ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκληρές απαντήσεις Καδή προς Γενικό Ελεγκτή

Ο υπουργός κάνει λόγο για επιλεκτικές, ανακριβείς και αποσπασματικές αναφορές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονοι οι τόνοι μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή και του Γενικού Ελεγκτή του κράτους Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ως προς τις διδακτικές περιόδους των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και τις απαλλαγές τους. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αυτά θέματα έθιξε ο Γενικός Ελεγκτής στην ετήσια έκθεσή του για το 2015, καθώς επίσης και σε επιστολές του απευθυνόμενες προς τον υπουργό, οι οποίες διέρρευσαν στον Τύπο. Μάλιστα, μία εξ αυτών, με ημερομηνία 7 Ιουλίου, δόθηκε στη δημοσιότητα με ανακοίνωση της ίδιας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Απαράδεκτη και υποτιμητική στάση

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής απάντησε μέσω δύο επιστολών του προς τον Γενικό Ελεγκτή, ημερομηνίας 25 και 26 Ιουλίου, 2016, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή γλώσσα και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Συγκεκριμένα, ο υπουργός επισημαίνει στο Γενικό Ελεγκτή πως «επιλεκτικά διαρρέει» τις θέσεις του στον Τύπο και ότι σε όλες τις τοποθετήσεις του, το υπουργείο Παιδείας έδωσε ξεκάθαρες διασαφηνίσεις.

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι θεωρεί «απαράδεκτο αλλά και υποτιμητικό να δημοσιοποιείτε στα ΜΜΕ το περιεχόμενο επιστολής της οποίας είμαι ο παραλήπτης, πριν ακόμα την παραλάβω εγώ ο ίδιος», τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία νέα διαδικασία εκ μέρους του Ελεγκτή που προκαλεί «καχυποψία» και «αμφισβήτηση για τον ρόλο που επιτελούν οι δημόσιοι αξιωματούχοι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο με την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή μπορεί να επιτευχθεί «διαφάνεια και προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».

Έκδηλα αντιδεοντολογικές κινήσεις

«Έκδηλα αντιδεοντολογική έως και παράνομη» χαρακτηρίζει την πράξη του Ελεγκτή να δημοσιεύσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποσπάσματα επιστολής του υπουργού ως προς τους όρους εργοδότησης των εκπαιδευτικών, η οποία επιστολή είχε αποσταλεί, κατά τον υπουργό, «εμπιστευτικά» προς τον Ελεγκτή. Επιπλέον, ο υπουργός επισημαίνει ότι είχε ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας νομική αρωγή από τον Γενικό Εισαγγελέα, «ως προς το πλαίσιο που πρέπει να διέπει τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών από διδακτικά καθήκοντα» κατόπιν συστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Επιλεκτικές και ανακριβείς πληροφορίες

Ο υπουργός δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «επιλεκτικές και ενίοτε ανακριβείς» τις πληροφορίες που αναφέρονται σε άλλες επιστολές του Γενικού Ελεγκτή που απεστάλησαν κατά το παρελθόν. Επιπροσθέτως, ο υπουργός διευκρίνισε πως ζητήθηκε από υπηρεσιακούς λειτουργούς να ετοιμαστεί λεπτομερής απάντηση προς τις τοποθετήσεις του Ελεγκτή, η οποία θα παρουσιάζει την ακριβή εικόνα των πραγμάτων, που είναι, κατά τα λεγόμενα πάντα του υπουργού, διαφορετική από αυτήν των τοποθετήσεων του Ελεγκτή.

Και δεύτερη επιστολή

Ο κ. Καδής απέστειλε και δεύτερη επιστολή προς τον Γενικό Ελεγκτή, αυτή τη φορά ως προς τη νομική αρωγή σε ζητήματα εκπαιδευτικής προτεραιότητας, εκφράζοντας την έντονη δυσανασχέτησή του για το γεγονός ότι υπήρξαν διαρροές στον Τύπο. Οι διαρροές αυτές, κατά τον υπουργό, έγιναν «με τρόπο επιλεκτικό, ανακριβή και αποσπασματικό». Τόνισε δε πως με τον τρόπο αυτό τα στοιχεία αυτά «παραπλανούν» ως προς τον τρόπο που λειτουργεί ο ίδιος αλλά και η αρμόδια Αρχή.

Τέλος, υπογράμμισε πως αυτό προκαλείται από τη στιγμή που παραλείπεται «το ακριβές περιεχόμενο των δικών μου απαντητικών επιστολών αναφορικά με την υλοποίηση αναγκαίων έργων της εκτελεστικής εξουσίας».

 *Της Ιωάννας Σκορδή

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση