ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόωρη η συζήτηση για τη Μόρφου λέει η Άγκυρα

Συγκρατημένη η αισιοδοξία της τουρκικής πλευράς για την πορεία των συνομιλιών

Τα τελευταία μηνύματα της Λευκωσίας και της Αθήνας σχετικά με την προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού Ζητήματος βρίσκουν αντίκτυπο στις αρμόδιες υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες εστιάζουν στα θέματα που αφορούν την Κύπρο. Η τουρκική πλευρά εκφράζει προβληματισμό σχετικά με τα μηνύματα που αφορούν την Μόρφου και τις εγγυήσεις.
Τις παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνουν στην «Κ» πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο νέο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας. Οι πηγές μας εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό και δεν αποκλείουν εντυπωσιακές εξελίξεις κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, οι πηγές της «Κ» δεν κρύβουν τον προβληματισμό της Άγκυρας απέναντι στα νέα μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να αποκλείει την τελική κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων μετά την λύση. Σύμφωνα με την προοπτική λύσης της Άγκυρας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Τουρκία θα παραμείνει ως εγγυήτρια δύναμη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμό εκφράζει η Άγκυρα και για τα νέα μηνύματα της Λευκωσίας σχετικά με το μέλλον της Μόρφου καθώς θεωρεί «πρόωρη» της συζήτηση γύρω από το μέλλον της Μόρφου και υπενθυμίζει τις σχετικές τοποθετήσεις της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί. Από την σκοπιά της Άγκυρας, η Λευκωσία, αντί να στέλνει δημοσίως μηνύματα για το εδαφικό, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε παραπληροφόρηση και σε λανθασμένη συμπεράσματα, πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην διαπραγματευτική διαδικασία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να εκφράζει σε επίσημο επίπεδο ελπίδες για την λύση του Κυπριακού κατά του επόμενους μήνες. Παρά τις δυσκολίες, η τουρκική πλευρά θεωρεί εφικτή την λύση «αρκεί η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για την άμεση λύση του προβλήματος».

Συνάντηση Ακιντζί-Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το νησί με προορισμό την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τ/κ ηγεσία, ο κ. Ακιντζί μεταβαίνει στην Τουρκία, ύστερα από πρόκληση του Προέδρου της Τουρκίας, για να λάβει μέρος στην 23η Παγκόσμια Σύνοδο Ενέργειας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε συνάντηση με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία διήρκησε μισή ώρα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση