ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κτηματικές επιδόσεις του Ιανουαρίου της νέας χρονιάς

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Το 2022 έθεσε αρκετά ψηλά τον πήχη σε κτηματικές επιδόσεις αφού αναδείχθηκε ως η καλύτερη χρονιά από το 2007. Θα καταφέρει το 2023 να συγκριθεί θετικά με το 2022 ή μήπως να αναμένουμε μια ανατροπή του κλίματος; Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με μια μονοκοντυλιά. Όπως έχουμε δει αμέτρητες φορές, πάντα συντρέχουν καταστάσεις και δεδομένα που ενίοτε από κοινού ενισχύουν μια κατεύθυνση και άλλοτε ενεργούν αντίθετα και το ένα αδυνατίζει τη δύναμη του άλλου. Το αποτέλεσμα είναι πάντα μια προκύπτουσα κατεύθυνση που μπορεί και να μας εκπλήξει. Ένας μεγάλος αριθμός από παραμέτρους συνεχίζει λίγο – πολύ να κινείται στα ίδια επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου. Έχουμε φυσικά την επιπρόσθετη αύξηση στα επιτόκια τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμη λίγο πριν μειωθούν. Έχουμε τον πληθωρισμό ο οποίος σημείωσε ελαφριά μείωση και αναμένεται να μειωθεί περεταίρω. Σίγουρα έχουμε αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και ο επιτυχών Πρόεδρος θα κρίνει και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και της καλλιέργειας ενός κλίματος σταθερότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η χώρα μας εξακολουθεί προς το παρόν να ελκύει ξένους αγοραστές αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν εδώ σε πιο μόνιμη βάση, προσθέτοντας σημαντικά στο ΑΕΠ και διευρύνοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης. Το τουριστικό προϊόν διευρύνεται και η τουριστική σαιζόν επεκτείνεται δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι οι τουριστικές αφίξεις θα ενισχυθούν σε αριθμό και ποιότητα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό αισιοδοξίας ότι η αγορά των ακινήτων θα είναι ιδιαίτερα ενεργή. Φυσικά κάθε καλό φέρνει και τα κακά του, οπόταν είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν ή/ και να ενισχυθούν πολιτικές που προσφέρουν προσιτή στέγη σε κόσμο που την έχει ανάγκη. Αυτό διασφαλίζεται αφενός με μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα αυτών των ομάδων πληθυσμού, και αφετέρου με μέτρα και πολιτικές που διευκολύνουν και ενθαρρύνουν την αύξηση στην προσφορά.

Έχοντας κάνει την πιο πάνω εισαγωγή, πάμε να αναλύσουμε τα τελευταία στοιχεία. Τον Ιανουάριο του 2023 σημειώθηκαν συνολικά 1.188 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Συγκρινόμενος με τον Ιανουάριο του 2022, μπορούμε να πούμε ότι είναι εξισωμένος αφού πέρσι καταγράφηκαν 1.177 πωλήσεις. Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η Παγκύπρια εικόνα για τον Ιανουάριο είναι ανεβασμένη κατά 28% σε σχέση με τον Ιανουάριο πέρσι αφού κατατέθηκαν συνολικά 1.091 πωλητήρια έγγραφα, σε αντίθεση με 855 πέρσι. Οι συνολικές αξίες συναλλαγών τον Ιανουάριο φέτος κυμάνθηκαν πέριξ των €271,1εκ. Συγκρινόμενες με τον Ιανουάριο του 2022 όπου οι αξίες ήταν πέριξ των €271,9εκ., θεωρούνται κι εδώ εξισωμένες.

Πώς κατανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών; Συμπεριφέρθηκαν όλες οι επαρχίες κατά αντίστοιχο τρόπο;

Η Λευκωσία κατέγραψε 301 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €49,5 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιανουαρίου 25,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 18,3% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιανουάριο πέρσι είχε καταγράψει 388 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €64,6 εκ. Άρα η Λευκωσία φέτος κατέγραψε πτώση σε σχέση με πέρσι. Επιπλέον η Λευκωσία κατέγραψε και 174 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 7% μειωμένα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Βλέποντας την εξελικτική πορεία της Λευκωσίας τους τελευταίους μήνες, καταγράφουμε πως εισέρχεται σε μια περίοδο περισυλλογής και συγκρατημένης δραστηριότητας.

Η Λεμεσός κατέγραψε 383 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €138,3 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιανουαρίου 32,2% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 51% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιανουάριο πέρσι είχε καταγράψει 343 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €135,1 εκ. Επιπλέον η Λεμεσός κατέγραψε και 346 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 25% αυξημένα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Η Λεμεσός μπήκε με το δεξί στη νέα χρονιά και αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε την εξελικτική της πορεία η οποία φαντάζει ασταμάτητη.

Η Λάρνακα κατέγραψε 216 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €40 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιανουαρίου 18,2% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 14,8% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιανουάριο πέρσι είχε καταγράψει 208 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €29,7 εκ. Επιπλέον η Λάρνακα κατέγραψε και 225 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 50% αυξημένα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Λάρνακα απειλεί να ξεπεράσει τη Λευκωσία και αποδεικνύει αυτό που λέγαμε κατά το 2022: ότι η Λάρνακα εισέρχεται δυναμικά στην χρυσή της δεκαετία.

Η Πάφος κατέγραψε 244 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €46,6 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιανουαρίου 20,5% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 17,2% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιανουάριο πέρσι είχε καταγράψει 200 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €36,2 εκ. Επιπλέον η Πάφος κατέγραψε και 289 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 35% αυξημένα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Και η Πάφος εξελίσσεται δυναμικά.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 44 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €5,5 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιανουαρίου 3,7% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 2% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιανουάριο πέρσι είχε καταγράψει 38 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €6,5 εκ. Επιπλέον η Αμμόχωστος κατέγραψε και 57 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 111% αυξημένα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Αναμένουμε να δούμε κατά πόσο η τάση θα είναι αυξητική για την επαρχία ή κατά πόσο ο Ιανουάριος ήταν μια στιγμιαία έξαρση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση