ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πηγαίνοντας με το πάσο... των άλλων

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Το κάθετι έχει την εποχή του. Σήμερα για παράδειγμα μια από τις προτεραιότητες του κόσμου είναι το πού να πάει για να περάσει καλά κάποιο βράδυ της εβδομάδας. Ως συνέπεια, οι απαιτήσεις του για δημιουργικό φαγητό έχουν ανέβει και η προσφορά προσπαθεί να ανταποκριθεί. Κάποιοι από την πλευρά της προσφοράς ρίσκαραν όταν το ενδιαφέρον από πλευράς ζήτησης ήταν ακόμη στα σπάργανά του και πέτυχαν, ενώ άλλοι όχι. Παράλληλα, βλέπουμε και ανάλογες μαγειρικές εκπομπές να βρίσκονται σε πρώτη προβολή και να έχουν ένα ενθουσιώδες κοινό. Ας μην μπούμε στη συζήτηση αν είναι αυτές που ώθησαν τον κόσμο να είναι πιο ψαγμένος ή επειδή ο κόσμος είναι πιο ψαγμένος ώθησαν αυτές να είναι επίκαιρες, επειδή αυτό δεν είναι το θέμα μας.

Πριν κάποια χρόνια, όταν Ελλάδα και Κύπρος ήταν εκτός κρίσης και οι αντίστοιχες αγορές ακινήτων ήταν στα φόρτε τους, υπήρχαν και ανάλογες εκπομπές που προωθούσαν την έννοια της ολικής ανακαίνισης μέσα μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το κόνσεπτ ήταν πολύ επιτυχημένο στην Ελλάδα και για όσους αρέσκονται σε αυτού του είδους το δημιουργικό κομμάτι της κατά τ’ άλλα ανιαρής κτηματαγοράς, το διασκέδαζαν. Εκεί βλέπαμε μέσα σε μια περίοδο τριών μέχρι πέντε ημερών, μια παλιά κατοικία ή ένα διαμέρισμα να εκμοντερνίζονται ολιστικά και με την επάνοδό τους οι ιδιοκτήτες να εκθαμβώνονται με το αποτέλεσμα μιας και δεν αναγνώριζαν το ίδιο τους το σπίτι με τις αλλαγές που σημειώνονταν.

Η ολιστική ανακαίνιση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις περιελάμβανε τον επανασχεδιασμό όλου του εσωτερικού χώρου, με κατεδάφιση τοίχων, ανέγερση άλλων, διαχείριση προβλημάτων υγρομονώσεων, νέα υδραυλική και ηλεκτρική εγκατάσταση, νέες ξύλινες κατασκευές κουζίνας, ερμαριών, θυρών και επενδύσεων, νέες κατασκευές αλουμινίου στα εξωτερικά κουφώματα, νέες δαπεδοστρώσεις, νέους χρωματισμούς, νέα επίπλωση, νέα πλήρη γκάμα οικοσκευών κ.λπ. Μετά την επιτυχία που σημείωναν τέτοιες εκπομπές στην Ελλάδα – που παρεμπιπτόντως ίσχυαν και ισχύουν αντίστοιχες τους σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και αλλού επί σειρά ετών – είπαν να κάνουν και κάτι ανάλογο στην Κύπρο.

Παρόλο που ήταν μια φιλότιμη προσπάθεια από μέρους των όποιων συντελεστών, το εγχείρημα απέτυχε για πολλούς και διάφορους λόγους.Αλλά πώς να μην αποτύχει όταν με το που μπήκαν να ξεστήσουν την κατοικία, λέει ο παρουσιαστής: «...εντοπίσαμε σοβαρά προβλήματα με την υδραυλική εγκατάσταση οπότε το πλάνο μας για αποπεράτωση του έργου σε τρεις μέρες αναθεωρείται και μετατίθεται κατά επτά μέρες, ίσως και περισσότερο...». Βράσε ρύζι. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως το κόνσεπτ ήταν στημένο εντελώς λάθος επειδή για την επιτυχία του απαιτούνται τουλάχιστον τρία πράγματα. Πρώτον, να διαθέτεις μια άρτια ομάδα υπεργολάβων που να είναι δεσμευμένοι να είναι εκεί δίπλα σου για όσο καιρό απαιτεί το έργο να διεκπεραιωθεί εντός πολύ αυστηρών χρονικών πλαισίων.

Δεύτερον, να έχεις όλους τους σπόνσορες δεσμευμένους ότι θα παρέχουν αφενός ό,τι υλικό απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί το έργο στην ώρα του και αφετέρου τις αναγκαίες χρηματικές ενισχύσεις. Τρίτον, να έχεις την ομάδα μελετητών/ σχεδιαστών/ διαπραγματευτών/ ερευνητών, παρουσιαστών και λοιπών, οι οποίοι θα σχεδιάσουν τα πάντα στη λεπτομέρεια, θα είναι έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, θα προεπιλέξουν όλα τα υλικά εκ των προτέρων στις σωστές ποσότητες, θα τα έχουν έτοιμα και αποθηκευμένα και όταν θα εισέρχονται της κατοικίας και θα ανάβουν οι κάμερες, θα ξεκινάει και ο χρόνος αποπεράτωσης.

Όλο αυτό δεν το λέω για την εκπομπή. Το λέω για όσους από εμάς θέλουμε να ανακαινίσουμε, επειδή το ίδιο πράγμα ισχύει. Σχεδόν το 100% των έργων ανακαίνισης βγαίνουν εκτός χρονικών ορίων αποπεράτωσης και εκτός μπάτζετ. Και η αιτία είναι επειδή τουλάχιστον μια από τις τρεις προϋποθέσεις δεν πληρούται. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί τουλάχιστον ένας υπεργολάβος που θα σε στήσει. Θα σου πει πως ξεκινά δουλειά την τάδε μέρα και είτε δεν θα ‘ρθει εκείνη την μέρα επειδή θα ισχυριστεί πως κάτι του έτυχε (π.χ. έπρεπε να πάει στο γιατρό ή να πάρει τον οποιονδήποτε σκεφτεί στο γιατρό, ή να τελειώσει ένα κουτσοδούλι σε μιαν άλλη δουλειά που τον καθυστέρησε κάποιος άλλος – ναι, ποτέ δεν φταίει αυτός, ή θα ισχυριστεί πως πήγε να αγοράσει ένα εξάρτημα που θέλει αλλά είναι έλλειψη και άρα θα πρέπει να περιμένουμε, ή οτιδήποτε άλλο φανταστεί).

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί τουλάχιστον ένας προμηθευτής που θα ισχυριστεί πως το υλικό που θέλεις είναι out-of-stock και πως θα χρειαστούν κάποιες βδομάδες να σου το φέρει. Και άμα του πεις, «...καλά και πόσες βδομάδες χρειάζονται;», θα σου πει «...εξαρτάται πότε θα βάλεις την παραγγελία... από τρεις έως και πέντε – έξι βδομάδες, μπορεί και παραπάνω,... επειδή εξαρτάται από το εργοστάσιο και τι παραγγελίες έχει, εξαρτάται από το πλοίο, από τον καιρό, από το τελωνείο... Εμείς άμα το έχουμε σε μια- δυο μέρες θα σου το παραδώσουμε...». Και νοείται πως όταν έρθει και το έχει στα χέρια του, θα σου πει, «...τελειώνουμε κάτι παραδόσεις σε μια μεγάλη δουλειά και μέχρι την άλλη Δευτέρα θα σου τα φέρουμε... Και είναι Τρίτη...».

Δεν υπάρχει περίπτωση ο μελετητής σου να σου εξηγήσει τι σημαίνει να προετοιμαστείς για το χειρότερο σενάριο και εσύ να το καταλάβεις στο 100%, όπως και το τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει στην τσέπη σου. Και αυτό επειδή όταν ξεστήνεις κάτι, δεν γνωρίζεις τι υπάρχει κρυμμένο από πίσω σε μια οικοδομή 25- 35 χρονών. Μπορεί να ξεσκεπαστούν προβλήματα στατικής φύσεως, υδραυλικής και ηλεκτρολογικής φύσεως, ανεπάρκεια μονώσεων κλπ. Συνεπώς αν θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά, προετοιμάζεσαι για το χειρότερο και μετά το χάλασμα πρέπει να είσαι έτοιμος και ευέλικτος να πάρεις αποφάσεις για το ποιαν οδό θα ακολουθήσεις και να πράξεις ανάλογα. Και επειδή εδώ κάτω είμαστε γενικά και ειδικά αντιεπαγγελματίες και τα θέλουμε όλα δικά μας, δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ένα έργο που να ξεκινά καλά και να τελειώνει καλύτερα και να είναι όλοι ευχαριστημένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Βρετανία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση