ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κτηματικές επιδόσεις του Νοεμβρίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχεδόν κλείνει η χρονιά και έχουμε πλέον ξεκάθαρη εικόνα για το πώς κινήθηκε η αγορά των ακινήτων κατά το 2022. Οι προκλήσεις – όπως είναι γνωστό – ήταν και είναι πολυάριθμες. Γενικά φαίνεται να ωφέλησαν τις επενδύσεις σε ακίνητη ιδιοκτησία είτε επειδή θεωρήθηκαν σαν ένα ασφαλές καταφύγιο έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού, είτε επειδή ξετυλίγονται πολυάριθμες ευκαιρίες στην Κυπριακή οικονομία που προδιαθέτουν για πολύ καλές επενδυτικές αποδόσεις στο μέλλον. Όπως και να το κάνουμε, οι επενδύσεις αυτές διοχέτευσαν άμεσα κεφάλαια αξίας σχεδόν €4 δισ. μέσα στην οικονομία, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα τους.

Για όλα τα ελκυστικά στοιχεία των ακινήτων ως επενδυτικό μέσο ιδιαίτερα κάτω από τέτοιες δυσμενείς συνθήκες αναφερθήκαμε σε σειρές από άρθρα κατά τη διάρκεια του έτους. Η θετική απήχηση στα ακίνητα μπορεί να θεωρηθεί και σαν μια προίκα της απερχόμενης κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα επειδή τέθηκαν οι βάσεις για μεγάλα πράγματα – αν φυσικά τύχουν της κατάλληλης διαχείρισης και εκμετάλλευσης.

Πάμε να αναλύσουμε λοιπόν τα τελευταία στοιχεία. Τον Νοέμβριο του 2022 σημειώθηκαν συνολικά 1.484 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Με αυτό κατατάσσεται σαν ένας μέσος μήνας της χρονιάς μέχρι τώρα. Σε σχέση με τις 1.403 πωλήσεις του Νοεμβρίου του 2021 είναι αυξημένες κατά 5,8%. Με τη συνεισφορά του Νοεμβρίου οι συνολικές πωλήσεις της χρονιάς ανήλθαν μέχρι τώρα στις 16.515 μεταβιβάσεις.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η Παγκύπρια εικόνα για τον Νοέμβριο είναι πολύ καλή αφού κατατέθηκαν συνολικά 1.293 πωλητήρια έγγραφα, γεγονός που συνιστά 13% αύξηση σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο, ενώ η μέχρι τώρα χρονιά κινείται σε επίπεδο 33% πιο πάνω από την αντίστοιχη περσινή ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό πωλητηρίων εγγράφων στις 12.074.

Οι συνολικές αξίες συναλλαγών τον Νοέμβριο κυμάνθηκαν πέριξ των €382,9εκ. Συγκρινόμενες με τον Νοέμβριο του 2021 όπου οι αξίες ήταν πέριξ των €323,5εκ., συνιστούν μια αύξηση της τάξης του 18,4%. Αυτή η επίδοση κατατάσσει τον Νοέμβριο σαν τον δεύτερο καλύτερο μήνα του έτους μέχρι τώρα.

Πώς κατανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 439 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €77,2 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Νοεμβρίου 29,5% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 20,2% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Νοέμβριο πέρσι είχε καταγράψει 460 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €78,3 εκ. Άρα η Λευκωσία κυμάνθηκε στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα. Με τη συνεισφορά του Νοεμβρίου οι συνολικές πωλήσεις της χρονιάς ανήλθαν μέχρι τώρα στις 4.879 μεταβιβάσεις και αντάλλαξαν χέρια ακίνητα αξίας περίπου €823,5 εκ. Επιπλέον η Λευκωσία κατέγραψε και 242 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 20% μειωμένα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. Συνολικά η Λευκωσία είναι σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Λεμεσός κατέγραψε 415 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €101,3 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Νοεμβρίου 28% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 26,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Νοέμβριο πέρσι είχε καταγράψει 376 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €103 εκ. Με τη συνεισφορά του Νοεμβρίου οι συνολικές πωλήσεις της χρονιάς ανήλθαν μέχρι τώρα στις 4.625 μεταβιβάσεις και αντάλλαξαν χέρια ακίνητα αξίας περίπου €1,3 δισ. Επιπλέον η Λεμεσός κατέγραψε και 465 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 29% αυξημένα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. Όμως, συνολικά, η Λεμεσός είναι αυξημένη κατά 44% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός που συνιστά άριστη επίδοση κατά τους έντεκα μήνες της χρονιάς.

Η Λάρνακα κατέγραψε 269 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €40,1 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Νοεμβρίου 18,1% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 10,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Νοέμβριο πέρσι είχε καταγράψει 256 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €78,9 εκ. Σημειώνουμε ότι πέρσι τέτοια εποχή ήταν μια αναπάντεχα εξαιρετική περίοδος για τη Λάρνακα. Με τη συνεισφορά του Νοεμβρίου οι συνολικές πωλήσεις της χρονιάς ανήλθαν μέχρι τώρα στις 2.990 μεταβιβάσεις και αντάλλαξαν χέρια ακίνητα αξίας περίπου €507,8 εκ. Επιπλέον η Λάρνακα κατέγραψε και 196 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 1% μειωμένα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. Όμως, συνολικά, η Λάρνακα είναι αυξημένη κατά 47% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των έντεκα μηνών.

Η Πάφος κατέγραψε 271 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €89,5 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Νοεμβρίου 18,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 23,3% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Νοέμβριο πέρσι είχε καταγράψει 209 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €50,2,3 εκ. Με τη συνεισφορά του Νοεμβρίου οι συνολικές πωλήσεις της χρονιάς ανήλθαν μέχρι τώρα στις 3.056 μεταβιβάσεις και αντάλλαξαν χέρια ακίνητα αξίας περίπου €731,6 εκ. Επιπλέον η Πάφος κατέγραψε και 317 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 56% αυξημένα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. Συνολικά η Πάφος είναι αυξημένη κατά 66% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των έντεκα μηνών και γενικά η επαρχία βιώνει μια περίοδο νέας επενδυτικής άνθισης.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 90 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €74,9 εκ., ένα ποσό που είναι ασυνήθιστα ψηλό για την επαρχία αυτή. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Νοεμβρίου 6,1% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 19,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Νοέμβριο πέρσι είχε καταγράψει 102 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €13,2 εκ. Με τη συνεισφορά του Νοεμβρίου οι συνολικές πωλήσεις της χρονιάς ανήλθαν μέχρι τώρα στις 965 μεταβιβάσεις και αντάλλαξαν χέρια ακίνητα αξίας περίπου €219 εκ. Επιπλέον η Αμμόχωστος κατέγραψε και 73 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 14% μειωμένα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. Συνολικά η Αμμόχωστος είναι σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Λευκωσία και Αμμόχωστος, που είναι επαρχίες που κινούνται κατά βάση με Κύπριους επενδυτές, δείχνουν κατά τους έντεκα μήνες του έτους να κινούνται σταθεροποιητικά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κατά πάσα πιθανότητα έτσι θα κλείσουν το έτος. Οι άλλες τρεις επαρχίες που έχουν σοβαρό μερίδιο στην ξένη αγορά διατήρησαν ή επανήλθαν σε μομέντουμ έλκυσης αγοραστών από Ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες με αποτέλεσμα να καταγράφουν πολύ καλές επιδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση