ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ιστορίες που αγαπήσαμε

Τα νέα προγράμματα της σεζόν κάνουν την εμφάνισή τους το ένα μετά το άλλο, σηματοδοτώντας έτσι την απαρχή της νέας τηλεοπτικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε πολλές εκπλήξεις, ανακατατάξεις, αλλαγές, σειρές εποχής και… ριάλιτι.

Αν και στον νέο πίνακα τηλεθέασης, που παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατούσε στο κυπριακό τηλεοπτικό πεδίο την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τα νούμερα, οι επαναλήψεις ακόμα κυριαρχούν ως ο απόηχος του καλοκαιριού. Ανάμεσά τους όμως έκαναν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους και μερικές νέες τηλεοπτικές παραγωγές.

Στη νέα φουρνιά περιλαμβάνεται και ένας παλιός μας γνώριμος. Η μακροβιότερη σειρά στην ιστορία της κυπριακής τηλεόρασης, «Ιστορίες του χωρκού», επανήλθε δυναμικά στον τηλεοπτικό στίβο, μετά από το τέλος του δέκατου χρόνου ζωής της, το 2006, με ολοκαίνουργια επεισόδια και πάλι στο κρατικό κανάλι. Τα νούμερα που συγκέντρωνε τα τελευταία χρόνια η σειρά στην επανάληψή της ήταν ένας από τους κυρίους λόγους που αποφασίστηκε η επαναφορά της.
Η σειρά, αν και βασίζεται σε απλοϊκές καθημερινές ιστορίες των κατοίκων του χωριού, με κεντρικό πυρήνα σε κάθε επεισόδιο μια… ευτελή ιστορία, εντούτοις καταφέρνει να διατηρεί το κοινό της. Οι κωμικές, καρτουνίστικες καμιά φορά ιστορίες της, οι καρικατουρίστες ήρωές της, οι μεγάλες δόσεις φάρσας, οι γρήγοροι ρυθμοί, η εναλλακτική μουσική της επένδυση, αλλά και η παρελθούσα αίγλη της είναι τα στοιχεία που καθιστούν την επιστροφή της σειράς του ΡΙΚ ένα από τα σημαντικά γεγονότα της σεζόν.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα στοιχεία συντέλεσαν στη μεγάλη επιτυχία και απήχησή της όλα αυτά τα χρόνια. Οι «Ιστορίες του χωρκού» κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι ένα σουρεαλιστικό καρτούν, με τρελούς, εναλλακτικούς κατοίκους που θεωρούν το χωριό τους κέντρο του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δημιουργοί της «Αίγια Fuxia» μεγάλωσαν με τις «Ιστορίες του χωρκού» και ένα κομμάτι της έμπνευσής τους προήλθε από αυτές.

Η συγκεκριμένη όμως σειρά, τόσο στα παλιά όσο και στα καινούργια της επεισόδια δεν έχει καταφέρει να δώσει ένα δεμένο στόρι, πιο σύγχρονο χιούμορ και παραμένει μερικά χρόνια πίσω… Από την άλλη όμως η παραγωγή του ΡΙΚ έχει αποσείσει τη σοβαροφάνεια άλλων κυπριακών σειρών, οι οποίες επικαλούνταν δήθεν σοβαρότητα και αρτιότητα παρουσιάζοντας ουσιαστικά μία αισχρή γελιότητα. Οι «Ιστορίες του χωρκού» όμως, με τις οποίες μεγάλωσε και ο γράφων αυτοσαρκάζονται, ειρωνεύονται εαυτόν και αλλήλους προσφέροντας ένα μεν εύπεπτο θέαμα χωρίς τυμπανοκρουσίες που έχει δε μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Δέκα χρόνια και 451 επεισόδια μετά, οι περιπέτειες των κατοίκων του Πανωχωρίου επέστρεψαν στις οθόνες μας τη Δευτέρα 13/09. Το πρώτο επεισόδιο του νέου αυτού κύκλου παρακολούθησαν μόλις 49.000 τηλεθεατές, ενώ η συνολική τηλεθέαση ανήλθε στο 27,9%.

Η σειρά δεν έχει καταφέρει σήμερα ακόμα να «μιλήσει» στην εποχή και ίσως αυτό να είναι ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν στη χαμηλή της απόδοση και στα επόμενα επεισόδια που μεταδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Για παράδειγμα, η άφιξη του δασκάλου στο χωριό, ο οποίος έφτασε με ταξί και διερωτάτο αν βρίσκεται στο σωστό χωριό αλλά και η αντιμετώπιση των ηρώων απέναντί του δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα.

Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, η σειρά έχει μεγαλώσει μια ολόκληρη γενιά και ευχόμαστε να βρει έναν καλύτερο ρυθμό, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει την πορεία της σε μια από τις δυσκολότερες τηλεοπτικές σεζόν.

Η επόμενη βδομάδα σηματοδοτεί και επίσημα πέον την έναρξη της νέας σεζόν, αφού όλα σχεδόν τα νέα προγράμματα ξεκινούν και θα έχουμε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία να δούμε, που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τόσο τις διαθέσεις των τηλεθεατών όσο και τη νέα δυναμική των καναλιών.

www.kathimerini.com.cy

Αρθρογραφία: Τελευταία Ενημέρωση

X