ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διχασμένο το εσωτερικό μέτωπο μετά τη Γενεύη

Ενδεχόμενη συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα πριν από την διάσκεψη εμπειρογνωμόνων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διάσταση απόψεων συνεχίζει να παρουσιάζει το εσωτερικό μέτωπο αποτιμώντας διαφορετικά, τα αποτελέσματα της Διενθούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέρει ότι έχουν γίνει βήματα μπροστά, ωστόσο δεν ικανοποιεί ο χάρτης ο οποίος κατατέθηκε από την τ/κ πλευρά.

Ήταν μια διαδικασία δύσκολη ανέφερε ο κ. Κυπριανού, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπήρξε πρόοδος όχι αυτή που κάποιοι θα θέλανε όμως έγιναν βήματα μπροστά.

Στα θετικά περιλαμβάνεται το γεγονός ότι, όπως ανέφερε, κατέρρευσε ο κίνδυνος παραγνώρισης Κυπριακής δημοκρατίας και αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
Κάποιοι από το Εθνικό Συμβούλιο, επισήμανε ο κ. Κυπριανού, διοχετεύουν αυτά που λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες σε τρίτους με τρόπο διαστρεβλωμένο.
Είμαστε σε ένα στάδιο που είτε θα μας οδηγήσει με επιτυχία στο τέλος της διαδικασίας είτε με ναυάγιο. Χρειάζεται να είμαστε όσο πιο εποικοδομητικοί γίνεται.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για αναφορές του Προέδρου περί απογοήτευσης για την στάση Γιούνκερ κατά τη διάσκεψη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο Εθνικό Συμβούλιο, κάτι το οποίο διέψευσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο . Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν συμμετείχε ούτε στο γέυμα εργασίας στη Γενεύη, συνέχισε στους ρυθμούς των προηγούμενων ημερών αναφέροντας ότι η τελική αποτίμηση της Διάκεψης δεν είναι θετική, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Κάναμε μια τρύπα στο νερό, μια αποτυχία ένα φιάσκο». Δώσαμε υποχωρήσεις σε θέματα διακυβέρνησης χωρίς να πάρουμε ανταλλάγματα σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Έκανε δε λόγο για φιλοτουρκικό έγγραφο το οποίο επιχείρησε να περάσει η τουρκική πλευρά με την στήριξη Έιντε, κάτι που ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, προσέκρουσε στην αντίδραση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

Την στάση του οποίου εξήρε ο κ. Παπαδόπουλου για το θέμα των εγγυήσεων και κατατάσσει στα θετικά της διάσκεψης, καθώς επίσης και την εναρκτήρια δήλωση του γγ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, και την αναφορά του στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφορά ωστόσο που έλειπε από το τελικό κείμενο των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε άγνοια για περί εγγράφου από πλευράς Έιντε το οποίο ευνοεί την Τουρκία.

Διέψευσε δε το ότι ο ΠτΔ ανέφερε ότι ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ήταν απογοητευτικός. «Θέλουμε να κάνουμε εχθρούς μας αυτούς που έχουμε δίπλα μας; Τι θέλουμε τι επιδιώκουμε σε αυτό τον τόπο. Δεν υπήρξε ελλιπής ενημέρωση».

Δύο μέρες πριν από την επανέναρξη της διάσκεψης για την ασφάλεια, Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, ενώ συνάντηση Αλέξη Τσίπρα Νίκου Αναστασιάδη αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν την μετάβαση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελερέν για την συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις 10 Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε στη Γενεύη.

Στην σύσκεψη θα συμμετέχουν τριάντα μέλη, πέντε από κάθε ομάδα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση