ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιλντιρίμ: Ηγέτης είναι ο Ερντογάν και εμείς η ομάδα του

Πλήρης ο έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας από τον Ερντογάν

ΚΥΠΕ

«Ο πρόεδρος (Ταγίπ Ερντογάν) είναι ο ηγέτης αυτού του κινήματος κι εμείς είμαστε η ομάδα του. Όλες οι εργασίες θα γίνουν με διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο». Τη δήλωση αυτή φέρεται να την έκανε ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην συνεδρία της Κεντρικής και Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου, αυτή η διευκρίνιση έγινε από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ έχοντας υπόψη του προηγούμενη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι ο τέως Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν διαβουλευόταν μαζί του.

Τον πλήρη έλεγχο της εκτελεστική εξουσία από τον Τούρκο Πρόεδρο δείχνει και η απόφασή του να προεδρεύσει ο ίδιος αντί για τον Πρωθυπουργό ακόμη και της πρώτης συνάντησης του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό. Οι πληροφορίες λένε ότι από δω και μπρος τις συνεδριάσεις του Υπουργικού θα προεδρεύει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε άλλωστε μετά τη συνεδρίαση ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση μεταρρύθμισης και καινοτομίας, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα μετάβασης σε προεδρικό σύστημα.

Πάντως ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στη συνεδρίαση της Κεντρικής και Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ φέρεται να δήλωσε επίσης το εξής: "Εγώ είμαι ατζαμής. Αν πω κάτι λάθος ή κάνω κάτι λάθος μην το λαμβάνετε υπόψη".

Στην ίδια συνεδρίαση ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι οι γυναίκες τώρα από 7 έγιναν 15 στην Κεντρική και Εκτελεστική Επιτροπή. Τότε ο Βεντάτ Ντεμιρόζ σχολίασε: «Πλέον οι άντρες θα φέρνουν το υλικό και οι γυναίκες θα μαγειρεύουν". Αμέσως οι γυναίκες αντέδρασαν λέγοντας "γιατί όταν ακούτε τη λέξη φαγητό έρχεται στο μυαλό σας η γυναίκα; Κι εσείς μπορείτε να μαγειρεύετε». Ο Ντεμιρόζ τότε είπε "επρόκειτο για αστείο».

Ο νέος πρωθυπουργός φέρεται ακόμη να είπε ότι βασικοί τους στόχοι είναι το σύνταγμα και το προεδρικό σύστημα, ο αγώνας με την τρομοκρατία, ο αγώνας με το παράλληλο κράτος και η οικονομία. Στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητήσουν το νέο σύνταγμα και το προεδρικό σύστημα, όπως φέρεται να είπε.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση