ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΠΟΕΛ: Ο αξεπέραστος θρύλος του Κίνσλερ

Συμπληρώνονται τη Δευτέρα 114 χρόνια από τη γέννηση του ποδοσφαιρικού «πατέρα» του ΑΠΟΕΛ

ΜΙΚΑΕΛΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Γιόζεφ Κίνσλερ (ή Κιούνσλερ, όπως καθιερώθηκε στον κυπριακό Τύπο) ξεκίνησε ένα απόγευμα του 1951, σε μια προπόνηση, όπου χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι. «Προσπαθούσα να δείξω πώς γίνεται η κεφαλιά και έπεσα κάτω. Πήγα στο Ισραήλ για εγχείρηση αλλά το κακό είχε ήδη γίνει». Έτσι περιγράφει ο ίδιος το ατύχημα. Επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ τη σεζόν 1952-53 –ήταν από τους πρωτεργάτες της ενοποίησης του ποδοσφαίρου και έφυγε από τον σύλλογο λόγω διαφωνιών με παράγοντες– πριν τον διαδεχθεί ο συμπατριώτης και φίλος του, Μπέλα Γκούτμαν, μετέπειτα προπονητής της Μίλαν και πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπενφίκα του Εουσέμπιο. Ένας τραυματισμός (μηνίσκος) ήταν και ο λόγος που ο Κίνσλερ σταμάτησε το ποδόσφαιρο, σε ηλικία 27 χρόνων.

Εξόριστος στην Αφρική
Γεννημένος στις 7 Μαρτίου 1897, ο Μαγυάρος υπολογίζεται ότι βρέθηκε στον πάγκο των γαλαζοκιτρίνων σε όχι περισσότερα από 177 παιχνίδια (το νούμερο συνάγεται κατά προσέγγιση, καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία) και σίγουρα όχι σε 192, όπως λανθασμένα γράφτηκε. Ενώ στα βιβλία αναφέρεται πως ο Κίνσλερ δούλεψε στον ΑΠΟΕΛ από το 1934 έως το 1951, εντούτοις δεν ήταν προπονητής του συλλόγου για περισσότερες από δώδεκα σεζόν. Από το 1937 μέχρι το 1939 είχε επιστρέψει στον Παναθηναϊκό, ενώ από το 1941 μέχρι το 1945 ήταν εξόριστος στην Αφρική (αναφορές τον θέλουν στην Ουγκάντα και το Καμερούν), καθώς στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί έδιωξαν πολίτες χωρών φίλιων προς τους Γερμανούς.

Εισαγωγέας των Puma
Μαζί με τον Κυριάκο Λυσιώτη έφεραν στην Κύπρο τη φίρμα Puma, διατηρώντας κατάστημα απέναντι από το παλιό ΓΣΠ. Ήταν ο πρώτος εκλέκτορας της Μικτής Κύπρου, θέση την οποία κατείχε για 16 αγώνες (από τους 20 που ίσχυσε ο θεσμός) και από την οποία αποπέμφθηκε λόγω διαφωνιών. Μέχρι τα γεράματα παρακολουθούσε αγώνες καθήμενος σε αναπηρικό καροτσάκι. Θεωρείται «πατέρας» του ποδοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ, με τον οποίον κέρδισε έξι πρωταθλήματα και τρία κύπελλα (τα δύο νταμπλ), αλλά και των τμημάτων υποδομής, καθώς ήταν ο εμπνευστής των τσικό στην Ελλάδα, στη δεκαετία του ’30.

www.kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση