ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουδείς υπεράνω του νόμου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Παραδόθηκε την περασμένη Τρίτη στον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη το πόρισμα των δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών Μόδεστου Πογιατζή και Ανδρέα Ε. Ανδρέου, που είχαν διοριστεί από τον τέως γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, για τη διεξαγωγή ποινικής διερεύνησης σε σχέση με την υπόθεση θανάτου του ανήλικου Στυλιανού, τον Σεπτέμβριο του 2019, σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Ο κ. Σαββίδης είπε ότι το πόρισμα θα μελετηθεί ενδελεχώς από τη Νομική Υπηρεσία «και εκεί και όπου στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, θα δοθούν οδηγίες για τα δέοντα». Οι δύο ποινικοί ανακριτές διαπίστωσαν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, όπως προηγουμένως είχε δείξει και το πόρισμα της επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, που είχε παραδοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 27 Νοεμβρίου 2019.

Πλέον το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για να αποφασίσει την ποινική δίωξη. Από το τραγικό συμβάν της αυτοκτονίας ενός νέου ανθρώπου έως την παράδοση ενός πορίσματος πέρασε σχεδόν ένας χρόνος, κατά τον οποίο η κοινωνία αναμένει την απόδοση ευθυνών. Μετά την έκθεση της επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου γινόταν λόγος για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, μετά το πόρισμα των ποινικών ανακριτών για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, το ερώτημα είναι αν η υπόθεση θα πάρει τελικά τον δρόμο της δικαιοσύνης και αν θα δικαιωθεί ο 14χρονος Στυλιανός, έστω και μετά θάνατον. Οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε έναν εκ των κορυφαίων θεσμών της Πολιτείας μας, αλλά όχι ως υποταγμένοι υπήκοοι, αλλά ως ενεργοί, ενσυνείδητοι πολίτες και αυτό είναι κάτι που ο θεσμός ο ίδιος θα πρέπει να έχει κατά νου και σε αυτή την περίπτωση αλλά και σε άλλες, διότι το νομικό nolle prosequi από το αγαπητικό noli mi tangere έχουν διαφορά και ο κόσμος μπορεί να την αναγνωρίσει. Ουδείς υπεράνω του νόμου.

Παλαιότερα, είχαμε σημειώσει στην «Κ» ότι αν δεν μπορούν οι υπεύθυνοι των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, στο Υπουργείο Εργασίας να αντεπεξέλθουν στο βαρύ φορτίο διαχείρισης ανθρώπινων ζωών να παραιτηθούν. Πλέον, το βάρος πέφτει στους ώμους ενός θεσμού, του γενικού εισαγγελέα, που κατά το ευαγγελικό «εξουσίαν [έχει] σταυρώσαι σε και εξουσίαν [έχει] απολύσαι σε», αλλά προσοχή, ο θεσμός δεν θα πρέπει να αμφιταλαντευτεί μεταξύ κανενός Βαραββά ή Ιησού, δεν θα πρέπει να τείνει ώτα σε καμία άρον-άρον προσταγή. Θα πρέπει να σταθεί ακλόνητος στο «Dura lex, sed lex», όποιον ή όποια και αν αφορά ο νόμος. Ας κωφεύσει η δικαιοσύνη στις σειρήνες.

Η Πολιτεία με μία θεσμική αλυσίδα προσπάθησε να βρει εκείνους που ευθύνονται, για τον χαμό ενός 14χρονου εφήβου, να εντοπίσει όλες τις θεσμικές πυορροούσες πληγές της. Αρχικά το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ανεξάρτητο θεσμό να διερευνήσει το ζήτημα. Η Επίτροπος στο 138 σελίδων πόρισμά της εντοπίζει αδιαφορία εγκληματική, καμιά εκτίμηση κινδύνου ή αξιολόγηση, πλήρη αδράνεια και συστημικές αδυναμίες. Επόμενο βήμα ήταν το πόρισμα να υποβληθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον γενικό εισαγγελέα. Αποφασίστηκε ο διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, το πόρισμα των οποίων τώρα καλείται ο κ. Σαββίδης να αξιολογήσει ποινικώς. Ο γενικός εισαγγελέας είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας που σέρνεται βαριά στα πόδια της κοινωνίας μας για να αποφασίσει αν αυτή η διαδρομή θα οδηγήσει στην καταχώρηση ποινικής δίωξης ή αν θα σταματήσει εδώ, διά παντός, χωρίς να θέσουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Ας ελπίσουμε ότι η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει, και οι ένοχοι θα οδηγηθούν ενώπιόν της, ώστε αν μη τι άλλο να ενισχυθεί το περί δικαίου αίσθημα στην κοινωνία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση