ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Cyprus Papers

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Άλλη μια προσπάθεια δυσφήμισης της χώρας μας ξετυλίγεται εδώ και κάποια εικοσιτετράωρα και λαμβάνει πολυεπίπεδες διαστάσεις.

Ας αφήσουμε στιγμιαία στην άκρη το κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έσφαλε χορηγώντας υπηκοότητα σε άτομα που δεν έπρεπε και ας εστιάσουμε στο πώς το Al Jazeera απέκτησε τόνους εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων της Δημοκρατίας, επιτρέποντας του έτσι να αλωνίζει με δημοσιεύματα και να διασύρει την χώρα μας παγκοσμίως.

Πολλά ακούστηκαν και ακούγονται για το ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του εν λόγω διεθνούς ειδησεογραφικού καναλιού και των σχέσεών του με την Τουρκία. Πλην, όμως, εκτός του αν αποδειχθεί πως κάποιος ή κάποιοι Τούρκοι πράκτορες από την Τουρκία ή/ και το ψευδοκράτος διέρρηξαν κυβερνητικά γραφεία ή/ και γραφεία άλλων υπηρεσιών ή/ και της Βουλής όπου φυλάσσονταν αυτά τα έγγραφα, τα φωτογράφισαν ή τα φωτοτύπησαν και έφυγαν ανενόχλητοι, τότε δεν μένει κάτι άλλο από το να υποθέσει κανείς πως κάποιος ή κάποιοι «εκ των έσω» διέρρευσαν αυτά τα έγγραφα. Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση όλα αυτά τα έγγραφα να ήταν σε ηλεκτρονική μορφή και κάποιος από οπουδήποτε να χάκαρε τους σέρβερ της Δημοκρατίας και να πήρε ό,τι ήθελε χωρίς να ανάψει κάποιο λαμπάκι. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως το τελευταίο είναι μάλλον απίθανο όχι επειδή έχουμε τα τέλεια firewalls, αλλά επειδή βαριόμαστε να σαρώνουμε το κάθε έγγραφο και να το διατηρούμε οργανωμένα σε ηλεκτρονικά αρχεία.

Συνεπώς, η πιο πιθανή αιτία είναι η «εκ των έσω» διαρροή. Δηλαδή, κάποιος ή κάποιοι που κατέχουν την κυπριακή υπηκοότητα και εργάζονται σε κάποιο πόστο της κρατικής μηχανής ή κατέχουν ένα αξίωμα της Δημοκρατίας, που τους παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλο αυτό, έδωσαν τον όγκο εγγράφων σε τρίτους οι οποίοι με τη σειρά τους εξυπηρέτησαν τα όποια σχέδιά τους. Οι Κύπριοι αυτοί προφανώς και δεν είναι «νεοκύπριοι» της λίστας που δημοσιεύει ή επικαλείται το κανάλι, αλλά παραδοσιακοί «ττοππουζοκυπραίοι», δηλαδή «πιο δικοί μας». Και επειδή για να μπουν στη διαδικασία να υπεξαιρέσουν ευαίσθητα έγγραφα και να τα δώσουν σε τρίτους, είτε χρηματίστηκαν ή/ και το έπραξαν με μόνο σκοπό να βλάψουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε θα πρέπει να χρεωθούν με προδοσία εναντίον της χώρας τους. Άρα η πρώτη έρευνα που πρέπει να γίνει είναι να εντοπιστούν αυτοί οι τύποι και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Το επενδυτικό πρόγραμμα όπως στέκει είναι εξαιρετικό από πλευράς ασφαλιστικών δικλίδων και ίσως το καλύτερο στην ΕΕ ανάμεσα στις χώρες που παρέχουν παρόμοια προγράμματα. Και οι χώρες δεν είναι μια και δύο είναι τουλάχιστον είκοσι. Αν σήμερα υπάρχουν άτομα που τους χορηγήθηκε υπηκοότητα ενώ δεν πληρούν τα κριτήρια, είτε επειδή άλλαξαν τα δεδομένα τους έκτοτε ή επειδή δεν έγιναν τότε οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι, να τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα και μάλιστα με πομπώδη τρόπο. Αυτό θα δείξει πως η Κυπριακή Δημοκρατία διορθώνει τυχόν λάθη της και δίνει μεγαλύτερη αξία στο πρόγραμμά της.

Αν δείτε τα άτομα στη λίστα που δημοσιεύτηκε, η μεγαλύτερη πλειοψηφία αφορά σε ΠΕΠ και το ίδιο το κανάλι τονίζει πως δεν ισχυρίζεται ούτε λεπτό πως αυτά τα ΠΕΠ διέπραξαν κάτι το επιλήψιμο. Απλά, τα αναφέρει επειδή μετά την τελευταία αναθεώρηση του δικού μας επενδυτικού προγράμματος, αυτά τα άτομα ενδεχομένως να μην ήταν υποψήφια προς θετική αξιολόγηση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το στοιχείο πως πολλά άτομα της λίστας που έχουν τοποθετηθεί σε κάποιο stop - list προέρχονται από κυρώσεις της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας αλλά και τρίτων χωρών εναντίον οντοτήτων ρωσικών συμφερόντων εξαιτίας της ρωσικής επέμβασης στην Κριμαία. Υπάρχουν φυσικά και κτυπητές περιπτώσεις ατόμων που διώκονται στην χώρα τους – κατά κύριο λόγο σε Ρωσία, Ουκρανία και Κίνα – με κατηγορίες διαφθοράς, υπεξαίρεσης χρημάτων κλπ. Κάποια από αυτά φαίνεται να διαμένουν μόνιμα σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ας γίνει λοιπόν ένα ξεσκόνισμα και οι αναγκαίες διορθώσεις. Το πρόγραμμα το χρειαζόμαστε και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο να το διατηρήσουμε. Ο οικονομικός χειμώνας θα είναι βαρύς για όλους μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση