ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η νέα εποχή έρχεται!

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ο ερχομός της φετινής άνοιξης συμπίπτει με την απαρχή της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων του λεγόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας η οποία μας βασανίζει εδώ και ένα χρόνο. Πριν ένα χρόνο βαδίζαμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Ελπίζαμε πως καθώς ο καιρός ανέβαζε θερμοκρασίες, ο κορωνοϊός θα αποδυναμωνόταν επιτρέποντας μας να ανακτήσουμε τις ελευθερίες μας. Μπορεί να γινόταν αναφορά σε ένα δεύτερο κύμα, αλλά λίγοι θέλαμε να πιστέψουμε σε αυτό. Ουσιαστικά όμως όλοι (πλην των γραφικών έως επικίνδυνων αρνητών) κατανοούσαμε ότι το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο κύμα ήταν όλα πιθανά σενάρια ενόσω δεν υπήρχε πρόληψη ή/ και θεραπεία, αλλά τα ευχολόγια καλά κρατούσαν.

Πέρασε το καλοκαίρι και με το φθινόπωρο επανήλθε και ο ιός σε πλήρη άνθηση. Εκεί που μάθαμε να ζούμε έστω με μειωμένες ανάσες, μας επιβλήθηκαν νέοι πλην γνώριμοι περιορισμοί. Όλοι στερηθήκαμε τις ελευθερίες μας, τις ανέμελές μας εξόδους για ποτό και φαγητό, τις συνευρέσεις με καλούς φίλους, τα ταξίδια μας… τα πάντα. Όταν το high light της ζωής μας για ένα χρόνο είναι το ψώνισμα από την υπεραγορά, μια βόλτα στη γειτονιά ή το πάρκο, άντε και κάποιο take away για να σπάσει η ρουτίνα του delivery και των πειραματισμών στην κουζίνα, κοιτάζοντας πάντα το ρολόι και ψαχουλεύοντας τις τσέπες μας για να βεβαιωθούμε ότι δεν ξεχάσαμε την ταυτότητα μας, τότε τα πράγματα δεν είναι και πολλά υποσχόμενα.

Με τον ερχομό του νέου έτους χάραξε και μια ελπίδα η οποία στην πορεία του χρόνου φαίνεται να ενδυναμώνεται. Ήλθαν τα εμβόλια και δουλεύουν. Με 113,6εκ κρούσματα και 2,5εκ θανάτους παγκοσμίως μέχρι τώρα, φαίνεται να τιθασεύεται το θεριό. Οι πρώτες τρεις χώρες που προηγούνται στους εμβολιασμούς (Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένο Βασίλειο) πλέον μας δίνουν αδιάσειστα στοιχεία ότι τα εμβόλια μειώνουν την εξάπλωση, αποφορτίζουν τα συστήματα υγείας και δημιουργούν ασπίδα προστασίας. Επιπλέον, φαίνεται να είμαστε πιο κοντά στην ανακάλυψη φαρμάκων που θα δρουν άμεσα εναντίον του ιού και θα τον καταστρέφουν.

Μόνο μελανό σημείο είναι η σχετικά αργή διάθεση των εμβολίων. Όμως, αυτή η άνοιξη είναι διαφορετική από την περσινή. Έχουμε να προσβλέπουμε σε νίκη. Μια νίκη που είναι βέβαιη και θέμα χρόνου να επικρατήσει. Πρέπει να αντέξουμε όλοι ακόμη λίγο και το τέλος του μαρτυρίου είναι κοντά. Η χαλάρωση των μέτρων ας μην γίνει αιτία να ξεφύγουμε απροστάτευτοι. Οι οικονομικές συνέπειες νέων περιοριστικών μέτρων θα είναι για όλους μας καταστροφικές.

Όλοι μετρούμε ζημιές. Άλλοι μικρότερες, άλλοι τεράστιες έως και καταστροφικές. Η καταστολή της επίδρασης του ιού θα φέρει μεγάλη οικονομική ευφορία. Όλοι προσδοκούμε στη στιγμή που και πάλι ελεύθεροι θα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Η παγκόσμια διάσταση της πανδημίας θα φέρει ένα παγκόσμιο ξέσπασμα καταναλωτισμού, επενδύσεων, απόλαυσης της ζωής ωσάν να μην υπάρχει αύριο.

Η χώρα μας δηλώνει παρούσα σε αυτό που θα ακολουθήσει. Ανεξάρτητα τι λένε κάποιοι γραφικοί υποψήφιοι που την είδαν βουλευτές και σωτήρες του σύμπαντος, η Κύπρος μέχρι σήμερα είναι από τις χώρες που διαχειρίστηκαν υποδειγματικά την πανδημία εντός των χαοτικών δεδομένων που επικρατούν παγκοσμίως. Ναι έγιναν και γίνονται λάθη, αλλά δεν υπήρχε και δεν υπάρχει μια έτοιμη συνταγή που να θεωρείται σωστή. Οι όποιες στρατηγικές αντιμετώπισης του προβλήματος είναι εν μέρει προληπτικές αλλά και αντιδραστικές. Και όσο πιο άγνωστος είναι ο εχθρός κατά της υγείας, τόσο πιο σκληρή είναι η πρόληψη. Εκ των υστέρων, όλοι είμαστε προφήτες και καθηγητές.
Η Κύπρος, λοιπόν, θα είναι παρούσα στο νέο οικονομικό παγκόσμιο ξέσπασμα. Με τον τουρισμό της, τον πολιτισμό της, την κουλτούρα της, τις ομορφιές της, τις γαστρονομικές της απολαύσεις, τον μοναδικό και αξιοζήλευτο τρόπο ζωής που προσφέρει, την ασφάλεια των πολιτών της, το ψηλό επίπεδο υπηρεσιών της, την προσφορά της σε μοναδικές επενδύσεις. Θα είναι παρούσα για όλους τους καλούς λόγους που για χιλιετίες τόσοι και τόσοι την αγάπησαν και θέλησαν να γίνουν ένα με αυτήν. Είναι η στιγμή εμείς να βάλουμε πίσω τον κακό μας εαυτό και να κάνουμε ένα σωστό reset · μια σωστή επανεκκίνηση. Η νέα εποχή έρχεται!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση