ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι μας είπε τον Ιούνιο η αγορά ακινήτων;

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν οι προβλέψεις μας επαληθεύονται ευχάριστα. Και ποιος άλλωστε δεν θα ένιωθε το ίδιο. Εκφράσαμε δημόσια την άποψη μέσα στην περίοδο του lockdown, πως οι πωλήσεις μετά το lockdown θα ανέκαμπταν σε μεγάλο βαθμό. Αυτολεξεί είπα πως «….οι πωλήσεις θα επανέλθουν κατά παρόμοιο τρόπο που επανέρχεται το ηλεκτρικό ρεύμα μετά από μια ξαφνική διακοπή…».

Κατά τον Ιούνιο του 2020 αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας πέριξ των €250 εκ, όσα περίπου και κατά τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Ιούνιος είναι ο πρώτος μήνας που πρακτικά αποτελεί ένδειξη αν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού είναι ο πρώτος μήνας που λειτούργησε με την άρση των περισσότερων περιορισμών. Ας δούμε στα γρήγορα τι συνέβηκε στις πωλήσεις ανά επαρχία και παγκύπρια.

Τον Ιούνιο λοιπόν σημειώθηκαν συνολικά 1.296 πωλήσεις ακινήτων. Αυτός ο αριθμός όχι μόνο δηλώνει αύξηση, αλλά είναι και ο καλύτερος μήνας πωλήσεων της εξαμηνίας του 2020. Περίπου τόσες πωλήσεις (ελάχιστα περισσότερες, δηλαδή 1.476) σημειώθηκαν συνολικά εντός όλης της τριμηνίας του lockdown, δηλαδή Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Ο Φεβρουάριος κατέγραψε 1.216 πωλήσεις και ο Ιανουάριος 871. Αν δεν ληφθεί υπόψη η τριμηνία του lockdown τότε η αγορά συνέχισε με ένα ελαφριού τύπου μομέντουμ από εκεί που ήταν τον Φεβρουάριο. Αν φυσικά δεν υπήρχε το lockdown, τότε ενδεχομένως να βιώναμε τον καλύτερο Ιούνιο της τριετίας αφού ο Ιούνιος του 2018 κατέγραψε 1.563 πωλήσεις, ενώ ο Ιούνιος του 2019 κατέγραψε 1.369 πωλήσεις.

Μια πιο cross- sectional προσέγγιση δείχνει πως η Λευκωσία πραγματικά απογειώθηκε, αφού κατέγραψε 471 πωλήσεις ή 36,3% των συνολικών πωλήσεων του Ιουνίου ο οποίος ήταν ο καλύτερός της μήνας, μάλιστα κατά 30% αυξημένος από τον δεύτερο καλύτερό της που ήταν ο Φεβρουάριος με 363 πωλήσεις.

Η Λεμεσός κατέγραψε 335 πωλήσεις κατά τον Ιούνιο ή 25,8% των συνολικών πωλήσεων του μήνα. Όμως δεν ήταν ο καλύτερός της, αφού ο Φεβρουάριος προπορεύεται κατά οκτώ μόλις πωλήσεις, δηλαδή στις 343. Όμως, παρόλα αυτά, μπορεί να θεωρηθεί ότι άγγιξε τα προ του lockdown επίπεδα.

Η Λάρνακα κατέγραψε 189 πωλήσεις κατά τον Ιούνιο ή 14,6% των συνολικών πωλήσεων του μήνα. Όμως ούτε γι’ αυτήν δεν ήταν ο καλύτερός της, αφού ο Φεβρουάριος προπορεύεται κατά 20 πωλήσεις, δηλαδή στις 209. Όμως, παρόλα αυτά, μπορεί και αυτή να θεωρηθεί ότι έφθασε πολύ κοντά στα προ του lockdown επίπεδα.

Η Πάφος κατέγραψε 228 πωλήσεις κατά τον Ιούνιο ή 17,6% των συνολικών πωλήσεων του μήνα. Όμως, ούτε γι’ αυτήν δεν ήταν ο καλύτερός της αφού ο Φεβρουάριος προπορεύεται κατά μόλις 14 πωλήσεις, δηλαδή στις 242. Είναι λογικό και γι’ αυτήν να θεωρηθεί ότι έφθασε πολύ κοντά στα προ του lockdown επίπεδα.

Τέλος, η Αμμόχωστος κατέγραψε 73 πωλήσεις κατά τον Ιούνιο ή 5,6% των συνολικών πωλήσεων του μήνα. Όπως και για την Λευκωσία, ο Ιούνιος ήταν ο καλύτερος μήνας της Αμμοχώστου αφού ο δεύτερος καλύτερος ήταν ο Φεβρουάριος με 59 πωλήσεις, δηλαδή 14 λιγότερες.

Τέλος, σημαντικό είναι να σημειώσουμε πως κατά τον Ιούνιο του 2020 αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας πέριξ των €250 εκ, όσα περίπου και κατά τον περασμένο Φεβρουάριο. Τον Ιούνιο του 2019 το αντίστοιχο συνολικό ποσό ήταν πέριξ των €335 εκ, ενώ για τον Ιούνιο του 2018 πέριξ των €375 εκ.

Παρόλο που όλα τα νούμερα έχουν τη σημασία τους, είναι πιο σημαντικό να βλέπουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώνονται. Και υπό αυτό τον φακό, πιστεύω πως η αντίδραση της αγοράς ακινήτων στην αμέσως μετά- lockdown εποχή κρίνεται ως πολύ θετική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση