ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοινό μέτωπο ΠΑΣΥΚΙ-ΠΑΣΥΝΟ εναντίον Παμπορίδη

Σε κοινή ανακοίνωση απαιτούν εξεύρεση λύσεων στα εργασιακά τους ζητήματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κοινό μέτωπο φαίνεται να στήνουν πλέον απέναντι στον Υπουργό Υγείας και στην Κυβέρνηση η Παγκύπρια Συντεχνία Ιατρών και Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών. Πέραν της τρίωρης στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι γιατροί για την ερχόμενη Τετάρτη εξαιτίας της συμφωνίας του υπουργείου υγείας και ιατρικής σχολής, οι δύο συντεχνίες προχωρούν σε κοινή απαίτηση για εξεύρεση λύσεων και διευθέτηση όλων των εργασιακών ζητημάτων τους πριν την μεταρρύθμιση και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ είχαν μεταξύ τους συνάντηση την περασμένη εβδομάδα και χθες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία θέτουν τις γραμμές τους σχετικά με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τη θέση τους ότι μετά την αυτονόμηση τα νοσηλευτήρια θα πρέπει να παραμείνουν κρατικά.

«Η μη επίλυση των εργασιακών θεμάτων προ της αυτονόμησης μπορεί να δυναμιτίσει τα θεμέλια οποιασδήποτε μεταρρύθμισης και οικοδομήματος υγείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, ενώ σημειώνεται πως στη μεταξύ τους συνάντηση «συζητήθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, τις επιπτώσεις των οποίων βιώνουν καθημερινά οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς». Κατά τη συζήτηση, αναλύθηκαν και οι προοπτικές εφαρμογής διορθωτικών λύσεων στο πλαίσιο της απαραίτητης αναδιοργάνωσης προ της αυτονόμησης.

Οι δύο συντεχνίες «συμφωνούν μεταξύ άλλων ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια, για τα οποία γίνονται προσπάθειες να μετατραπούν σε αυτόνομους οργανισμούς, πρέπει να παραμείνουν κρατικά, στο πλαίσιο του υπουργείου Υγείας, και όλες οι μεταρρυθμίσεις για αυτονόμηση, διοικητική και οικονομική, να γίνουν εντός της λειτουργίας του κρατικού αυτού οργανισμού».

Αναφέρεται παράλληλα πως «η δομή των δημόσιων νοσηλευτηρίων πρέπει να στελεχωθεί άμεσα στο πλαίσιο μιας σφαιρικής μεταρρύθμισης και αναδιάρθρωσης, προ της αυτονόμησης, που θα τους εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους, σε περιβάλλον αυτονόμησης και ΓΕΣΥ και ότι η παροχή κινήτρων και ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας πρέπει να τροχιοδρομηθεί άμεσα».

Γιατροί και νοσηλευτές δεν παραλείπουν να απαντήσουν στις δηλώσεις του υπουργού ο οποίος αναφέρει ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο της αυτονόμησης. «Η χρήση της φράσης ότι “η αυτονόμηση αποτελεί την πανάκεια της επίλυσης των προβλημάτων και των εργατικών διαφορών”, αποτελεί φράση χωρίς περιεχόμενο, και αποτελεί από μόνη της κίνδυνο για τη βιωσιμότητα όχι μόνο των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τα οποία συνεχίζουν να παραμένουν στην αναμονή, αλλά γενικά για την υγεία», καταλήγουν οι δύο συντεχνίες.

Η αφορμή του κακού

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας περί βασιλείων και διευθυντών που εμποδίζουν την προώθηση της μεταρρύθμισης, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ΠΑΣΥΚΙ με αποτέλεσμα να προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη. «Τι έκανε το υπουργείο Υγείας τόσα χρόνια για να καταργήσει αυτά τα βασίλεια που ο υπουργός λέει ότι υπάρχουν» διερωτάται η ΠΑΣΥΚΙ σε ανακοίνωσή της.

Απαντώντας μάλιστα στην τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη ότι η ΠΑΣΥΚΙ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών αναφέρει ότι «ο μόνος φορέας που επιδιώκει να αποπροσανατολίσει είναι το υπουργείο Υγείας».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση