ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Εκτός τηλεοπτικών αδειών Άλφα και Σταρ

Σε Σκάι, Αντ1, Μαρινάκη και Καλογρίτσα οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Kathimerini.gr

Ο ΣΚΑΪ, ο ANT1 και δύο νέα κανάλια, αυτά που θα ιδρύσουν οι κ. Μαρινάκης και Καλογρίτσας, κέρδισαν τις τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου, ύστερα από την πρωτοφανή διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση και κράτησε εγκλείστους, για περισσότερες από 65 ώρες, τους εκπροσώπους των οκτώ ομίλων που τις διεκδίκησαν. Χωρίς άδεια έμειναν, έτσι, το Star και ο Alpha, όπως και οι δύο άλλοι νέοι διεκδικητές (Σαββίδης, κυπριακό κανάλι), ενώ έξω από κάθε πρόβλεψη είναι το συνολικό ποσό που δόθηκε για τις τέσσερις άδειες, καθώς έφτασε τα 246 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στελέχη του ΣΚΑΪ, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Κιμπουρόπουλο, απεδείχθη ότι είχαν μακράν την καλύτερη στρατηγική, καθώς κέρδισαν την πρώτη άδεια με τα λιγότερα –συγκριτικά– χρήματα σε σχέση με όλους τους άλλους πλειοδότες.

Συγκεκριμένα, ο ΣΚΑΪ διασφάλισε την πρώτη άδεια με 43,6 εκατ. ευρώ, ενώ τις άλλες τρεις κέρδισαν ακολούθως οι κ. Καλογρίτσας (52,6 εκατ. ευρώ), Κυριακού (ΑΝΤ1, 75,9 εκατ. ευρώ) και Μαρινάκης (Αλτερ Εγκο, 73,9 εκατ. ευρώ). Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που ο κ. Κιμπουρόπουλος, εξερχόμενος στις 3 το πρωί από τη Γενική Γραμματεία, τόνισε ότι ο ΣΚΑΪ είχε προαποφασίσει, μέσω της ιδιοκτησίας του, να κερδίσει τη μάχη της ελεύθερης ενημέρωσης και ευχαρίστησε για το θετικό αποτέλεσμα τους συνεργάτες του, με πρώτο τον νομικό σύμβουλο Κωνσταντίνο Φιλιππόπουλο. Νωρίτερα, υπήρχε σωρεία αντιφατικών φημολογιών λόγω της ανεξήγητης επιλογής της κυβέρνησης το τελευταίο τριήμερο να μην παράσχει οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση στην κοινή γνώμη, έστω για τους τυπικούς όρους της πρωτοφανούς αυτής διαδικασίας, και να ενημερώνει για το πότε ολοκληρώνεται κάθε στάδιό της.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, υπήρχε από χθες γενικευμένη πλέον η αίσθηση ότι η κυβέρνηση σχεδίασε εσκεμμένα την ατελείωτη –για τους μετέχοντες– διαδικασία, επιδιώκοντας να στείλει ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους της ότι είναι άτεγκτη με αυτό που η ίδια αποκαλεί «διαπλοκή», αλλά και αποσκοπώντας να απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από τον Αρμαγεδδώνα των φόρων που άρχισαν να καταφθάνουν στους πολίτες.

Σε κάθε, όμως, περίπτωση, τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι προφανές ότι αρχίζουν από αύριο. Οχι μόνον γιατί είναι πιθανό ο περιβόητος διαγωνισμός να κριθεί αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του ΣτΕ ή τη διεθνή Δικαιοσύνη, αλλά και γιατί, αν, τελικώς, δοθούν και θεματικές άδειες –κάτι που προανήγγειλε για το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Παππάς, αλλά διέψευσε η κ. Ολγα Γεροβασίλη– ενδεχομένως οι τέσσερις που τις έλαβαν χθες να αντιδράσουν, καταγγέλλοντας de facto συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Και τούτο, διότι εξ αρχής η κυβέρνηση προέβαλε το επιχείρημα ότι δίνει άδειες μόνο σε τέσσερα κανάλια, επειδή μόνον αυτά θα είναι βιώσιμα βάσει της υφιστάμενης διαφημιστικής πίτας.

Ας σημειωθεί, τέλος, και μια παράδοξη χθεσινή εξέλιξη. Ο γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος αίφνης ανακοίνωσε ότι οι περιφερειακές άδειες θα δοθούν από το ΕΣΡ, το οποίο, ως γνωστόν, δεν υφίσταται, ελλείψει της αναγκαίας πλειοψηφίας από τη Βουλή. Το γεγονός αυτό έκανε πολλούς να υποψιαστούν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει και τον κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να κερδίσει τους συσχετισμούς στη Διάσκεψη των Προέδρων και να διορίσει, έτσι, ΕΣΡ της αρεσκείας της. Ενδεχόμενο που μακάρι να μην ευσταθεί, καθώς ουδείς θέλει να σκέφτεται την πολιτική θύελλα που θα προκαλέσει.

Μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών ακολούθησαν και οι πρώτες δηλώσεις.

Κιμπουρόπουλος: Χιτσκοκική η διαδικασία

Ο εκπρόσωπος και διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, κύριος Κώστας Κιμπουρόπουλος, χαρακτήρησε "χιτσκοκική" τη μαραθώνια διαδικασία, εξερχόμενος του κτιρίου. Ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ήταν ο πρώτος που έλαβε την άδεια με ποσό 70% κάτω από όσα διέθεσαν οι υπόλοιποι καναλάρχες.Σημείωσε ότι η τρίτη και η τέταρτη ήταν οι πιο χρονοβόρες.

«Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος ο οποίος ήταν ο διεκδικητής που εξασφάλισε την πρώτη τηλεοπτική άδεια. «Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος και αναφερόμενος στη διαδικασία της δημοπρασίας είπε: «Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες».

Τέλος τόνισε ότι «δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα». Ο κ. Κιμπουρόπουλος ευχαρίστησε προσωπικά τον επικεφαλής του νομικού τμήματος του ΣΚΑΪ, τον κ. Κωνσταντίνο Φιλιππόπουλο αλλά και τον κ. Τεμπεκλή.

Σαββίδης: Συγχαρητήρια στους νικητές

«Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές και ελπίζω πως τα χρήματα που μπήκαν στα κρατικά ταμεία και δεν τα υπολόγιζε η κυβέρνηση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανασφάλιστους υπερήλικες Πόντιους». Σε σχετική ερώτηση για μελλοντικό ενδιαφέρον του στην διεκδίκηση περιφερειακής άδειας, ο Ιβάν Σαββίδης τόνισε «σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των μίντια».

Ν. Παππάς: Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας

«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε γραπτή ευχαριστήρια δήλωσή του για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.

Σημειώνει ότι «η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό "προνόμιο" της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών» και τονίζει: «Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια».

Ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι «η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες» και «ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Επισημαίνει επιπλέον ότι «πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα». Σε αυτό το πλαίσιο απευθύνει ευχαριστίες προς «τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας. Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους».

«Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, «και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό». «Ακόμη και εκείνους», όπως συμπληρώνει, «που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι -και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά».

Ό. Γεροβασίλη: Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον». Αυτό τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωση της μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι "η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας" και υπογραμμίζει ότι: "Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X