ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το όμορφο face lift της πρωτεύουσας

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Θα ξεκινήσω με μια πρόβλεψη: Το κέντρο της Λευκωσίας θα είναι ο μεγαλύτερος πόλος έλξης επενδυτικών κεφαλαίων σε ακίνητα εντός της επικείμενης πενταετίας.

Κομβικό σημείο είναι η επικείμενη λειτουργία της νέας, ανακατασκευασμένης Λεωφόρου Μακαρίου, η οποία επιτέλους ολοκληρώθηκε και σε μερικά εικοσιτετράωρα θα δοθεί στο κοινό, όπου πλέον όλοι μας θα μπορούμε να την απολαύσουμε στο έπακρον. Η Μακαρίου δεν είναι μια τυχαία ανακατασκευή δρόμου. Είναι μια οδός με μεγάλη και δοξασμένη ιστορία, την οποία καταφέραμε με ένα σωρό από λανθασμένους χειρισμούς και αποφάσεις να την φέρουμε στο εμπορικό ναδίρ της. Η ανακατασκευή της αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα ενός ολιστικού σχεδιασμού που σκοπό έχει αφενός να επαναφέρει τη ζωή στο κέντρο και αφετέρου να συνεισφέρει τα μέγιστα στη διασύνδεση του αστικού εμπορικού κέντρου και του ιστορικού παραδοσιακού πυρήνα της εντός των τειχών πόλης. «Ολιστικός» σχεδιασμός εντός των πλαισίων που του θέτουν οι αρνητικές συνέπειες μιας διαιρεμένης πόλης.

Το εμπορικό τρίγωνο της Λευκωσίας έχει πάρει λοιπόν σάρκα και οστά με την ολοκλήρωση της Στασσικράτους και παρόδων, με την Μακαρίου τώρα, ενώ κυρίαρχο ρόλο παίζει εδώ και κάποιο διάστημα η Πλατεία Ελευθερίας η οποία επίσης έχει ολοκληρωθεί και αποτελεί σημείο αναφοράς. Μαζί με την ολοκλήρωση αυτών των έργων τελειώνει και η μεγάλη ταλαιπωρία του κοινού που περίμενε υπομονετικά όλα αυτά τα χρόνια. Συνέχεια στην προσθήκη σοβαρών υποδομών με έργα μεγάλου εκτοπίσματος τα οποία όμως θα προκαλούν ελάχιστη ταλαιπωρία μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Ως τέτοια έργα αναφέρω την ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ, την ανέγερση του Μουσείου, των νέων υπουργείων, χωρίς τελικά να αποκλείουμε και τη νέα βουλή.

Με τις πολυάριθμες μικρές και μεγάλες πλατείες, τους μικρούς και μεγάλους χώρους πρασίνου, τα (υπερ)άνετα πεζοδρόμια και τη σκίαση που θα προσφέρουν σύντομα τα εκατοντάδες δέντρα που έχουν φυτευτεί, έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον «κράχτης» που σε καλεί να το επισκεφτείς, να το περπατήσεις, να το απολαύσεις. Ας μη γελιόμαστε · καλούτσικα τα malls, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια περιδιάβαση σε ένα όμορφο και ελκυστικό εμπορικό κέντρο πόλης. Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε εμπειρίες από ανάλογα κέντρα άλλων πόλεων στον υπόλοιπο κόσμο και ξέρετε πολύ καλά σε τι αναφέρομαι.

Είμαι ακόμη πιο σίγουρος πως θα πεταχτούν οι γνωστοί μεμονωμένοι να κράξουν το «τσιμέντωμα» της πόλης, χρησιμοποιώντας αυτή τη γενική φρασεολογία για να ισοπεδώσουν τα πάντα ως η προσφιλής τους τακτική. Τους αφήνουμε ήσυχους στην κοσμάρα τους.

Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν από πλευράς δημοσίου. Το παζλ άρχισε να ολοκληρώνεται και η εικόνα που αρχίσαμε να βλέπουμε μας αρέσει. Το κύριο βάρος τώρα μετακυλίεται στους ώμους του ιδιωτικού τομέα.

Ήδη ολοκληρώθηκε ή κοντεύει σε ολοκλήρωση αριθμός σοβαρών ιδιωτικών αναπτύξεων αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, οικιστικών και εμπορικών χρήσεων οι οποίες άμεσα θα φέρουν εκατοντάδες κόσμου στο κέντρο της πόλης, σε μόνιμη ή σε ημερήσια βάση.

Στο κάτω μέρος της κλίμακας, βλέπουμε και μας χαροποιεί ιδιαίτερα, την έναρξη ανακαινίσεων καταστημάτων με ταχείς ρυθμούς έτσι ώστε να μπορούν να υποδεχθούν σύντομα το κοινό. Αναφερόμαστε σε καταστήματα που θα στεγάζουν επιχειρήσεις τόσο του λιανικού εμπορίου όσο και της εστίασης και της ψυχαγωγίας.

Όλα αυτά γίνονται και είναι πολύ σημαντικά. Όμως σημαντικότερα είναι αυτά που έρχονται. Και αναφέρομαι στις επενδυτικές τοποθετήσεις δεκάδων εκατομμυρίων που προγραμματίζονται εντός του αστικού εμπορικού κέντρου σε στρατηγικά σημεία.

Είναι έργα που θα μας απασχολήσουν ποικιλοτρόπως και θα προκαλέσουν αίσθηση βάζοντας την τελική στρώση μακιγιάζ στο face lift της πρωτεύουσας. Να είστε σίγουροι ότι θα τηρείστε ενήμεροι!

Προς το παρόν, ας ετοιμαστούμε να υποδεχτούμε τη νέα Λεωφόρο Μακαρίου με τα πέριξ της. Δηλώνω με βεβαιότητα ότι it was worth the wait!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση