ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στέλνει στη Μόσχα η Άγκυρα

Η Άγκυρα βλέπει θετικά τις δηλώσεις Πούτιν για το μέλλον των ρωσοτουρκικών σχέσεων

Απογοητευμένη παρουσιάζεται η Άγκυρα από τις τελευταίες κινήσεις της αμερικανικής πλευράς στη Συρία, με αποτέλεσμα να αναζητά εναλλακτικές πολιτικές και να στρέφει το βλέμμα προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της «Κ», η τουρκική πλευρά βλέπει θετικά τα μηνύματα του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα και θεωρεί πως είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον των ρωσοτουρκικών σχέσεων.
Το γεγονός ότι ο Πούτιν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων εκλαμβάνεται από την τουρκική πλευρά ως το πρώτο σημάδι για την σταδιακή ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων.

Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τη νέα κατάσταση η Άγκυρα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στέλνει μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στη Μόσχα. Σε νέα δήλωσή του, ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει αποφασιστικότητα για την εξεύρεση ενός «ενδιάμεσου δρόμου» για την τελική αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εδώ και καιρό, η κυβέρνησή του τάσσεται υπέρ της άμεσης ομαλοποίησης των σχέσεων Άγκυρας-Μόσχας.

Σκληρή στάση στην Ουάσιγκτον

Το παραπάνω μήνυμα έρχεται στον απόηχο του νέου σκληρού μηνύματος που στέλνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Το Σάββατο, από το Ντιγιάρμπακιρ, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι διατηρούν συνεργασία και συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία, τη στιγμή που οι δυνάμεις της φέρουν τα εμβλήματα του κουρδικού κινήματος και συνεργάζονται με «τρομοκράτες» στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.

«Το Ισλαμικό Κράτος, το ΡΚΚ και το YPG (η συριακή πτέρυγα του κουρδικού κινηματος) είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Αν θέλετε να το πληροφορηθείτε ελάτε σε εμάς» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Σαρωτικές εξελίξεις στη Συρία

Στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις αντιπολιτευόμενες ομάδες συνεχίζονται. Οι Κούρδοι εξαπολύουν επίθεση κατά της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους, Ράκκα. Την ίδια ώρα, το Ισλαμικό Κράτος βάλλει κατά της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από την Τουρκία και τις άλλες χώρες στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Οι πληροφορίες που φτάνουν από αυτές τις περιοχές είναι συγκεχυμένες, με κάποιες να κάνουν λόγο για ήττες του Ισλαμικού Κράτους και κάποιες άλλες για «πρόοδο» της οργάνωσης σε κάποιες άλλες περιοχές.

Το σίγουρο είναι ότι η νέα κατάσταση εκτοπίζει από τις εστίες τους πάνω από 165.000 ανθρώπους, οι οποίοι, σύμφωνα με τα τουρκικά και τα τοπικά μέσα, αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, η οποία όμως κρατά κλειστά τα σύνορά της με τη Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση