ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμβολή βρετανικού ΥΠΑΜ στις έρευνες αγνοουμένων

Δέσμευση για έρευνα στα εσωτερικά του αρχεία ώστε να βοηθηθεί το έργο της ΔΕΑ

ΚΥΠΕ

Τη δέσμευση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα των εσωτερικών αρχείων του για τον εντοπισμό πληροφοριών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στην Κύπρο, μετέφερε ο Υφυπουργός Άμυνας με αρμοδιότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις Μάικ Πένινγκ.

Η διαβεβαίωση αυτή περιέχεται σε απαντητική επιστολή του κ. Πένινγκ προς τη βουλευτή των Συντηρητικών Σέριλ Μάρεϊ. Η βουλευτής της Νοτιοανατολικής Κορνουάλης είχε απευθύνει συναφές αίτημα προς το Υπουργείο Άμυνας μετά από την εμπειρία της προσωπικής επαφής της με το έργο της ΔΕΑ στο πλαίσιο ταξιδιού που διοργάνωσαν πρόσφατα οι «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου».

Ο Υφυπουργός Άμυνας μεταφέρει αρχικά τα συγχαρητήρια της βρετανικής κυβέρνησης προς τη ΔΕΑ για το έργο που επιτελεί στην Κύπρο. Παράλληλα σημειώνει ότι το Λονδίνο διευκολύνει τη λειτουργία της Επιτροπής παραχωρώντας της βρετανικής ιδιοκτησίας έδρα στη νεκρή ζώνη, καθώς και χρηματοδοτική υποστήριξη επί συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, επιπροσθέτως της χρηματοδότησης που λαμβάνει η Επιτροπή από την ΕΕ.

Ο κ. Πένινγκ δηλώνει στη συνέχεια ότι καλωσορίζει τη συμφωνία των μελών της ΔΕΑ τον Ιούλιο του 2016 να αναζητήσουν πληροφορίες επί πιθανών σημείων ταφής αγνοουμένων στα αρχεία δυνάμεων ασφαλείας και διεθνών οργανισμών που βρίσκονταν στην Κύπρο κατά τις περιόδους 1963-64 και 1974.

«Αυτή τη στιγμή μελετούμε το αίτημα που λάβαμε από τη ΔΕΑ επ’ αυτού και θα διεξαγάγουμε μία ενδελεχή έρευνα των υπουργικών αρχείων που πηγαίνουν αρκετές δεκαετίες πίσω ώστε να εντοπίσουμε οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να βοηθήσει να τερματιστεί η αγωνία των ενδιαφερομένων. Θα παράσχουμε επίσης στη ΔΕΑ συμβουλές για τη διενέργεια έρευνας στα Εθνικά Αρχεία», αναφέρει στην επιστολή του ο Μάικ Πένινγκ.

Σημειώνει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα δεν θα είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί κατά πόσο όντως τα βρετανικά κυβερνητικά αρχεία περιλαμβάνουν αξιοποιήσιμες πληροφορίες. Αναφέρει επίσης ότι δεδομένου του όγκου των αρχειακών φακέλων που πρέπει να ελεγχθούν και της ανάγκης να τηρηθούν οι διαδικασίες για την δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν τρίτους, θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος.

«Ωστόσο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι αξιωματούχοι μου θα κάνουν την έρευνα εγκαίρως και θα επικοινωνήσουν με τη ΔΕΑ απευθείας όταν ολοκληρωθεί η έρευνα», καταλήγει η επιστολή του Βρετανού Υφυπουργού Άμυνας προς τη βουλευτή Σέριλ Μάρεϊ.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση