ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο πολιτισμός δεν είναι ψυγείο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ξεφουσκώνει σιγά-σιγά το ζήτημα με τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού και τη Συμβουλευτική Επιτροπή που όρισε ο κ. Προδρόμου. Είκοσι πέντε άτομα, λοιπόν, ο καθένας από το μετερίζι του θα συμβουλεύσει τον αρμόδιο υπουργό για το τι πρέπει να γίνει στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας. Θα υπάρξουν τυχαίες συναντήσεις, με τυχαίες προτάσεις, θα μιλήσουν για όνειρα χαμένα και για προσδοκίες, για το τι θα έκαναν εκείνες και εκείνοι ανήταν για μία ημέρα υφυπουργοί… αν έπαιρναν στα χέρια τους τα ηνία και τους έλεγαν ότι πρέπει να δαμάσουν τους ατίθασους νέους ανθρώπους του πολιτισμού, οι οποίοι φωνή καμία δεν έχουν στην επιτροπή. Πάντως, εντάξει, λύθηκε το ζήτημα της γυναικείας εκπροσώπησης, μπήκαν πολλές κυρίες στην Επιτροπή και τώρα είμαστε εντάξει.

Φτιάξαμε την Επιτροπή, κάνοντας τις απαραίτητες προσθήκες και διορθώσεις, κατατέθηκαν και τα νομοσχέδια και πρόσω ολοταχώς προς τις διαβουλεύσεις. Ποιος οργανισμός θα ενταχθεί στο Υφυπουργείο, ποια Τμήματα θα γίνουν διευθύνσεις, ποιοι θα προΐστανται αυτών και το μείζον όλων, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα παραμείνει στο αποικιοκρατικής και αλλοτινών εποχών λογικής διοικητικό σχήμα του Υπουργείου Μεταφορών; Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα. Συνταγματικό κώλυμα επικαλούνται κάποιοι στο Τμήμα και κίνδυνο για τις αρχαιότητες στα Κατεχόμενα. Μάλιστα, συμφωνούμε, να προστατέψουμε τις αρχαιότητές μας στα Κατεχόμενα, τώρα πώς ακριβώς προστατεύονται δεν έχω καταλάβει και παρακαλώ να με διαφωτίσουν όσοι γνωρίζουν νομικά, αλλά καλά νομικά, όχι από αυτά της Αλληλογραφίας.

Αν το λύσουμε και αυτό και καταλήξουμε και ποιοι και πώς θα λειτουργούν ο ΘΟΚ, η ΣΟΚ, και λοιποί συγγενείς θα είμαστε μια χαρά. ∆εν θα μας πιάνει ούτε γεράκι, τόσο γρήγορα θα πετάμε που θα κάνουμε και Κύπρια περιωπής και φεστιβάλ άλλα θα διοργανώνουμε και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών θα προστατεύουμε και επιχορηγήσεις θα δίνονται, γενικά θα φτιάξουν όλα, μονομιάς.

Φυσικά και αστειεύομαι, η δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι κάτι που υποστηρίζω ένθερμα εδώ και χρόνια, έχω γράψει ουκ ολίγες φορές, αλλά πάντοτε τονίζω ότι αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί πάνω σε σωστές βάσεις, με σύγχρονες λογικές και με το βλέμμα στα επόμενα 15 - 20 χρόνια. ∆εν αρκεί να αλλάξει η ταμπέλα από Πολιτιστικές Υπηρεσίες σε Υφυπουργείο Πολιτισμού, να γίνει δηλαδή ό,τι έγινε με τον ΚΟΤ, που τον κάναμε Υφυπουργείο Τουρισμού και το απλούστερο πράγμα δεν το καταφέραμε, ποιο είναι αυτό; Μα να σερβίρουν τα ξενοδοχεία μας κυπριακό πρωινό. Αν είναι απλώς να γίνει ο Γιαννής Γιαννάκης να λείπει, ας μείνουμε έτσι, και κόπο θα γλυτώσουμε και χρήματα θα εξοικονομήσουμε. Θα πρέπει να καταλάβουν στην κυβέρνηση, ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν πρέπει να είναι απλώς όραμα που πρέπει να δημιουργηθεί αμάν-αμάν, αλλά να είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης μελέτης και ας εγκαινιάσει τον υφυπουργικό θώκο η επόμενη κυβέρνηση, ας είναι επιλογή του επόμενου προέδρου ο υφυπουργός, αρκεί όποιος διοριστεί να αναλάβει ένα υγιή δημόσιο φορέα, χωρίς εξαρτήσεις κομματικές, χωρίς κουμπάρους και παρακούμπαρους, χωρίς βαρίδια, χωρίς, χωρίς… Τώρα θα μου πείτε και θα έχετε και δίκιοότι είμαι πολύ ρομαντικός, μα ξέρω γω, τόσο δύσκολο είναι να φτιαχτεί κάτι καινούργιο και να μη μυρίζει συντηρητικά; ∆εν νομίζω, θέλω να πιστεύω ότι όπως όσοι διαμαρτυρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για την 25μελή επιτροπή θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται και στο μέλλον για οτιδήποτε είναι σαθρό, είναι λάθος, αντιβαίνει το δημόσιο συμφέρον. Γιατί στο κάτω-κάτω ο πολιτισμός δεν είναι ψυγείο για να συντηρούνται ιδέες, αλλά φούρνος όπου ψήνονται ιδέες, και μάλιστα φούρνος απαιτήσεων, όπως αυτοί που χρησιμοποιούν οι τεχνίτες του πηλού, πρέπει να φουρνίσεις καλά επεξεργασμένα πράγματα, γιατί αλλιώς σπάνε και άπαξ και σπάσανε οι καλές ιδέες, να τρέμετε αυτές που έρθουν βιαστικά για να καλύψουν τις άλλες!

 

Υγ. Με Υφυπουργείο ή χωρίς, αυτό δεν είναι είσοδος κρατικής Βιβλιοθήκης, συγγνώμη κιόλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση