ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έβγαζε ''φωτιές'' η Κύπρος, διέσυρε 4-1 τη Βουλγαρία

Δύο γκολ ο Χαραλαμπίδης, από ένα Μ. Κωνσταντίνου και Αλωνεύτης

Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους

Συγκλονιστική εμφάνιση για την Εθνική Κύπρου, που διέσυρε με 4-1 τη Βουλγαρία το βράδυ του Σαββάτου (10/10) στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» σε αγώνα για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2010.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έπιασε σπουδαία απόδοση στον μεσοεπιθετικό τομέα και πέρα από τα τέσσερα γκολ, έχασε απίστευτες ευκαιρίες για να διευρύνει και άλλο το σκορ.

Οι Βούλγαροι ήταν πολύ γρήγοροι επιθετικά, μείωσαν σε 2-1 με τον Μπερμπάτοφ στο τέλος του α’ ημιχρόνου, βρήκαν δύο φορές το δοκάρι με τον Γκεόργκιεφ (8’ και 53’) όμως αμυντικά οι φιλοξενούμενοι υπέπεσαν σε τραγικά λάθη. Λάθη τα οποία η Κύπρος εκμεταλλεύτηκε με το παραπάνω, φτάνοντας σε μια από τις σπουδαιότερες νίκες στην ποδοσφαιρική ιστορία του νησιού μας.

Φοβεροί στην επίθεση
Αλωνεύτης και Χαραλαμπίδης έκαναν ότι ήθελαν από τα δύο άκρα, ο Μακρίδης συνέδεσε περίφημα το κέντρο με την επίθεση, ενώ ο Μιχάλης Κωνσταντίνου «γέμιζε» την περιοχή και πέτυχε ένα ωραίο γκολ στο 57’ το οποίο πανηγύρισε έξαλλα. Οι Μιχαήλ και Σατσιάς, πέρα από τα ανασταλτικά τους καθήκοντα, ήταν οι δημιουργοί αρκετών ευκαιριών για την ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη.

Πως τα πήγε η άμυνα
Η Κύπρος κινδύνεψε σε αρκετές περιπτώσεις (ειδικά μέχρι το 3-1), με τους Βούλγαρους να ήταν ένα βήμα πιο γρήγοροι από τους αμυντικούς της Εθνικής μας. Γι’ αυτό ευθύνονται φυσικά οι γρήγοροι Γκεόργκιεφ, Μάρτιν Πετρόφ και Μποζίνοφ, ενώ ο Μπερμπάτοφ ήταν κινητικός και έφτιαχνε αρκετούς κινδύνους.

Όμως σε σύγκριση με προηγούμενα παιχνίδια, η άμυνα ήταν βελτιωμένη. Γι’ αυτό ευθύνεται η παρουσία του Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς, ο οποίος στο ντεμπούτο του με την Εθνική, έπαιξε σε μια άγνωστη γι’ αυτόν θέση, όπως είναι του σέντερ μπάκ και τα εξαιρετικά. Πολύ καλή εμφάνιση και για τον Σκεύο Χρήστου, ενώ οι Μάριος Ηλία και Ανδρέας Αβραάμ είχαν θετικό βαθμό, βοηθώντας και επιθετικά. Ο δεύτερος φαίνεται μάλιστα να συνηθίζει στη θέση του αριστερού μπακ.

Πρώτα άμυνα, μετά μπροστά
Στο α’ ημίχρονο όταν έβγαινε οργανωμένα στην επίθεση η Βουλγαρία, οι Κύπριοι αμύνονταν μαζικά, κλείνοντας τους χώρους, κάτι που απέδωσε. Στο β’ ημίχρονο η Κύπρος βρήκε παραπάνω χώρους, φτιάχνοντας πολλές ευκαιρίες.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Η Εθνική Κύπρου. Τέσσερα γκολ σε βάρος της Βουλγαρίας και πάμπολλες χαμένες ευκαιρίες. Μια θριαμβευτική βραδιά για το κυπριακό ποδόσφαιρο και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Όταν η Εθνική ομάδα κερδίζει 4-1, τότε λίγα πράγματα θέλουμε να ξεχάσουμε. Ένα από τα αρνητικά είναι τα μόλις 2628 εισιτήρια που κόπηκαν. Το εισιτήριο ήταν φτηνό, οι Βούλγαροι ήταν πολλοί στις κερκίδες, κάπου πρέπει ο κύπριος φίλαθλος να αρχίσει να στηρίζει την ομάδα.

Διαιτητής: Πολ Αλαέρ (Βέλγιο)
Γκολ: 11’, 20’ Χαραλαμπίδης, 57’ Μ. Κωνσταντίνου, 78’ Αλωνεύτης – 45’ Μπερμπάτοφ
Κίτρινες: Χαραλαμπίδης – Σ. Πετρόφ, Γιάνεφ
Κόκκινες: -

Κύπρος (Άγγελος Αναστασιάδης): Αυγουστή, Μ. Ηλία (75’ Μ. Νικολάου), Αβραάμ, Π. Χρήστου, Ντομπρασίνοβιτς, Σατσιάς, Χ. Μιχαήλ, Μακρίδης, Χαραλαμπίδης, Αλωνεύτης (86’ Εφραίμ), Μ. Κωνσταντίνου (90’ Παπαθανασίου).
Βουλγαρία (Στανιμίρ Στοίλοφ): Ιβάνκοφ (68’ Μιχαΐλοφ), Μίνεφ, Στογιάνοφ, Ιβανόφ, Νικόλοφ, Σ. Πετρόφ (68’ Γιάνεφ), Ανγκέλοφ, Γκεόργκιεφ, Μ. Πετρόφ, Μποζίνοφ (63’ Ντομοβσίσκι), Μπερμπάτοφ.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ:
- Με αναπάντεχο τρόπο παρέταξε στην αρχή του παιχνιδιού την Εθνική Κύπρου ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ο Ελλαδίτης τεχνικός χρησιμοποίησε σχήμα 5-4-1 με τρεις σέντερ μπακ. Στο κέντρο της άμυνας βρίσκονταν οι Σατσιάς, Ντομπρασίνοβιτς και Σκεύος Χρήστου, με τον Ηλία δεξιά και τον Αβραάμ αριστερά. Στο κέντρο βρίσκονταν οι Χ. Μιχαήλ με τον Μακρίδη, δεξιά ο Χαραλαμπίδης, αριστερά ο Αλωνεύτης και μπροστά ο Κωνσταντίνου.
Μετά τα αρχικά λεπτά φάνηκε πως ο τρόπος που έπαιζε η άμυνα, με τους Σατσιά και Ντομπρασίνοβιτς να βγαίνουν για βοήθειες στο κέντρο, δεν έβγαινε στον Άγγελο Αναστασιάδη, που ζήτησε από τον Σατσιά να προωθηθεί στο κέντρο δίπλα από τον Χρύση Μιχαήλ, με τον Μακρίδη να μετακινείται πίσω από τον Κωνσταντίνου.

- Ο τεχνικός της Βουλγαρίας, Στανιμίρ Στοίλοφ, παρέταξε σύστημα 4-4-2. Προωθημένοι οι Μπερμπάτοφ και Μποζίνοφ, δεξιά στο κέντρο έπαιζε ο Γκεοργκίεφ και αριστερά ο Μάρτιν Πετρόφ. Στα χαφ κινούνταν οι Στίλιαν Πετρόφ και Στάνισλαβ Ανγκέλοφ. Η τετράδα της άμυνας αποτελείτο από τους Μίνεφ (αριστερά), Στογιάνοφ (δεξιά), Νικόλοφ και Ιβανόφ (σέντερ μπακ).

ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ:
3’ – Ο Στίλιαν Πετρόφ έβγαλε την μπαλιά στον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, με τον Αυγουστή όμως να προλαβαίνει τον Βούλγαρο επιθετικό και να αποκρούει την μπάλα.
5’ – Ο Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς δοκίμασε το μακρινό σουτ, με την μπάλα να καταλήγει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
8’ – Δοκάρι για τη Βουλγαρία. Ο Μάρτιν Πετρόφ έφυγε γρήγορα από τα αριστερά, έβγαλε την παράλληλη μπαλιά στον Μπλάγκοι Γκεοργκίεφ ο οποίος έκανε το σουτ, στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.
11’ - ΓΚΟΛ! 1-0, Χαραλαμπίδης. Ο Αλωνεύτης κέρδισε το φάουλ αριστερά και το εκτέλεσε γρήγορα στον Μακρίδη. Ο τελευταίος έκανε την ντρίμπλα και έβγαλε την παράλληλα μπαλιά πιάνοντας στον ύπνο τους κεντρικούς αμυντικούς της Βουλγαρίας, με τον Χαραλαμπίδη να κατεβάζει την μπάλα στη μικρή περιοχή και να νικά από κοντά τον Ιβάνκοφ.
14’ – Μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο. Ο Μακρίδης έκανε την μπαλιά από δεξιά στον Μιχάλη Κωνσταντίνου μέσα στη μικρή περιοχή. Ο επιθετικός της Κύπρου έχασε την ισορροπία του, με τον Αλωνεύτη να παίρνει το ριμπάουντ και να κάνει το σουτ. Όμως η μπάλα, στο δρόμο προς τα δίχτυα, κτύπησε στον Μιχάλη Κωνσταντίνου ο οποίος ήταν κάτω έδαφος.
18’ – Ο Χαραλαμπίδης έκανε την κούρσα από δεξιά, γύρισε την μπάλα  προς την περιοχή, με τον Χρύση Μιχαήλ να κάνει το σουτ, όμως να αποκρούει σταθερά ο Ιβανκόφ.
20’ – Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Χαραλαμπίδη, ο Μακρίδης κέρδισε την μπάλα και με σουτ με το αριστερό από το ύψος της περιοχής, είδε τον Ιβανκόφ να μπλοκάρει.
20’ – ΓΚΟΛ! 2-0, Χαραλαμπίδης. Γερό προβάδισμα για την Κύπρο! Μετά από λάθος στην άμυνα των Βούλγαρων, ο Χαραλαμπίδης έκλεψε την μπάλα, έφυγε προς τον τερματοφύλακα και με πανέμορφο πλασέ πέτυχε το δεύτερο του προσωπικό γκολ.
22’ – Ευκαιρία για τη Βουλγαρία. Ο Μποζίνοφ έκανε το σουτ από κοντά μετά από οργανωμένη επίθεση των φιλοξενούμενων, με τον Αυγουστή να πέφτει στην μπάλα και να μαζεύει.
29’ – Ο Στίλιαν Πετρόφ μπήκε στην περιοχή μετά από γρήγορη εκτέλεση φάουλ, έκανε το σουτ με το αριστερό, όμως η μπάλα πέρασε αρκετά άουτ.
31’ – Τεράστια ευκαιρία για την Κύπρο! Ο Αβραάμ παλικαρίσια κράτησε την μπάλα, μπήκε στην περιοχή και έδωσε στον Αλωνεύτη ο οποίος έκανε το σουτ από μακριά, με τον Ιβανκόφ να αποκρούει ασταθώς. Στο ριμπάουντ ο Αβραάμ έκανε το δυνατό σουτ, με τον Βούλγαρο πορτιέρο να σταματά την μπάλα με το δεξί πόδι.
45’ – ΓΚΟΛ! 2-1, Μπερμπάτοφ. Η Βουλγαρία μείωσε στο σκορ στο χειρότερο δυνατό χρονικό σημείο του αγώνα. Ο Στίλιαν Πετρόφ έκανε την παράλληλη μπαλιά στον Μπερμπάτοφ, με τον επιθετικό της Μάντσεστερ Γ. με πλασέ από το ύψος της περιοχής να στέλνει την μπάλα στη γωνιά του ανήμπορου να αντιδράσει Αυγουστή.
53’ – Τεράστια χαμένη ευκαιρία για την Βουλγαρία, με τον Γκεοργκίεφ με δυνατό σουτ να σημαδεύει (για δεύτερη φορά στο παιχνίδι) το κάθετο δοκάρι του Αυγουστή.
55’ – Ο Στίλιαν Πετρόφ εκτέλεσε δυνατά το φάουλ από μακριά, με την μπάλα να φεύγει δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Αυγουστή.
57’ – ΓΚΟΛ! 3-1, Μ. Κωνσταντίνου. Ο Χαραλαμπίδης έβγαλε την σέντρα, ο Ιβανόφ (όπως και στο δεύτερο γκολ της Κύπρου) έκανε τραγικό λάθος, με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου να λέει ευχαριστώ και με δυνατό γυριστό σουτ να πετυχαίνει το τρίτο γκολ για την Εθνική.
59’ – Μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου πήρε την κεφαλιά μέσα στην περιοχή, αναγκάζοντας τον Ιβάνκοφ να προβεί σε τεράστια απόκρουσε σε κόρνερ.
66’ – Ο Σατσιάς έβγαλε πανέμορφη μπαλιά στον Μιχάλη Κωνσταντίνου, με τον κύπριο επιθετικό να βγαίνει τετ-α-τετ όμως το πλασέ του εκδιώχθηκε σε κόρνερ τον τερματοφύλακα. Στη φάση τραυματίστηκε ο τερματοφύλακας Ιβάνκοφ με αποτέλεσμα να γίνει αλλαγή.
76’ – Νέο χαμένο τετ-α-τετ για την Κύπρο και τον Μιχάλη Κωνσταντίνου. Ο τερματοφύλακας Μιχαΐλοφ είδε το σουτ του κύπριου επιθετικού να σημαδεύει το σώμα του, με αποτέλεσμα να αποκρούσει εύκολα.
78’ – ΓΚΟΛ! 4-1, Αλωνεύτης! Θριαμβευτικές διαστάσεις παίρνει το σκορ για την Κύπρο. Ο Χαραλαμπίδης έκανε ωραία μπαλιά στον Αλωνεύτη που βγήκε τετ-α-τετ με τον Μιχαΐλοφ και με ωραίο πλασέ νίκησε τον Βούλγαρο πορτιέρο.
82’ – Χαμένη ευκαιρία για την Κύπρο! Ο Στάθης Αλωνεύτης βγήκε μόνος και λίγο πλάγια με τον τερματοφύλακα, όμως το πλασέ του πέρασε ελάχιστα άουτ.
85’ – Ο Μπερμπάτοφ μπήκε στην περιοχή, έκανε το πλασέ με τον Αυγουστή να πέφτει και να μαζεύει.
86’ Ο Μάρτιν Πετρόφ έκανε το μακρινό σουτ, με τον Αυγουστή να αποκρούει εύκολα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ:
- Ο Γιάννης Οκκάς και ο Στέλιος Οκκαρίδης, μετά τη χαλαρή προπόνηση πριν το παιχνίδι, έκαναν τους… φωτογράφους με την κάμερα του Σάκη Σαββίδη. Την κάμερα του φωτογράφου περιεργάστηκε και ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου.
- Εκτός αποστολής έμειναν οι τιμωρημένοι Η. Χαραλάμπους, Οκκάς καθώς και οι Οκκαρίδης, Ασπρογένης, Γαρπόζης και Παναγή.
- Μαζική ήταν η παρουσία των Βούλγαρων, που πήραν θέση στο Νότιο πέταλο του «Αντώνης Παπαδόπουλος». Αποθέωσαν τους διεθνείς ποδοσφαιριστές της χώρας τους, με την είσοδο των τελευταίων στον αγωνιστικό χώρο για προθέρμανση.
- Περίπου 25 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα έφτασε στην ανατολική κερκίδα του «Αντώνης Παπαδόπουλος» η αυτοκινητοπομπή που συνόδευε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Βούλγαρο ομόλογο του Γκεόργκι Παρβάνοφ. Οι δύο ηγέτες αφού χαιρέτησαν τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων πριν τη σέντρα, παρακολούθησαν το παιχνίδι από τα επίσημα του σταδίου.
- Ντεμπούτο με την Εθνική Κύπρου έκανε ο Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα.
- Γέμισε η νότια κερκίδα του «Αντώνης Παπαδόπουλος» από τους Βούλγαρους φιλάθλους. Μισογεμάτη η Δυτική και σχεδόν γεμάτη η Ανατολικά κερκίδα από τους κύπριους φιλάθλους. Λιγοστοί γηπεδούχοι υποστηρικτές και στη βόρειο κερκίδα. Κόπηκαν 2628 εισιτήρια.
- Χειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους στην ανατολική κερκίδα ο τραυματίας τερματοφύλακας Ντίμιταρ Ιβάνκοφ, τη στιγμή που κατέβαινε στη φυσούνα των αποδυτηρίων.

www.kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση