ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κούρσα της εξέλιξης του προϊόντος

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Το επίπεδο τεχνολογίας και παρεχόμενων υπηρεσιών είναι αυτά που κερδίζουν τον αγοραστή του σήμερα και που σίγουρα θα κερδίζουν τον αγοραστή του αύριο. Αν και η σχέση τιμής και όλων αυτών είναι σωστή, τότε το πράγμα κυλάει ακόμα πιο εύκολα. Όμως, η τιμή είναι δευτερευούσης – θα έλεγα – σημασίας νοουμένου ότι αυτό που αγοράζεις διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό σε αναγνωρίσιμο βαθμό.

Αν έβαζα τη λέξη «Απόσπασμα:» στην αρχή και τη λέξη «Συζητήστε» στο τέλος, ίσως να ήταν μια καλή ερώτηση σε εξέταση μικροοικονομικής θεωρίας. Δεν τις έβαλα, αλλά ας το συζητήσουμε λίγο.

Σίγουρα όλοι είμαστε σε κάποιο βαθμό (μικρό ή μεγάλο) θύματα της τεχνολογίας. Γι’ αυτό και φτάσαμε να μας προσφέρουν κάθε χρόνο νέο μοντέλο κινητού το οποίο ανταγωνίζεται σε τιμή έναν άνετο καναπέ που υπό κανονικές περιστάσεις θα ήταν η προτιμητέα επιλογή μας για να ξαπλάρουμε τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακά μας για επαναφόρτιση των δικών μας μπαταριών. Φυσικά η τεχνολογία είναι πλέον παντού και κάνει συνεχώς άλματα και βρίσκει συνεχώς τους τρόπους να τρυπώνει στη ζωή μας.

Όσοι φοβούνται την αξιοπιστία της – και δικαίως – είναι πιο επιφυλακτικοί και περιμένουν λίγο μέχρι τελικά να ενδώσουν. Θυμάμαι καμιά 25αριά χρόνια πίσω να συζητώ με ένα θείο μου μηχανολόγο για τις τότε εξελίξεις στην αυτοκίνηση. Περιέγραφα το γεγονός πως πλέον υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα κλιματισμού και μάλιστα δύο ζωνών όπου οδηγός και συνοδηγός μπορούν να ρυθμίσουν ανεξάρτητα τη θερμοκρασία του αέρα που θέλουν και ένας αισθητήρας συγκρίνει την εσωτερική θερμοκρασία με αυτή του εξωτερικού περιβάλλοντος και ρυθμίζει ανάλογα τη ροή και την ψύξη ή θέρμανση της κάθε πλευράς της καμπίνας. Ο θείος μου εκ φύσεως πιο δύσπιστος μου λέει, «εγώ αν δεν βλέπω ένα κουμπί τόσο όπως το σύκο στη μέση του ταμπλό, να το ανάβω και να το σβήνω όποτε θέλω εγώ, προτιμώ να ανοίγω τα παράθυρα…!». Μπορεί να γέλασα τότε, αλλά κατάλαβα το σημείο του όταν έτυχε δεκαπέντε χρόνια μετά να χαλάσει ένας τέτοιος «εγκέφαλος» αυτόματου κλιματισμού και είδα ποιο ήταν το κόστος αντικατάστασής του…

Πήγαινε όμως σήμερα και ζήτησε να βρεις ένα αυτοκίνητο με κλιματισμό που να ανάβει και να σβήνει με ένα κουμπί τόσο όσο ένα σύκο και πες μου αν βρεις! Δεν έχει. Όλα πλέον είναι ηλεκτρονικά. Κατ’ ακρίβεια ολόκληρο το αυτοκίνητο απειροελάχιστα χειροκίνητα μέρη έχει και τα υπόλοιπα είναι όλα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα. Εδώ μιλάμε πως σε 2-3 χρόνια θα έχουμε τα πρώτα αυτοκίνητα με «επίπεδο 3» αυτόνομης οδήγησης. Και ο ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών έχει να κάνει με το πόσα περισσότερα «καλούδια» σου προσφέρουν που αυξάνουν τα επίπεδα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, αλλά και άνεσης. Στα περί πρακτικών αποδείξεων αξιοπιστίας ή/και κόστους αντικατάστασης σφυρίζουν αδιάφορα, επειδή εκεί είναι που ξεκινά η σαλαμοποίησή σου.

Η επανεφεύρεση του τροχού στα ακίνητα ακολουθεί πλέον κατά πόδας τα αυτοκίνητα. Εκεί που είδαμε την αγορά σε βάθος τριακονταετίας να τείνει προς ένα σχεδόν ομοιογενές ή καλύτερα ένα ομοιοπαθές προϊόν, σιγά-σιγά τώρα βλέπουμε προσπάθειες διαφοροποίησης. Φυσικά η διαφοροποίηση κρίνεται στο τέλος εκ του αποτελέσματος, αλλά τουλάχιστον λεκτικά διαφημίζονται δραστικές αναβαθμίσεις σε σχέση με το τι είχαμε ενώπιόν μας όλο αυτό το διάστημα.

Βλέπουμε πλέον να προσφέρονται προϊόντα όπως συστήματα αυτοματισμών φωτισμού, ήχου και εικόνας, αυτόματα συστήματα σκίασης, εξελιγμένα συστήματα κλιματισμού και ασφάλειας, με τη λίστα να μακραίνει συνεχώς. Επιπλέον βλέπουμε να προσφέρονται υπηρεσίες που μέχρι σήμερα σπανιότατα προσφέρονταν, όπως, 24ωρη υπηρεσία θυρωρών, εστίασης, γυμναστηρίου, σπα – όλα εντός κτηρίου, αυξημένη παρουσία πράσινου και υδάτινου στοιχείου κ.λπ. Θα δούμε –είμαι βέβαιος– χώρους που εξυπηρετούν τα κατοικίδιά μας, χώρους προβολής ταινιών, κάτι σαν μίνι σινεμά σε επίπεδο πολυκατοικίας, υπηρεσίες καθαρισμού διαμερισμάτων σε στυλ ξενοδοχείων κ.λπ.

Όλα αυτά είναι πολύ καλά στον βαθμό που πρώτον εφαρμόζονται σωστά με σωστές προδιαγραφές, δεύτερον διευκολύνουν τη ζωή μας, αυξάνοντας τις ανέσεις μας και τρίτον είναι αξιόπιστα χωρίς να λειτουργούν σε βάρος της τσέπης μας. Σε λεκτικό επίπεδο η αντιγραφή είναι πολύ εύκολη. Αυτοί όμως που θα τα εφαρμόσουν με αξιοπιστία θα έχουν το πλεονέκτημα. Θα ήταν καλά όσοι προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες να εκπαιδεύσουν κατάλληλα και προσωπικό έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και προσδοκίες που λόγω ανάγκης διαφοροποίησης αυτοί δημιούργησαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X