ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστός Ανέστη και Enjoy the Souvla!

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Είναι ίσως η πρώτη φορά που το γύρισμα της σούβλας επί της φουκούς θα παίξει supporting role στο όλο πασχαλινό σκηνικό. Βλέπετε, οι περιορισμοί του τελευταίου χρόνου μας έφεραν στο «αμήν». Θέλουμε να ξεδώσουμε τόσο – όσο μας επιτρέπουν τα φετινά περιοριστικά μέτρα και σχεδόν όλη η Κύπρος αποστέλλει το απαιτούμενο μήνυμα για να μεταβεί σε κάποιο εξοχικό – είτε σαν οικοδεσπότης ή σαν καλεσμένος.

Είναι τέτοιες στιγμές που το «πανανθρώπινο» ερώτημα «αξίζει να αγοράσω ή όχι εξοχικό » επανέρχεται στην επιφάνεια. Επί της ουσίας όμως δεν αλλάζει κάτι. Ένα εξοχικό αποτελεί πολλαπλή δέσμευση. Εκτός από το γεγονός ότι απαιτεί ένα σεβαστό κεφάλαιο να είναι δεσμευμένο για όσο χρονικό διάστημα το έχουμε, απαιτεί έξοδα περιοδικής συντήρησης έτσι ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση για να κρατήσει όσο μπορεί ή ακόμη και να αυξήσει την αξία του, έχει έξοδα φορολογιών, έξοδα συντήρησης κήπων, έξοδα συντήρησης πισίνας (αν διαθέτει), επιπλέον λογαριασμούς για υπηρεσίες, ασφάλιση κλπ.

Συνεπώς, εύλογο είναι το ερώτημα που πάντα τίθεται: αξίζει να έχουμε τόσα χρήματα δεσμευμένα σε ένα και μόνο τόπο, τη στιγμή που με μέρος αυτών των χρημάτων μπορούμε κάθε φορά να είμαστε σε διαφορετικό προορισμό διακοπών, χωρίς να ανησυχούμε για το αν θα πρέπει να το καθαρίσουμε για να το απολαύσουμε κάποιες ώρες κάθε φορά.

Αυτό φυσικά αποτελεί προσωπική επιλογή του κάθε ενός. Δεν υπάρχει σοβαρό αντεπιχείρημα στην επιθυμία να χρησιμοποιείς τα διαθέσιμα χρήματα σου για εναλλακτικές διακοπές ανά τον κόσμο. Και αν ρωτάτε τη γνώμη μου, αυτό συστήνω ανεπιφύλακτα, καθώς δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντικαταστήσει τις εμπειρίες που ο καθένας μπορεί να μαζέψει γυρίζοντας και ανακαλύπτοντας το τι κρύβουν όλες οι γωνιές του κόσμου.

Το εξοχικό, αυστηρά ομιλούντες, είναι άλλη μια περίπτωση ενός επενδυτικού ακινήτου και ως τέτοιο πρέπει να το μεταχειριζόμαστε. Και τη σημερινή εποχή (εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας) μας παρέχεται η δυνατότητα να το δούμε ακριβώς έτσι: δηλαδή σαν μια επένδυση στην οποία μπαίνουμε με την αγορά, εισπράττουμε εισόδημα κατά τη διάρκεια κατοχής και βγαίνουμε με την τελική πώληση.

Αν θέλουμε μια καλή επένδυση, τότε προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο συνδυασμό τιμής – περιοχής – προσφερόμενων ανέσεων – δυνατοτήτων, στην αγορά των εξοχικών μονάδων που είναι πιο κοντά στις δικές μας οικονομικές δυνατότητες. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να βγούμε από την επένδυση με κέρδος. Το κέρδος το μετρούμε αφενός με το ψηλότερο τίμημα πώλησης σε σχέση με το τίμημα αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη το φορολογικό κόστος, όλα τα υπόλοιπα έξοδα των δύο συναλλαγών (όπως δικηγορικά, κτηματομεσιτικά, διαφήμισης κ.λπ), τα έξοδα συνολικής συντήρησης για όση περίοδο το κρατάμε, αλλά και την επίπτωση του χρόνου στην αξία του χρήματος.

Αφετέρου, το κέρδος της επένδυσης το μετράμε επιπλέον και με το εισόδημα που το ακίνητο μας αποφέρει κατά τη διάρκεια που το κρατάμε. Τη σημερινή εποχή, υπάρχει πολύ πιο έντονα το κόνσεπτ της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, η οποία πλέον μπαίνει και σε πιο οργανωμένη βάση. Αυτό αν γίνει σωστά μπορεί να σημαίνει πολύ σοβαρό εισόδημα για ένα ακίνητο που στο μυαλό των πολλών είναι «νεκρό» εκτός για 3-4 βδομάδες το πολύ τον χρόνο. Και μετά είναι και η χρήση που εσείς του κάνετε που ισοδυναμεί χρηματικά με το τι δεν πληρώνετε σε κάποιους τρίτους για να κάνετε διακοπές κοντά τους, μείον το τι σημαίνει η εμπειρία του να κάνεις διακοπές αλλού. Αν λοιπόν δούμε το εξοχικό ως μια επενδυτική επιλογή, τότε – νοουμένου ότι μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας – μπορεί να είναι μια λύση που αξίζει να δούμε με τη δέουσα σημασία. Αν δούμε το εξοχικό όπως το βλέπαμε για δεκαετίες, τότε είναι ένας μπελάς που μας δεσμεύει μόνιμα και στο τέλος της ημέρας δεν μας προσφέρει ικανοποίηση, χαρά, ευεξία και ό,τι άλλο πρέπει να μας προσφέρει σαν προορισμός διακοπών.

Από την άλλη, υπάρχει και η εναλλακτική άποψη. Αυτή του «… αν έχω τη δυνατότητα, κάνω το κέφι μου και δεν με ενδιαφέρει πόση και ποια χρήση τους κάνω …». Παραδείγματα αυτής της προσέγγισης υπάρχουν πολλά και διαφορετικών εκφάνσεων: από εξοχικά, μέχρι σκάφη και ενδιάμεσα εξωτικά Grand Tourers για να οδηγούμε τα Σαββατοκύριακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μαζί με εμάς χαίρονται (ίσως περισσότερο) και οι καλεσμένοι μας!

Άντε, Χριστός Ανέστη και κάνετε τον εμβολιασμό σας να αναστηθούμε όλοι!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση