ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θα στύψουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Προχωράμε προς την 4η βδομάδα του Φεβρουαρίου με την αγορά ακινήτων να ακολουθεί προς το παρόν τις εκτιμήσεις μας του Δεκεμβρίου του 2019, όπου δηλώσαμε δημοσίως πως το 2020 αναμένεται να κινηθεί περίπου στα επίπεδα του 2019, αλλά με κάποιες αρνητικές αποκλίσεις. Αυτή η εξέλιξη της γενικής εικόνας της κτηματαγοράς δεν πρέπει να ξενίζει δεδομένου ότι και το ΑΕΠ, αν και μεγεθύνθηκε με απόλυτα θετικό ρυθμό συνολικά, εντούτοις η πορεία μεγέθυνσης του εντός του 2019 χαρακτηριζόταν από ελαφριές ταλαντώσεις πέριξ του 3,2%. Ο Ιανουάριος του 2020 έκλεισε με συνολικά 871 πωλήσεις/ μεταβιβάσεις σε σχέση με τις 926 πωλήσεις του Ιανουαρίου του 2019, δηλαδή περίπου 6% κάτω. Τα αντίστοιχα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο ανέρχονται στα 742 για το 2020 και στα 766 για το 2019, δηλαδή περίπου 3% κάτω. Από αυτά τα 742 πωλητήρια έγγραφα του 2020, 118 αγοραστές ήταν πολίτες της ΕΕ και 235 πολίτες εκτός ΕΕ, δηλαδή το συνολικό ποσοστό των μη Κύπριων αγοραστών ήταν σχεδόν 47,5%, ενώ το ποσοστό των αγοραστών από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) ήταν 31,7%. 

Από τα 766 πωλητήρια έγγραφα του Ιανουαρίου του 2019, 140 αγοραστές ήταν πολίτες της ΕΕ και 248 πολίτες εκτός ΕΕ, δηλαδή το συνολικό ποσοστό των μη Κύπριων αγοραστών ήταν σχεδόν 50,7%, ενώ το ποσοστό των αγοραστών από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) ήταν 32,4%. Είναι εμφανές ότι από τα πιο πάνω στοιχεία πωλήσεων ο περυσινός με τον φετινό Ιανουάριο κινούνται στα ίδια επίπεδα, με τον φετινό να είναι ελαφριά κάτω, που άνετα θα μπορούσε να θεωρηθεί αμελητέα τόσο σε απόλυτο αριθμό όσο και σε ποσοστό. Στο επίπεδο της συνολικής αξίας των ακινήτων που αντάλλαξαν χέρια, δηλαδή των μεταβιβάσεων, η εικόνα είναι λίγο διαφορετική. Τον Ιανουάριο του 2019 έγιναν μεταβιβάσεις σχεδόν €200 εκ. ενώ τον Ιανουάριο του 2020 έγιναν μεταβιβάσεις συνολικής αξίας σχεδόν €155εκ. Παρόλο που αυτό δείχνει μια πτώση της τάξης του 22,5% εντούτοις θα πρέπει να αναφέρουμε πως το εν λόγω στατιστικό στοιχείο αποτελεί μόνο μέρος της συνολικής εικόνας, καθώς δεν περιλαμβάνει τις αξίες των ακινήτων που πωλήθηκαν αλλά δεν μεταβιβάστηκαν. Και δεν αρκεί να πούμε πως κάτι παρόμοιο ακολουθήθηκε και τον Ιανουάριο του 2019 και άρα η εικόνα είναι συγκρίσιμη, επειδή η μετάβαση από την κατάθεση ενός πωλητηρίου εγγράφου στην μεταβίβαση εξαρτάται από διάφορους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς παράγοντες που αφορούν είτε τον πωλητή, ή τον αγοραστή ή και τους δύο.

Άρα αυτό το στατιστικό στοιχείο αποτελεί μόνο μέρος της πραγματικής εικόνας και δεν πρέπει να αγχώνει ή αντίθετα να δημιουργεί υπεραισιοδοξία. Είναι όμως λογικά αναμενόμενο λόγω του σφιξίματος του προγράμματος πολιτογραφήσεων να αναμένεται μια επιβράδυνση των πωλήσεων του τομέα αυτού. Από την άλλη, η Κύπρος δεν απώλεσε κανένα από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που την κάνουν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ αντίθετα μείωσε πολλά από τα συγκριτικά της μειονεκτήματα. Σαν παραδείγματα της τελευταίας κατηγορίας αναφέρω ενδεικτικά τη σύντμηση των διαδικασιών αδειοδότησης, την μείωση του όγκου ανέκδοτων τίτλων Ιδιοκτησίας, του ανεβάσματος του πήχη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και ποιότητας κατασκευής, της ενίσχυσης και καλυτέρευσης των υποδομών μας στις πόλεις, της διεύρυνσης των επενδυτικών επιλογών ιδιαίτερα με τη δημιουργία του τομέα των επενδυτικών ταμείων, της σταδιακής καλυτέρευσης των τραπεζικών δεδομένων, την πορεία των μακροοικονομικών δεδομένων κλπ. Σίγουρα, υπάρχουν εξωγενείς αστάθμητοι παράγοντες όπως το τι επίδραση θα έχει η τρέχουσα ασθένεια της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, η σταδιακή υλοποίηση του Brexit, οι γεωπολιτικές αναταράξεις στην περιοχή από τον ψυχοπαθή και εγωπαθή Σουλτάνο κλπ.

Είμαι σχεδόν σίγουρος πως ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας θα εκμεταλλευτεί τις όποιες διεθνείς καταστάσεις για να μειώσει τις αρνητικές επιδράσεις. Η φετινή χρονιά θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση