ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απειλή για το φυσικό περιβάλλον τα νέα σχέδια της τ/κ ηγεσίας

Νέο κέντρο καύσης σκυβάλων στα κατεχόμενα.

Ένα νέο σχέδιο της τουρκοκυπριακής ηγεσίας έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στις περιβαλλοντολογικές ανησυχίες στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας “Haber Kıbrıs”, στην περιοχή Κουτσοβέντη (Güngör), στους πρόποδες του Πενταδάκτυλου, δημιουργείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αποθήκευσης και καταστροφής σκυβάλων της Ανατολικής Μεσογείου.

Η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα μεταδίδει την σχετική είδηση με το χαρακτηριστικό ερώτημα “η ΤΔΒΚ μετατρέπεται στο μεγαλύτερο κέντρο σκουπιδιών της Μεσογείου;”

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας “Haber Kıbrıs” μια εταιρία “ξένων συμφερόντων” εξασφάλισε από την τ/κ ηγεσία “άδεια εισαγωγής” πρώτης ύλης στα Κατεχόμενα.   

Η τ/κ ιστοσελίδα επισημάνει ότι η ξένη εταιρία έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ακόμη, η εταιρία ισχυρίζεται ότι θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από την καταστροφή των σκυβάλων.

Οι δημοσιογράφοι της τουρκοκυπριακής ιστοσελίδας, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το κέντρο αποθήκευσης και καταστροφής σκυβάλων, διαπίστωσαν ότι η εταιρία δεν έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές. Στην περιοχή του Κουτσοβέντη έχουν δημιουργηθεί μονάχα μεγάλες λακκούβες.

Μέλη τ/κ περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, τα οποία μίλησαν στην τ/κ ιστοσελίδα, τονίζουν ότι τα νέα σχέδια της τ/κ ηγεσίας θα ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα, μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή στην Κύπρο.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό, ένας άλλος σκυβαλότοπος στο Δίκωμο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τότε, οι τ/κ περιβαλλοντιστές – ακτιβιστές κατέκριναν την τ/κ ηγεσία με το πρόσχημα ότι οι πρωτοβουλίες της προκαλούν μεγάλη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της Κύπρου.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της "Κ" στην Κωνσταντινούπολη  

www.kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση