ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι έρχεται στην αγορά ακινήτων;

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Τα τελευταία χρόνια και όσο περνά ο καιρός γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης τάσης διάσπασης και μετασχηματισμού του παραδοσιακού τρόπου που διεκπεραιώνουμε διάφορες εργασίες. Στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης βρίσκεται η τεχνολογία.

Ο αγοραστής, ο ενοικιαστής, ο ιδιοκτήτης/ πωλητής και το ακίνητο θα έχουν ratings και θα μπορούν να τύχουν δέουσας επιμέλειας με πλήρως εχέμυθο τρόπο.

Τα παραδείγματα είναι ήδη χιλιάδες και σε όλο τα φάσμα δραστηριότητας και μάλιστα με χιαστή αλληλεπίδραση. Σκεφτείτε τι έκανε η Apple στη βιομηχανία των κινητών τηλεφώνων, τι έκανε η Tesla στη βιομηχανία του αυτοκινήτου, τι έκανε η τεχνητή νοημοσύνη και η εξέλιξη του διαδικτύου σε εφαρμογές όπως τις έξυπνες οικιακές συσκευές, τη ρομποτική, τα drones, την αυτονόμηση της οδήγησης οχημάτων, την ιατρική, την εξερεύνηση του διαστήματος, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, τις καθημερινές μας συναλλαγές κλπ. Σκεφτείτε τι ορίζοντες διανοίγονται με το 3-D printing.

Σκεφτείτε τι αλλαγή επέφερε η Airbnb στον χώρο της φιλοξενίας ή η Uber στον χώρο της μετακίνησης και των συγκοινωνιών. Η λίστα είναι πραγματικά ήδη τεράστια.

Στον κόσμο του real estate ήδη ζωγραφίζεται ένα σκηνικό που δεν θυμίζει και πολλά από όσα ξέραμε. Το πρώτο βήμα όμως της νέας κατάστασης πραγμάτων είναι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Αυτές και σε συνδυασμό με εφαρμογές επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας και τεχνολογιών Blockchain δεν θα αλλάξουν μόνο τους τρόπους συναλλαγών, αλλά θα αλλάξουν τον τρόπο καθορισμού των τιμών πώλησης και ενοικίων. Επιπλέον θα κάνουν την αγορά πιο διαφανή. Ο τομέας θα μετασχηματιστεί πλήρως. Αυτό το νέο πλαίσιο θα επιφέρει ανταγωνισμό ο οποίος στην περίπτωση των ακινήτων θα έχει πολύ θετικές προεκτάσεις. Θα αυξήσει την ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων επειδή όλα θα είναι σε δημόσια έκθεση και μια περίτεχνη φωτογράφηση δεν θα είναι αρκετή για να πείσει. Τα virtual tours θα είναι ρεαλιστικά, θα επιτρέπουν την τοποθέτηση επίπλων και άλλων αντικειμένων έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να πάρει πλήρη αίσθηση και εικόνα των χώρων που προτίθεται να αγοράσει ή να ενοικιάσει.

Επιπλέον όλοι θα κρίνονται. Ο αγοραστής, ο ενοικιαστής, ο ιδιοκτήτης/ πωλητής και το ακίνητο θα έχουν ratings και θα μπορούν να τύχουν δέουσας επιμέλειας με πλήρως εχέμυθο τρόπο. Από την εξίσωση δεν θα εξαιρείται ούτε και η πλατφόρμα διαμεσολάβησης.

Με αυτό τον τρόπο πλέον πρακτικά εκμηδενίζονται όλα τα νεκρά ή σκοτεινά σημεία της διαδικασίας συναλλαγής. Δηλαδή σαν αγοραστής θα ξέρεις αν ο πωλητής είναι τράμπας ή αξιόλογος και θα γνωρίζεις αν το ακίνητο είχε κάποιο κακό ιστορικό.

Σαν ιδιοκτήτης θα ξέρεις αν ο υποψήφιος ενοικιαστής έχει σταθερή δουλειά ή ικανοποιητική οικονομική δύναμη να μισθώσει το ακίνητο σου, ή αν είναι άτομο που κάθε λίγο σπάζει συμβόλαια και εξαφανίζεται ή δεν πληρώνει και του κάνουν έξωση.

Σήμερα, όταν θέλεις να προσφέρεις το ακίνητο σου για ενοικίαση και θέλεις να ξέρεις τι πρέπει να ζητήσεις, πρακτικά έχεις δύο επιλογές. Είτε θα «συγκόψεις» ένα ενοίκιο μετά από δική σου «έρευνα» ή θα ρωτήσεις κάποιον «που καταλαβαίνει» να σου υποδείξει. Στη νέα εποχή, εσύ θα βάζεις σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ένα επιφυλαχθέν ενοίκιο και η ηλεκτρονική δημοπρασία θα το πάρει εκεί που το πάει η αγορά. Δεν έχει ούτε να «γελάσεις» κάποιου, ούτε να σου «γελάσει» κάποιος.

Με αυτά υπό εξέλιξη, το τέλος του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη θα έρθει σε καμιά δεκαριά χρόνια.

Ήδη οκτώ στους δέκα εδώ στην Κύπρο συνεισφέρουν σε μια συναλλαγή μόνο με ένα τηλεφώνημα «σύστασης» - γεγονός που προκαλεί μεγάλη δυσανασχέτηση μεταξύ των συμβαλλομένων, αφού την όλη δουλειά την κάνουν οι συμβαλλόμενοι και κανένας άλλος.

Η αλλαγή έρχεται. Το θέμα είναι να είσαι στη σωστή μεριά της εξέλιξης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση