ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος του χειμώνα της Ευρώπης

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Στα 24 χρόνια που αρθρογραφώ έκανα αναφορά τουλάχιστον πέντε φορές στο... «κοκαλούι του πουπούξιου» που φαίνεται να έχουμε σαν χώρα και το οποίο πάντα έρχεται σαν από μηχανής θεός να μας ξελασπώσει από τα δύσκολα.

Μέσα στην χαοτική κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, το ενεργειακό – όπου όλοι μετράνε τα αποθέματα των αερίων τους – εμείς, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα επωφεληθούμε ΚΑΙ από αυτό!

Βλέπετε, ο χειμώνας μας όσο βαρύς και να φαίνεται σ’ εμάς, για τους βόρειους είναι ήπιος. Έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο, φαίνεται πως Γερμανοί, Άγγλοι κλπ, ενθαρρύνονται όπως την χειμερινή τους περίοδο την περάσουν μαζικά σε χώρες όπως τη δική μας. Αυτό με την ελπίδα πως η κατανάλωση ενέργειας στις χώρες τους θα περιοριστεί αρκετά και να μην νιώσουν το τσουχτερό κόστος της ενέργειας συνεπεία της περιορισμένης προσφοράς φυσικού αερίου.

Αυτοί από εμάς που βλέπουν αιωνίως το ποτήρι μισοάδειο, θα πουν πως, «...βέβαια, θέλουν να μας φορτώσουν το κόστος εμάς αντί να το πληρώνουν αυτοί...». Δεν αποτελεί έκπληξη ο τρόπος σκέψης ή το mindset αυτών των ατόμων, αφού αυτά τα άτομα είναι συνήθως τα ίδια που το καλοκαίρι επέμεναν να πηγαίνουν στη δουλειά με φυσική παρουσία αντί με τηλεργασία για να έχουν δωρεάν κλιματισμό…

Η πραγματικότητα πάντως είναι πως αν μας κατέβουν μαζικά οι βορειο- Ευρωπαίοι – που μακάρι να το κάνουν – τα οφέλη μας σαν χώρα θα είναι τεράστια. Αυτόματα θα επιμηκυνθεί η τουριστική μας περίοδος μέσα στον χειμώνα και αυτό δεν θέλει ιδιαίτερες αναλύσεις για να εξαχθεί ως συμπέρασμα. Μάλιστα εγώ προτρέπω όλους συντεταγμένα να βγούμε προς τα έξω και να το διαφημίσουμε με έξυπνο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε το τουριστικό ρεύμα. Τουρισμός δεν σημαίνει αποκλειστικά διακοπές· μπορούμε να προβάλουμε την τηλεργασία από την χώρα μας και τα παρεμφερή οφέλη που μπορεί ο οποιοσδήποτε να απολαύσει παράλληλα. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να βγάλουμε προς τα έξω το γεγονός πως η χώρα μας είναι προορισμός παντός καιρού και όχι μόνο του καλοκαιριού.

Είναι φανερό πως επιτυχής έλκυση επισκεπτών κατά τους χειμερινούς μήνες δεν θα ωφελήσει μόνο τις τουριστικές μονάδες. Θα ωφελήσει υποστατικά που είναι επίσημα ενταγμένα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αλλά και οικιστικές μονάδες που υπό κανονικές συνθήκες κάθονται αδρανείς από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο. Περισσότεροι επισκέπτες σημαίνει αυξημένη ζήτηση στο εμπόριο και στην εστίαση, όπως φυσικά σημαίνει και αυξημένα κρατικά έσοδα που με τη σειρά τους επιτρέπουν την εφαρμογή πολυεπίπεδης οικονομικής πολιτικής.

Μεγάλο όφελος θα έχει και ο τομέας των ακινήτων, ο οποίος βάλλεται από παντού. Πρώτον, βάλλεται από αυτούς που πασκίζουν καθημερινά να δημιουργήσουν αρνητικές προσδοκίες με απώτερο στόχο να κερδίσουν οι ίδιοι από ενδεχόμενη πτώση τιμών. Δεύτερον, βάλλεται από την αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος – παρόλο που τα πράγματα εξελίσσονται θετικότερα από όσο αρχικά έδειχναν. Τρίτον, πλήττεται από την αύξηση στα επιτόκια αφού η αύξηση στο κόστος δανεισμού αναχαιτίζει τη νέα ζήτηση και δυσχεραίνει τη νέα προσφορά. Τέταρτον, βάλλεται για τα ψηλά ζητούμενα επίπεδα ενοικίων.

Όμως στην πραγματικότητα με βάση τα δεδομένα που επικρατούν αυτή την περίοδο, η κτηματαγορά επωφελείται γενικά από τον ψηλό πληθωρισμό και η ζήτηση εξακολουθεί να είναι δυνατή παρά την αύξηση των επιτοκίων. Η αιτία για την αυξημένη ζήτηση φαίνεται να οφείλεται στη δυνατή ζήτηση που προέρχεται από ξένους και η οποία προς το παρόν αντισταθμίζει την όποια μείωση στην εγχώρια ζήτηση ως απότοκο της αύξησης των επιτοκίων. Αυτό δεν σημαίνει πως η εγχώρια ζήτηση δεν είναι δυνατή. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές καταθέσεις οι οποίες λόγω πληθωρισμού διοχετεύονται σε σεβαστό ποσοστό σε επενδύσεις ακινήτων.

Αν πράγματι τον χειμώνα δούμε αύξηση στο τουριστικό ρεύμα, τότε η διαθεσιμότητα κενών μονάδων θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με αυτό σαν δεδομένο, η πιθανολογούμενη πτώση στα ενοίκια και στις τιμές των ακινήτων φαντάζει μάλλον σαν ευσεβοποθισμός παρά σαν πραγματικότητα.

Μπορεί λοιπόν ακόμη να μην μπορούμε να προμηθεύουμε την Ευρώπη με φυσικό αέριο, αλλά μπορούμε άνετα να παρέχουμε μια καλή εναλλακτική λύση στο ενεργειακό της πρόβλημα. Με το αζημίωτο…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση