ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαρκουλή: Καταλυτικός ο ρόλος της ΕΕ σε ασφάλεια και εγγυήσεις

Η ΕΕ δεν θα αποδεχθεί στρατεύματα τρίτης χώρας στο πλαίσιο λύσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την εκτίμηση ότι η ΕΕ θα επιτελέσει καταλυτικό ρόλο στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων διατύπωσε το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το κεφάλαιο του περιουσιακού, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή.

Μιλώντας το Τρίτο η κυρία Μαρκουλή ανέφερε ότι ότι ότιδήποτε συμφωνηθεί σε αυτό το επίοδεο θα πρέπει να συνάδει με τις πολιτικές της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας, καθώς η Κύπρος θα συνεχίζει να αποτελεί κράτος μέλος, ακόμα και μετά από μια ενδεχόμενη λύση.

Υπογράμμισε δε «ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να αποδεχθεί την παρουσία στρατευμάτων τρίτης χώρας στην Κύπρο στο πλαίσιο λύσης».

Το ενδιαφέρον και η σημασία που δίνει η ΕΕ στο θέμα της Κύπρου έχει αποδειχτεί με την παρουσία δύο αντιπροσώπων στο ανώτατο επίπεδο για να δηλώσουν ότι είναι εκεί και δεν μπορεί να αποφασιστεί ότιδήποτε, αν δεν συνάδει με τις πολιτικές της ΕΕ, να περάσουν από τα φίλτρα της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας.

Η κυρία Μαρκουλή υπογράμμισε ως θετικό το γεγονός ότι Ταγίπ Ερντογάν και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι αντιτίθεντο στην παρουσία της ΕΕ στη Γενεύη αναγκάστηκαν να την αποδεχθούν.

Αν και, όπως ανέφερε, δεν έχουν επιτευχθεί σημαντικές σημαντικές συγκλίσεις στο κεφάλαιο του περιουσιακού, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εικόνα μέχρι την διευθέτηση του εδαφικού, είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά κατατίθενται χάρτες από την τ/κ πλευρά, ενώ ανέφερε ως το πλέον σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε την Τουρκία στο τραπέζι.
«Η Τουρκία κάθεται δίπλα μας και έχει να λογοδοτήσει. Αν αυτό δεν είναι πρόοδος τότε δεν ξέρω τι είναι πρόοδο. Σίγουρα δεν είναι θέμα ουσίας αλλά πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στη διαδικασία», σημείωσε.

Η αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία

Την ίδια ώρα η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, σημείωσε ως θετική εξέλιξη την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην Κυπριακή Δημοκρατία, «αναφορά η οποία σίγουρα δεν του ξέφυγε», δήλωσε. Επαίνεσε δε τον κ. Γκουτιέρες για την συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της διάσκεψης,αναφέροντας ότι πρόκειται για πολιτικό ακριβοδίκαιο και με τεράστια πείρα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση