πράξη βίας στα σχολεία, καθώς και προσθέτει ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ως μέλος του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο αναλαμβάνει δράση για τη διαμόρφωση, εξέλιξη και προώθηση πολιτικών με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στα σχολεία.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση