ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΓεΣΥ: Κατ' άρθρο συζήτηση από την Επιτροπή Υγείας

Την τάχιστη ψήφιση του νομοσχεδίου ζητά ο Υπουργός Υγείας

ΚΥΠΕ

Σε κατ` άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων για το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, εισέρχεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Παμπορίδη να εκφράζει την ελπίδα τα νομοσχέδια να ψηφιστούν το συντομότερο.

Σήμερα τα νομοσχέδια συζητήθηκαν για δεύτερη φορά στην Επιτροπή, παρουσία τόσο του Υπουργού όσο και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εκπροσώπων των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Είναι πραγματικά σημαντικότατο να μην χαθούμε πάλι στη λεπτομέρεια, να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, το δάσος, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιμέρους δέντρα στο βαθμό που μπορούμε, να μην ξεφύγουμε από τον τελικό στόχο ο οποίος παραμένει, κατ` εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών, η τάχιστη ψήφιση του νομικού πλαισίου της εισαγωγής του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης και την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας» δήλωσε ο Υπουργός.

«Εύχομαι και ελπίζω το συντομότερο δυνατό να ψηφιστεί» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «στο μέτρο που αφορά το Υπουργείο θα δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια στη Βουλή».

Ο κ. Παμπορίδης είπε ότι οι αναλογιστικές μελέτες καταδεικνύουν ότι το ΓεΣΥ στο πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα χρειαστεί €900-950 εκ. και ότι τα διάφορα σενάρια που αφορούν τη συνεισφορά και έχουν συνταχθεί από τους ίδιους τους μελετητές με αναλογιστική προσέγγιση, θα τεθούν ενώπιον των βουλευτών για να αποφασίσει η Βουλή ποια θα είναι η τελική συνεισφορά της κάθε πλευράς.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε αισιοδοξία «ότι τελικά όταν αντιληφθούν άπαντες ότι η πορεία είναι μη αναστρέψιμη και ότι η όλη προσπάθεια θα καταλήξει μετά βεβαιότητας προς τον επιδιωκόμενο στόχο θα είναι τελικά όλοι εποικοδομητικοί ως προς τη διαμόρφωση των τελικών κειμένων, παρότι μπορεί να μην συμφωνήσουν να μεταπηδήσουν όλοι στο νέο αυτονομημένο οργανισμό».

«Τα ψέματα έχουν τελειώσει, τα όποια συμφέροντα, τα όποια κατεστημένα, οι όποιες προσωπικές επιδιώξεις θα αφεθούν στο περιθώριο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου.

Μίλησε για προσωπικά και άλλα συνδικαλιστικά συμφέροντα που, όπως είπε, δεν επέτρεψαν να οδηγηθούν στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως η Επιτροπή θα ξεκινήσει την κατ` άρθρον συζήτηση, αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο της αυτονόμησης, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό να αχθεί ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση.

Η εφαρμογή και υλοποίηση του ΓεΣΥ είναι αυτή η οποία θα λύσει τα όποια προβλήματα ταλανίζουν σήμερα τον τομέα της υγείας, τόνισε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου απηύθυνε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους για συζήτηση και κατάληξη το συντομότερο δυνατό, χωρίς εντάσεις και αντεγκλήσεις, για το καλό του Κύπριου ασθενή και ζήτησε να είναι ασθενοκεντρικό το σύστημα του ΓεΣΥ που θα προταθεί προς ψήφιση.

«Αυτή η κατάσταση με τον τομέα της υγείας δεν πάει άλλο και ό,τι μέτρα και να λάβουμε είναι εμβαλωματικά, δεν λύνουν το πρόβλημα, απλώς παίρνουμε παράταση», πρόσθεσε.

Ο κ. Αδάμου είπε πως είναι πολύ δύσκολο το έργο της Επιτροπής γιατί έχει να συγκεράσει πολλές απόψεις και αντιρρήσεις μέσα στα δύο νομοσχέδια.

Ανέφερε ακόμα ότι ακόμα ότι το ΓεΣΥ θα έχει και προβλήματα, όμως το θέμα είναι η φιλοσοφία του ΓεΣΥ να μπει στην πράξη, να τεθεί σε λειτουργία και από κει και πέρα να διορθώνονται τα προβλήματα που θα προκύπτουν.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «η έκταση και το κόστος του εγχειρήματος είναι τέτοια ώστε να καθιστά αναγκαία την εφαρμογή του πάνω σε ορθή βάση, από την αρχή. Λανθασμένες ενέργειες ή και αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα στη βάση πολιτικών σκοπιμοτήτων, και όχι στη βάση της λογικής και του ορθολογισμού, θα έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος για ολόκληρη την κοινωνία κι αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο της δημόσιας υγείας».

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ, σημείωσε, θα αποτελέσει ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία, κι ένα εκ των σημαντικότερων ωφελημάτων αν όχι το σημαντικότερο που θα παρέχει η κυπριακή πολιτεία στους πολίτες, ισάξιο του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση