ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βέλη Χάρη προς Αβέρωφ για την ακίνητη ιδιοκτησία

Η πρόταση ΔΗΣΥ για πλήρη κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας προκάλεσε αντιδράσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πλήρη κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, πρότεινε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην κοινή συνεδρία που πραγματοποίησε με την Επιτροπή Εσωτερικών. Προτάσεις οι οποίες φαίνεται να προκάλεσαν την αντίδραση και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Προτάσεις ΔΗΣΥ

Μιλώντας για χαράτσι, σημείωσε πως τα 44 εκατομμύρια ευρώ, που προβλέπει το κράτος να εισπράξει, με το νομοσχέδιο για τον ανανεωμένο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, μπορούν να εξοικονομηθούν, από τη μείωση ανελαστικών δαπανών, χωρίς να πειραχθεί ούτε ένα ευρώ από τις κοινωνικές δαπάνες καταλήγοντας πως ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει την Παρασκευή πέραν των είκοσι προτάσεων εξοικονόμησης.

Όπως σημείωσε το κυβερνών θα προτείνει κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων και αυτών που ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες καθώς αποτελούν πρόκληση προς τον απλό πολίτη. Υπογράμμις δε πως ούτε ένα σεντ δεν θα μειωθεί σε ο,τι αφορά το κοινωνικό κράτος και τις κοινωνικές παροχές.
Η εισήγηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΑΚΕΛ, με την πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, να κάνει λόγο για λαϊκισμό και προσβλητική αντιμετώπιση των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η κοινωνική δικαιοσύνη» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «δεν πρέπει να είναι στα λόγια, αλλά στις πράξεις και θέλω να πιστεύω πως όλοι θα συμφωνήσουν μαζί μας πως πρέπει να καταργήσουμε τα προκλητικά προνόμια μερικών και να πάψουμε να βάζουμε χαράτσι στο σύνολο του λαού μας».
Της κατάθεσης, από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, της πρότασης για κατάργηση του φόρου ακινήτων με αντιστάθμισμα ψαλίδι στις ανελαστικές δαπάνες, προηγήθηκε κατάθεση σειράς προτάσεων από όλα τα κόμματα, για τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο στις οποίες προβλέπεται κλιμακωτός συντελεστής φορολογίας, αναβολή στην επιβολής ΦΠΑ 19% στις αγορές οικοπέδων, αφορολόγητες οι πρώτες 200.000 στους ιδιοκτήτες μηδενικός συντελεστής για αγροτικούς κλήρους κλπ.

Μήνυμα Χάρη σε Αβέρωφ

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι προτάσεις όλων των κομμάτων, προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάκη, ο οποίος μίλησε για «τζάμπα μαγκιές». Όπως ανέφερε οι προτάσεις αυτές δημιουργούν μαύρη τρύπα στα οικονομικά και διερωτήθηκε τι θα μείνει να εισπράξει το κράτος. Τις νουθεσίες συνέχισε και από τον λογαριασμό του στο twitter σημειώνοντας χαρακτηριστικά «επιμένουμε στην πρότασή μας: μείωση μεταβιβαστικών στο 50%, μείωση φορολογίας ακίνητης πέραν του μισού.



Όχι σε ανεύθυνες προτάσεις» διαμήνυσε ο Υπουργός Οικονομικών. Η τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα μετά τις αναπάντεχες προτάσεις του ΔΗΣΥ προκαλούν ερωτήματα σε πολιτικούς κύκλους, με φωνές να θέλουν οι επισημάνσεις του να έχουν ως δέκτη τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση