ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:55
 

Τα συστατικά της σωστής αγοράς κατοικίας

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Η αγορά στέγης είναι μεγάλη απόφαση, αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκη και η πιο δύσκολη. Παρόλα αυτά, είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο να υπάρξει και εμπλοκή συναισθημάτων στην όλη διαδικασία, γεγονός που δυσχεραίνει τα πράγματα. Γι’ αυτό χρειάζεται να βρίσκουμε τους τρόπους να παραμερίζουμε τα συναισθήματα μας όσο μπορούμε για να είμαστε σε θέση να πάρουμε τις αποφάσεις και να κάνουμε τις επιλογές μας στηριζόμενοι σε λογικά επιχειρήματα.

Όλοι έχουμε τη δική μας εκδοχή του «σπιτιού των ονείρων μας». Όταν είμαστε σε διαδικασία ψαξίματος για να βρούμε αυτό το σπίτι, υπάρχει στο ένα άκρο ο κίνδυνος να δούμε κάτι και να το ερωτευτούμε με την πρώτη ματιά, και στο άλλο άκρο να βρούμε κάτι που δεν ανταποκρίνεται μεν, με πολλή δουλειά από μέρους μας δε, να μπορεί να ανταποκριθεί. Και τα δύο άκρα μπορεί να μας στοιχίσουν ακριβά και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Το ένα άκρο μας οδηγά στο να υπε- ρεκτιμήσουμε το σπίτι, ενώ το άλλο
άκρο οδηγεί στο να υπερεκτιμήσουμε τις δικές μας δυνατότητες, όπως για παράδειγμα το πόσο μάστορες είμαστε στο να φτιάχνουμε ή/ και να αναβαθμίζουμε πράγματα.

Τα κύρια συστατικά που μπορούν να μας κρατήσουν προσγειωμένους είναι τα ακόλουθα: Πρώτον, πριν μπούμε στη διαδικασία της αναζήτησης θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για το πόσα χρήματα πραγματικά διαθέτουμε γι’ αυτό το εγχείρημα. Πρέπει να είναι πλέον γνωστό και κατανοητό, ότι δεν αρκεί μόνο η προκαταβολή και το πόσα άλλα κτήματα μπορούμε να υποθηκεύσουμε, αλλά τι δυνατότητα πληρωμής δόσεων υπάρχει και για πόσο διάστημα θέλουμε να χρωστάμε. Επίσης, δεν είναι μόνο η τιμή αγοράς το κριτήριό μας, αλλά και τα μεταβιβαστικά, τα υποθηκευτικά, ο ΦΠΑ, το συνολικό κόστος επίπλωσης, οι ηλεκτρικές συσκευές και το κόστος συντήρησης στην όλη πορεία. Αυτό θα κρίνει και το τι πραγματικά θα πρέπει να αναζητούμε.

Δεύτερον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κτηματομεσίτη. Πέραν του γεγονότος ότι έχει μαζεμένη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντος για να μας δείξει, έχει την ηθική υποχρέωση να ενεργήσει προς το συμφέρον μας. Άρα, ζητούμε και βρίσκουμε έναν εγνωσμένου κύρους κτηματομεσίτη που είναι γνώστης της αγοράς και του προϊόντος που προωθεί και όχι ένας ξερόλας της αρπακτής (που δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας). Αν πάμε μόνοι μας, τότε είμαστε σαν φύλλα στον άνεμο όπου εύκολα μπορεί ένας έμπειρος πωλητής να μας πάρει και να μας φέρει εκεί που μας θέλει.

Τρίτον, πριν βγούμε στην γύρα και αφού καταλήξουμε για το ποια είναι η γειτονιά των οικονομικών μας, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια προέγκριση δανείου από την τράπεζά μας. Δεν έχει πολλά χειρότερα πράγματα από το να μπούμε στη διαδικασία αναζήτησης εμπλέκοντας μάλιστα και τόσο κόσμο νομιζόμενοι ότι μπορούμε να προβούμε σε αγορά, ενώ στην ουσία να μην μπορούμε ή να μπορούμε για κάτι πολύ φθηνότερο.

Τέταρτον, το να υποβαθμίζουμε τα ψεγάδια ενός ακινήτου που κατά τ’ άλλα μας άρεσε, θα αποβεί μοιραίο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μας. Αν δούμε για παράδειγμα υγρασίες ή έντονες ρωγμές κλπ, να το ψάξουμε. Είναι ανόητο να πούμε πως όλα τα σπίτια έχουν υγρασίες και ρωγμές και είναι εντάξει θα το φτιάξουμε – σιγά το πράγμα. Σχεδόν ποτέ δεν θα είναι «σιγά το πράγμα» αφού σχεδόν πάντα κάτι ουσιαστικό φταίει, το οποίο απαιτεί πολλαπλάσιο κόστος επιδιόρθωσης από αυτό που νομίζουμε χωρίς ποτέ να έρχεται στο 100% αυτού που έπρεπε να ήταν. Και αν νομίζετε πως εσείς από μόνος σας θα το χειριστείτε, ξανασκεφτείτε το.

Πέμπτον, το να βιαστείτε να κάνετε προσφορά ή το να περιμένετε να σας φέξει για να κάνετε προσφορά, είναι εξίσου επικίνδυνα ως προς το κόστος που θα πληρώσετε και με το τι θα καταλήξετε να αγοράσετε. Πάρτε τον χρόνο σας και με ηρεμία αποφασίστε παρόλο που ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Δείτε την κατάσταση στην κτηματαγορά, δείτε τα προϊόντα και κρίνετε πόσος είναι ο χρόνος που μπορείτε και πρέπει να διαθέσετε. Μην είστε σαν αυτούς που με το πρώτο που βλέπουν το αγοράζουν και μετά βλέπουν πως υπάρχει κάτι καλύτερο και νιώθουν dipressed, αλλά ούτε και να γίνετε και σαν αυτούς που όλο θέλουν να αγοράσουν και περνάνε τα χρόνια, οι οικονομικοί κύκλοι και ακόμα θέλουν…

Έκτον, μην προσφέρετε περισσότερα από όσα πρέπει υπό τον φόβο μπας και το χάσετε επειδή αυτό μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα όπως στη δανειοδότηση σας ή αν μελλοντικά θελήσετε να το πουλήσετε. Εν ολίγοις, όταν θελήσετε να αγοράσετε σπίτι ή διαμέρισμα, να είστε ρεαλιστές, πάρτε τον χρόνος σας (εντός λογικών πλαισίων), μην ενεργήσετε παρορμητικά και προβείτε σε μια αγορά που ευθυγραμμίζεται όσο γίνεται μεταξύ των οικονομικών σας αλλά και των συναισθημάτων σας.

Ο κ. Ανδρέας Α. Ανδρέου, MRICS, CEO, APS Andreou Property Strategy - Chartered Surveyors.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

Στα €20,74 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 2019

«Αν αποφεύγονταν διάφορα έξοδα όπως για παράδειγμα η `συντήρηση` των παρασιτικών συνοδών του προέδρου ...»
ΑΚΑ  |  09:33

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Κάντε αυτό το έτος ένα αξιοσημείωτο και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Κάντε αίτηση ...»
Martin Laura  |  16:38

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:09

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:08

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

Διαβάζουμε πως τα επιτόκια είναι στο χαμηλότερό τους επίπεδο στην οικονομική μας ιστορία και αυτό είναι 100% αληθές

Όταν το φθηνό δεν βοηθά

Αν μπορεί κάποιος να το ονομάσει «κόλπο», αυτό ήταν το γεγονός πως το ποσό που πλήρωνες για αγορά εισιτηρίου ήταν μη επιστρεπτέο ...
Του Ανδρέα Ανδρέου
X