ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κυπριακό συζήτησαν Κέρι- Τσαβούσογλου

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα

ΚΥΠΕ

Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο επικοινώνησε για να εκφράσει τη λύπη του για το επεισόδιο της δολοφονίας του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, έπειτα από ερώτηση του Τζον Κέρι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε εξάλλου στον Αμερικανό ομόλογό του ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία γνωρίζουν ότι πίσω από τη δολοφονία βρίσκεται το κίνημα Φετουλλάχ Γκιουλέν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Υπουργός έδωσε στοιχεία στον Τζον Κέρι για το δράστη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Κέρι εξέφρασε συλλυπητήρια στον κ. Τσαβούσογλου για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα του και προσέφερε την αμερικανική βοήθεια στην έρευνα για «την αποτρόπαια δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ».

Παράλληλα οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και τις συνεχείς προσπάθειες «για άμεση επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, διασφάλιση της έγκαιρης μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και έναρξη των πολιτικών συνομιλιών για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου».

Παρόμοιες αναφορές έκανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για την συνομιλία Κέρι – Λαβρόφ, κατά την οποία προσφέρθηκε «αμερικανική βοήθεια στην έρευνα υπό οποιαδήποτε ιδιότητα θα απαιτείτο». Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία, ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, πληροφορίες από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες πίσω από την επίθεση κατά του Ρώσου Πρέσβη βρίσκονται «Γκιουλεντιστές», ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι είπε ότι δεν έχει κάτι επ’ αυτού.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κ. Τσαβούσογλου του ήγειρε τις ανησυχίες του για την ρητορική που βγαίνει από την Τουρκία".

Σε σχέση "με αμερικανική εμπλοκή/υποστήριξη, σιωπηρή ή αλλιώς, γι’ αυτή την ανομολόγητη δολοφονία, εξαιτίας της παρουσίας του κ. Γκιουλέν εδώ στις ΗΠΑ", είπε πως "πρόκειται για γελοίο ισχυρισμό, απολύτως λανθασμένο. Δεν υπάρχει καμία βάση αλήθειας σ’ αυτό κι ο Υπουργός Εξωτερικών το κατέστησε πολύ σαφές στις σημερινές του συνομιλίες με τον κ. Τσαβούσογλου», ανέφερε.

Σε νέο ερώτημα για πιθανό ρόλο υποστηρικτών του Γκιουλέν, είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα κι ο ίδιος δεν πρόκειται να την προκαταλάβει.

«Δεν νομίζω γνωρίζετε τα κίνητρα πίσω από το άτομο αυτό (το δολοφόνο). Είδα όπως εσείς τι φώναζε αφού πυροβόλησε τον Πρέσβη, αλλά θα πρέπει να αφήσουμε τους ερευνητές να κάνουν τη δουλειά τους. Να αφήσουμε τα γεγονότα και τα πειστήρια εκεί που πρέπει, πριν βιαστούμε να εξάγουμε συμπεράσματα. Όμως, οποιοσδήποτε υπαινιγμός πως οι ΗΠΑ ήταν καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποστηρικτές προς τούτο, ή πίσω από αυτό ή ακόμη έμμεσα αναμεμειγμένες, είναι απολύτως γελοίος», ανέφερε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X