ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γεμιστό στήθος κοτόπουλου

Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, κατάλληλο για δείπνο

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Ο σεφ Παύλος Φλόγας του εστιατορίου Jimmy’s Kitchen στη Λευκωσία, ετοίμασε ειδικά για τον «Γ» ένα πιάτο με γεύσεις και αρώματα από την Κύπρο. Μια συνταγή που δεν θα βρείτε στο ανανεωμένο μενού του εστιατορίου, παρά μόνο σε συνδυασμένη παραλλαγή της. Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, κατάλληλο για δείπνο με τους καλεσμένους σας.

Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 80΄ Εύκολο

ΥΛΙΚΑ

για το γεμιστό κοτόπουλο
250 γρ. στήθος κοτόπουλο
2 κ/σ τριμμένο αιγοπρόβειο χαλλούμι (στο χοντρό)
3 φέτες καπνιστό κυπριακό χοιρομέρι (κομμένο πολύ λεπτό)
1 μέτρια ντομάτα μέτρια κομμένη σε λεπτές φέτες
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας
1 κουτ. σούπας σάλτσα κόλιανδρου
Φρέσκο αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Πλαστική μεμβράνη κουζίνας

Για τη σάλτσα ντομάτας
450 γρ. ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες (συσκευασμένες σε κουτί)
100 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλους κύβους
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
100 ml άσπρο ξηρό κρασί
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι

Για σάλτσα κόλιανδρου
1 κουτ. σούπας κόλιανδρο φρέσκο κομμένο
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού χλιαρό νερό


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για το στήθος
Ανοίγετε στον πάγκο σας ένα κομμάτι 30 περίπου εκατοστών πλαστικής μεμβράνης. Βάζετε πάνω στη μεμβράνη τις φέτες ντομάτας σε τρεις σειρές των τριών, έτσι ώστε να πατάει η μία πάνω στην άλλη. Ανοίγετε το στήθος στη μέση ώστε να διπλασιαστεί το μέγεθός του και το βάζετε πάνω από τις ντομάτες, αρτύζοντας με λίγο πιπέρι.
Μετά τοποθετείτε το χοιρομέρι ώστε να καλύψει την επιφάνεια του στήθους και βάζετε το χαλλούμι κατά μήκος στην πλατιά πλευρά του στήθους.
Το τυλίγετε σηκώνοντας πρώτα την άκρη της μεμβράνης και σπρώχνετε το κοτόπουλο για να τυλιχθεί και να γίνει ρολό. Το τυλίγετε σφιχτά μέσα στη μεμβράνη, παίρνετε τις δύο άκρες και ρολάρετε πάνω στον πάγκο μέχρι να σφίξει και να πάρει τη μορφή κυλινδρικού σωλήνα. Στη συνέχεια το βάζετε στην κατάψυξη για 30΄-45΄ και όταν το βγάλετε αφαιρείτε τη μεμβράνη και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20΄-30΄.

Για τη σάλτσα ντομάτας
Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ σκεύος σε μέτρια φωτιά για να κάψει λίγο και ρίχνετε μέσα τις ντομάτες για να πάρουν μια βράση. Όταν αρχίσουν οι ντομάτες να βράζουν, αφήνετε για 5΄ και μετά ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 15΄ και προσθέτετε το κρασί
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ περίπου σε 10΄, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε μέσα το ματσάκι του βασιλικού που προηγουμένως το έχετε δέσει με σπάγκο κουζίνας, το αγκιστρώνετε στο χερούλι του σκεύους και το αφήνετε να καταστηθεί σε χαμηλή φωτιά. Όταν καταστηθεί, βάζετε το ματσάκι βασιλικού και ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Αφήνετε για ακόμη 5΄ και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Στη συνέχεια με το μίξερ χεριού πολτοποιείτε τις ντομάτες μέχρι να γίνουν μια παχύρευστη σάλτσα.

Για σάλτσα κόλιανδρου
Βάζετε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν και η σάλτσα να πάρει ένα βαθύ πράσινο χρώμα
Είστε έτοιμοι για το σερβίρισμα. Όταν ψηθεί το στήθος, το αφήνετε να κρυώσει για 5΄ και το κόβετε σε φέτες. Βάζετε στο πιάτο 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα ντομάτας και τοποθετείτε τις φέτες του ρολού. Ραντίζετε από πάνω το γεμιστό κοτόπουλο με τη σάλτσα κόλιανδρου και σερβίρετε το πιάτο με πουρέ πατάτας.

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ
Ένα κόκκινο Μαραθεύτικο

 

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση