ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Κτηματικές Επιδόσεις του Οκτωβρίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Απομένουν δύο μήνες για να κλείσει η φετινή χρονιά. Κάτω από χειρότερες εξελικτικά συνθήκες σε σχέση με πέρσι, φαίνεται συνολικά να διατηρείται η ίδια περσινή δυναμική. Επιμέρους κάποιες επαρχίες τα πάνε καλύτερα και κάποιες άλλες όχι τόσο καλά όσο προηγουμένως.

Όμως συνολικά πέρσι επενδύθηκαν πέραν των €4 δισ. σε ακίνητη περιουσία και φέτος είμαστε στα €3,4 δισ. με ακόμα δύο μήνες πορεία. Οι ενδείξεις είναι πως η φετινή χρονιά θα κλείσει κοντά στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ο δε αριθμός των ακινήτων που αλλάζουν χέρια βρίσκεται κοντά στις 15.000 μέχρι τώρα και φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τον συνολικό περσινό αριθμό των 18.402 μέχρι το τέλος του έτους.

Φαίνεται πως ο τομέας των ακινήτων είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά πως αποτελεί ένα ασφαλές επενδυτικό λιμάνι τόσο σε περιόδους οικονομικών κρίσεων αλλά και σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας επιφύλαξε ο δέκατος μήνας του τρέχοντος έτους. Τον Οκτώβριο του 2023 σημειώθηκαν συνολικά 1.738 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Συγκρινόμενες με τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι κατά 149 πωλήσεις αυξημένες (9,4%) , ενώ συγκρινόμενες με τον Οκτώβριο του 2022 είναι αυξημένες κατά 26,6% αφού πέρσι τον ίδιο μήνα καταγράφηκαν 1.373 πωλήσεις.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η παγκύπρια εικόνα για τον Οκτώβριο είναι ανεβασμένη κατά 12% σε σχέση με τον Οκτώβριο πέρσι αφού κατατέθηκαν συνολικά 1.306 πωλητήρια έγγραφα, σε αντίθεση με 1.171 τον Οκτώβριο πέρσι. Η συνολική εικόνα των δέκα μηνών του 2023 είναι ανεβασμένη κατά 19% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σε ό,τι αφορά στα πωλητήρια έγγραφα.

Η συνολική αξία συναλλαγών τον Οκτώβριο φέτος κυμάνθηκε πέριξ των €363,3 εκ. –ποσό που τοποθετεί τον Οκτώβριο στην τέταρτη μέχρι τώρα θέση της χρονιάς, εκτοπίζοντας τον Σεπτέμβριο. Αν τον συγκρίνουμε όμως με τον Οκτώβριο του 2022, τότε ο φετινός μήνας συντρίβει τον αντίστοιχο περσινό αφού φέτος επενδύθηκαν σχεδόν €100 εκ. περισσότερα που συνιστά αύξηση 37,4% αφού τον αντίστοιχο περσινό μήνα αντάλλαξαν χέρια ακίνητα αξίας πέριξ των €265,4 εκ.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 503 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €79,8 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Οκτωβρίου 28,9% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 22% επί της αξίας συναλλαγών. Καταγράφεται σαν ο καλύτερος μήνας για τη Λευκωσία σε αριθμό συναλλαγών και σαν ένας μέτριος μήνας από πλευράς αξίας συναλλαγών. Τον Οκτώβριο πέρσι είχε καταγράψει 384 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €53,1εκ., άρα φέτος η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη. Επιπλέον η Λευκωσία κατέγραψε και 292 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 32% αυξημένα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022. Οι επιδόσεις της Λευκωσίας κατά τον Οκτώβριο δείχνουν μια επανάληψη του Σεπτεμβρίου σε αυξητικό μομέντουμ, γεγονός που δείχνει την αρχή μιας ανάκαμψης της τοπικής αγοράς. Οι επόμενοι δύο μήνες αποκτούν ενδιαφέρον.

Η Λεμεσός κατέγραψε 444 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €112,8 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Οκτωβρίου 25,5% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 31% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Οκτώβριο πέρσι είχε καταγράψει 391 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €92,6 εκ. Επιπλέον η Λεμεσός κατέγραψε και 383 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 1% μειωμένα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022. Παρόλο που η αγορά της Λεμεσού διατηρείται σε ψηλά επίπεδα, συντηρεί κάποια σημεία κόπωσης και είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες.

Η Λάρνακα κατέγραψε 326 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €57,5 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Οκτωβρίου 18,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 15,8% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Οκτώβριο πέρσι είχε καταγράψει 237 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €39,9 εκ. Επιπλέον η Λάρνακα κατέγραψε και 264 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 9% αυξημένα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022. Η Λάρνακα εξακολουθεί να συντηρεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η Πάφος κατέγραψε 326 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €93 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Οκτωβρίου 18,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 25,6% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Οκτώβριο πέρσι είχε καταγράψει 282 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €63,5 εκ.

Επιπλέον η Πάφος κατέγραψε και 275 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 2% αυξημένα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022. Η Πάφος συναγωνίζεται στήθος με στήθος τη Λάρνακα σε έλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πως κατά μέσο όρο ελκύει επενδυτές που βάζουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη σε σχέση με αυτούς που ελκύει η Λάρνακα.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 139 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €20,2 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Οκτωβρίου 8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 5,6% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Οκτώβριο πέρσι είχε καταγράψει 79 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €16,4 εκ. Επιπλέον η Αμμόχωστος κατέγραψε και 92 πωλητήρια έγγραφα, που είναι αυξημένα κατά 80% σε σχέση με τον Οκτώβριο πέρσι. Με αυτή της την επίδοση η Αμμόχωστος μας δείχνει πως μετατρέπεται σε ένα επενδυτικό προορισμό που χαρακτηρίζεται από έντονες εξάρσεις –κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση