ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το εκατοστάρι του κουτσοφλέβαρου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Όπως θα δείτε σήμερα, το 2022 είχε μπει για τα καλά με θετικότατους οιωνούς. Ένα σερί σπασίματος ρεκόρ που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2021 μας έκανε όλο και πιο αισιόδοξους για το μέλλον, εφόσον μεγαλύτερη δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα σε μια οικονομία που βγαίνει τραυματισμένη από την πανδημία και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ο τομέας των ακινήτων και ο τουρισμός ήταν οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της νέας ανάπτυξης της οικονομίας που θα έκτιζε το νέο αναγκαίο μομέντουμ.

Τα τρέχοντα γεγονότα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως είπαμε και την προηγούμενη Κυριακή, βαρύνουν μεταξύ άλλων το οικονομικό κλίμα ποικιλοτρόπως.

Με την αβεβαιότητα να κορυφώνεται και τις τιμές να καλπάζουν, υπάρχει πραγματικό αλλά και επιστημονικό ενδιαφέρον να δούμε πώς τα πράγματα θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα – τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε τοπικό εδώ σε εμάς. Μήπως ο τουρισμός θα πάει καλά παρά τις επικρατούσες συνθήκες επειδή η Ευρώπη βγαίνει από έναν βαρύ χειμώνα Μήπως οι επενδυτές θα συνεχίσουν να επενδύουν σε ακίνητα επειδή πιστεύουν πως έτσι αμύνονται έναντι του πληθωρισμού ή και θωρακίζονται καλύτερα για το μέλλον. Το μέλλον θα δείξει.

Τον Φεβρουάριο του 2022 σημειώθηκαν συνολικά 1.524 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Η μόνη χρονιά κατά τα τελευταία 16 χρόνια όπου ο Φλεβάρης υπερίσχυσε του φετινού, ήταν αυτός του 2008 όπου είχαν σημειωθεί 1.543 πωλήσεις. Το 2008 υπενθυμίζω ήταν η ιστορική κορυφή της πορείας των ακινήτων στην χώρα μας και το τέλος ενός κόσμου τόσο εδώ όσο και διεθνώς όπως τον ξέραμε μέχρι τότε. Συγκρινόμενος με τις πλείστες άλλες χρονιές, φέτος έχουμε κατά μέσο όρο υπερδιπλασιασμό επιδόσεων Φεβρουαρίου, ενώ σε σχέση με τον περσινό, φέτος είμαστε 32% πάνω.

Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τις αξίες συναλλαγών. Ο φετινός Φεβρουάριος ήταν ο δεύτερος καλύτερος Φεβρουάριος των τελευταίων 16 χρόνων.

Αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας της τάξης των €308,7εκ., ενώ ο καλύτερος Φεβρουάριος ήταν το 2008 όπου είχαν ανταλλάξει χέρια ακίνητα συνολικής αξίας της τάξης των €361,6εκ. Εδώ χρειάζεται να υποδείξουμε πως οι αριθμοί είναι ονομαστικοί καθώς δεν σταθμίστηκαν με βάση τον πληθωρισμό, οπότε η πραγματική διαφορά είναι μεγαλύτερη. Σε σχέση με πέρσι, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν φέτος είναι κατά €124εκ. αυξημένα.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 463 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €91,7εκ. Είχε μερίδιο συνολικής αγοράς Φεβρουαρίου 30,4% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 29,7% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Φεβρουάριο πέρσι είχε καταγράψει 426 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €62,7εκ.

Η Λεμεσός κατέγραψε 469 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €112,7εκ. Είχε μερίδιο συνολικής αγοράς Φεβρουαρίου 30,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 36,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Φεβρουάριο πέρσι είχε καταγράψει 255 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €49,5εκ.

Η Λάρνακα κατέγραψε 253 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €38,8εκ. Είχε μερίδιο συνολικής αγοράς Φεβρουαρίου 16,6% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 12,6% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Φεβρουάριο πέρσι είχε καταγράψει 205 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €24,7εκ.

Η Πάφος κατέγραψε 267 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €54,6εκ. Είχε μερίδιο συνολικής αγοράς Φεβρουαρίου 17,5% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 17,7% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Φεβρουάριο πέρσι είχε καταγράψει 200 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €39,7εκ.

Τέλος, η Αμμόχωστος κατέγραψε 72 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €11εκ. Είχε μερίδιο συνολικής αγοράς Φεβρουαρίου 4,7% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 3,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Φεβρουάριο πέρσι είχε καταγράψει 69 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €8εκ.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Από τη στιγμή που ο φετινός Φλεβάρης ήταν ένας από τους καλύτερους στην ιστορία μας, δεν αποτελεί έκπληξη πως όλες οι επαρχίες είναι σοβαρά ανεβασμένες σε σχέση με τον περσινό Φλεβάρη. Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι πως τα ποσά που διοχετεύονται σε επενδύσεις στην ακίνητη ιδιοκτησία αυξάνονται δραστικά, γεγονός που αφενός επιβεβαιώνει τη διαχρονική ροπή του κύπριου επενδυτή προς τέτοιες επενδύσεις, και που αφετέρου ενισχύει την εμπιστοσύνη του στον τομέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση