ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πίττα και τετραγωνισμός του κύκλου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Το μόνο βέβαιο που θεωρώ πως ήλθε με το πέρας των εκλογών και τα γνωστά πλέον αποτελέσματα, είναι ο τερματισμός του καθημερινού αρνητισμού και της συντήρησης ενός τοξικότατου κλίματος. Τα αποτελέσματα έδωσαν αρκετά χαστούκια έτσι ώστε σχεδόν όλοι να κάνουν σοβαρές σκέψεις για σοβαρότητα, αυτοκριτική, περισυλλογή, πολιτική νηνεμία και μια νέα ροπή προς την επόμενη μέρα με ένα πνεύμα – θα έλεγα – συνεργασίας. Υπάρχουν φυσικά και οι bad losers οι οποίοι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται με θράσος και που αντί να μιλούν για τα χαστούκια που έφαγαν, εστιάζουν στα χαστούκια που έφαγαν άλλοι δίνοντας και το στίγμα που θα πολιτευτούν στο μέλλον. Αυτοί θα μείνουν στο περιθώριο ζώντας στο θαυμαστό τους παράλληλο σύμπαν.

Το είπαμε επανειλημμένα κατά την προεκλογική περίοδο πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ηρεμία καθώς οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Αναμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να δημιουργήσουν άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, να βάλουν τις διαφορές τους στην άκρη και να συνεργαστούν με αγαστό τρόπο έτσι ώστε το επόμενο διάστημα να ψηφίσουν ό,τι απαιτείται για να εκσυγχρονιστεί το κράτος σε όλα τα επίπεδα. Πέραν του ότι αυτό απαιτείται εντός της καλώς νοούμενης λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους, πρέπει να το κάνουμε για να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε και να ελκύσουμε το σύνολο των €4,4δισ. από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Το προεκλογικό blame game έχει τελειώσει και όπως φάνηκε δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα σε αυτούς που το έπαιξαν. Αντίθετα ο κόσμος τιμώρησε είτε με μείωση ποσοστών, είτε με επιβράβευση ακραίων, είτε με αποχή. Για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου θα πρέπει οι εκλεγμένοι να παράξουν σοβαρό έργο. Γι’ αυτό ας βάλουμε όλοι τις διαφορές μας στην άκρη και ας δούμε μπροστά με βάση αυτά που μας ενώνουν. Η πανδημία έρχεται στο τέλος της και η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη να μπει στη νέα εποχή. Προχθές μάθατε πως μοιράζεται μια πίττα. Μάθατε πως δεν είναι ευχάριστο να λαμβάνετε μικρότερο κομμάτι από αυτό που ενδεχομένως σας αναλογεί – πόσο μάλλον να τρων την πίττα οι άλλοι και να μένετε χωρίς γεύση και να ξεροσαλιάζετε. Κάτι ανάλογο θα συμβεί μετά την πανδημία. Όταν επανέλθει πλήρως η κανονικότητα, στην παγκόσμια πίττα της κατανάλωσης και των επενδύσεων, η χώρα μας δικαιούται το δικό της κομμάτι. Μην της το στερήσετε επειδή νιώθετε πιο σοσιαλιστές από τους άλλους ή πιο φιλελεύθεροι από τους υπόλοιπους ή πως είστε η προσωποποίηση των αδιάφθορων και γι’ αυτό δεν θα ψηφίζετε τίποτε εκτός αν γίνουν όλα όπως τα θέλετε. Οι θέσεις σας είναι όλων γνωστές, πήγατε στην κάλπη και λάβατε την απάντηση του λαού. Προφανώς δεν θα γίνουν όλα όπως τα θέλετε, αλλά θα πρέπει να γίνουν όλα όπως πρέπει. Και αυτό που επιτακτικά σας λέμε προειδοποιώντας σας, είναι πως δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μην φέρετε την πίττα στο τραπέζι.

Και αυτό μεταφράζεται σε συναίνεση, μεταφράζεται σε τερματισμό του μηδενισμού, της τοξικότητας, του λαϊκισμού, μεταφράζεται σε αδιατάραχτη και διακριτή λειτουργία των θεσμών, μεταφράζεται στη μετάβαση του κράτους στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην πράσινη οικονομία, σημαίνει γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης, σημαίνει εκσυγχρονισμό της παιδείας και άλματα στον πολιτισμό, σημαίνει ευέλικτη και λειτουργική δημόσια υπηρεσία, σημαίνει βιώσιμη τοπική αυτοδιοίκηση που να ανταποκρίνεται στις τοπικές κοινωνίες και όχι μια αυτοδιοίκηση διαμοιρασμένη σε κόμματα.

Ξέρετε Karma is a bitch. Τώρα θα μάθετε τι είναι ο τετραγωνισμός του κύκλου. Όταν μάθετε, θα δούμε όλοι αποτελέσματα: εμείς το περιβάλλον που θέλουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε κι εσείς την εμπιστοσύνη του κόσμου να ανεβαίνει. Αυτή η win-winπροοπτική ας μπει στο στόχαστρό σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση