ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κτηματαγορά, σταθερότητα και Κύπρος του αύριο

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σήμερα, εμείς ο κόσμος, βάζουμε τον επίλογο σε μια μακρά και τραυματική περίοδο. Ελπίζουμε η Βουλή που θα προκύψει από αύριο να είναι μια που με σοβαρότητα θα εγκύψει πάνω στα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν την χώρα μας σε όλα τα επίπεδα και όχι μια που θα είναι χειρότερη από την απερχόμενη. Οπότε όλοι μας είναι καλό να έχουμε αυτό κατά νουν. Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και ευχόμαστε όλοι να το αντιληφθούν επιτέλους αυτό το τόσο απλό, πλην δύσκολο να επιτευχθεί.

Το κλειδί για ανάπτυξη και έξοδο από τις συνέπειες της πανδημίας εστιάζεται κατά κύριο λόγο σε δύο παραμέτρους: την αύξηση στην κατανάλωση και την αύξηση στις επενδύσεις. Αν συμβεί αυτό τότε αλυσιδωτά θα έχουμε αύξηση στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, μείωση στην ανεργία, αύξηση στα έσοδα του κράτους και διασφάλιση πως καταπονημένοι λόγω της πανδημίας τομείς, όπως η υγεία και η διαχείριση του δημοσίου χρέους, θα μπουν σε τροχιά σωστής εξυπηρέτησης χωρίς να προκαλούν βαρίδια σε όλους μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε την ανάγκη αύξησης των φορολογιών να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας σαν δαμόκλειος σπάθη και όλοι θα έπρεπε να ξέρουμε τι σημαίνει αύξηση φορολογιών, καθώς ζήσαμε τις συνέπειες τους στο πετσί μας στο όχι και τόσο απόμακρο παρελθόν.

Η κλιμακούμενη άρση των περιορισμών λόγω της ανάπτυξης του εμβολιαστικού προγράμματος γεμίζει τις μηχανές της κατανάλωσης. Παρόλο που η κατανάλωση το επόμενο διάστημα θα έχει έντονο το στοιχείο του αυθορμητισμού, κάποιο ρόλο θα παίξει και η σταθερότητα στο οικονομικό περιβάλλον ιδιαίτερα για πιο σοβαρές (σε μέγεθος) αγορές καταναλωτικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, η σημαντικότητα του αυθορμητισμού και της οικονομικής σταθερότητας είναι αντίστροφη σε σημασία από ό,τι στην κατανάλωση. Μεγαλύτερη σημασία έχει η σταθερότητα. Στην περίπτωση μας τουλάχιστον, οι κύριοι δείκτες σταθερότητας είναι η δραστική μείωση του τοξικού κλίματος, οι υγιείς δημοσιονομικοί δείκτες, η φορολογική σταθερότητα, η τραπεζική σταθερότητα, η διακριτή άσκηση των εξουσιών, η γρήγορη εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης.

Η χώρα μας έχει μεγάλο απόθεμα ευκαιριών ανάπτυξης στο σύγχρονο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον. Τα κυριότερα στοιχεία που απαιτούνται είναι πρώτον, να αποτάξουμε τον κακό μας εαυτό, και δεύτερον, να βγάλουμε προς τα έξω το μήνυμα ότι «we mean business». Ένα σημαντικό προωθητικό καύσιμο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ όπου δυνητικά πέραν των €4,4 δισ. θα εισρεύσουν στην κυπριακή οικονομία τα επόμενα λίγα χρόνια, νοουμένου ότι εμείς θα προβούμε σε αναγκαίες και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, ο τομέας των ακινήτων έχει πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο ρόλο να παίξει στη διαμόρφωση του νέου επενδυτικού περιβάλλοντος και στην Κύπρο του αύριο. Είτε πρόκειται για τον τομέα της Παιδείας, είτε τον τομέα της Υγείας, είτε βλέπουμε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, είτε βλέπουμε ξεχωριστά ή συλλογικά όλους τους τομείς της οικονομίας, είτε εστιάσουμε στην μετάβαση στην πράσινη οικονομία, το δεδομένο είναι ένα: η κτηματαγορά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο να διαδραματίσει. Η κτηματαγορά θα αποτελέσει μεγάλο στήριγμα και πυλώνα ανάπτυξης της Κύπρου της επόμενης μέρας. Όμως, με τη σειρά της, μια υγιής αγορά ακινήτων χρειάζεται και ένα πλέγμα σύγχρονων νομοθεσιών και κανονισμών, έτσι ώστε αφενός να λειτουργεί εύρυθμα και αφετέρου να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε αυτήν – τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους σοβαρούς επενδυτές.

Κύριοι βουλευτές, αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Σας εκλιπαρούμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση