ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνάντηση των 27 χωρίς τη Βρετανία

Ο Ντόναλτ Τουσκ θέτει θέμα συζήτησης του άρθρου 50

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καλεί τους 27 ηγέτες να συναντηθούν πριν από την επίσημη Σύνοδο Κορυφής και θέτει θέμα συζήτησης του άρθρου 50, σύμφωνα με μια επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε προς τα μέλη του Συμβουλίου.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, λόγω της αρνητικής έκβασης του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει κατά κύριο λόγο να αφιερώσουμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας σε μια συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές συνέπειές της. Πρόθεσή μου είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αρκετό χώρο για συζήτηση τόσο με τον Πρωθυπουργό Κάμερον και στη συνέχεια χωριστά με τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», γράφει.

"Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να συζητήσουμε και για τα άλλα προγραμματισμένα θέματα στην ημερήσια διάταξή μας - την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, την ατζέντα της ενιαίας αγοράς για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας μας, δουλεύοντας πιο στενά με το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι πιο σημαντική από ποτέ», είπε.

Ο κ. Τουσκ σκοπεύει να οργανώσει τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα με τον ακόλουθο τρόπο:

Την Τρίτη, μετά από μια παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι 28 θα ακούσουν σύντομες παρουσιάσεις από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τη συνεργασία ΕΕ / ΝΑΤΟ και από τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ για την πρωτοβουλία του για τη Νότια Γειτονία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Θα εγκρίνουν τα συμπεράσματα και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε δείπνο, όπου ο Πρωθυπουργός Κάμερον θα εξηγήσει την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα και θα ακολουθήσει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων.


Την Τετάρτη οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν ανεπίσημα για να συζητήσουν τις πολιτικές και πρακτικές συνέπειες του Brexit.

"Πρώτα απ' όλα, θα συζητήσουμε τη λεγόμενη διαδικασία του διαζυγίου, όπως περιγράφεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης. Και δεύτερον, θα ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 27 κράτη μέλη", καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση