ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιος θα κάτσει στην κεφαλή;

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για λίγο ακόμα τουλάχιστον είναι ακέφαλες, όχι γιατί συνέβη κάτι τραγικό, αλλά διότι ήρθε ο καιρός της αφυπηρέτησης του Παύλου Παρασκευά. Τώρα θα πρέπει να οριστεί αναπληρωτής διευθυντής, έως ότου τοποθετηθεί μόνιμος διευθυντής, έως ότου γίνει και το Υφυπουργείο και οριστεί υφυπουργός, οπότε ο τελευταίος είτε θα βρει αναπληρωτή είτε θα βρει μόνιμο διευθυντή και ώς τότε ας ψάλλομεν το «Ο Αβραάμ εγέννησε τον Ισαάκ».

Είναι πολύ σημαντικό θέμα ο διορισμός το συντομότερο δυνατόν ενός προσώπου που θα έχει τη διοικητική ευθύνη στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, που θα μπορεί να βρει λύσεις, έστω και προσωρινές, σε ζητήματα που θα αφορούν τομείς του πολιτισμού. Μέχρι εκεί, όμως, διότι παραπάνω μη ζητάτε. ∆εν θα μπορεί, ας πούμε, να εφαρμόσει πολιτιστικές πολιτικές, ή να χαράξει πολιτιστική πολιτική, διότι ο καιρός πρώτον δεν αρκεί και δεύτερον διότι δεν έχουμε πολιτιστική πολιτική, και απ’ ό,τι φαίνεται, προς ώρας τουλάχιστον, δεν έχουμε και τη διάθεση να τη βρούμε. Ασχέτως αν σε ραφεία της πόλεως Λευκωσίας ή και όχι δίνονται παραγγελίες για κοστούμια, σίγουρα όχι για διευθυντικά, αλλά για υφυπουργικά σίγουρα.

Ο νέος αναπληρωτής διευθυντής ή η νέα αναπληρώτρια διευθύντρια, λοιπόν, θα πρέπει να βρει το θάρρος και την τόλμη να ταράξει λίγο τα νερά, να βολιδοσκοπήσει τι θέλουν να κάνουν με το Υφυπουργείο οι πολιτικοί μας. Είναι μια καλή ευκαιρία για όποια ή όποιον αναλάβει να αναμετρηθεί με την εποχή του/ της πολιτιστικά. Καμιά φορά ακόμα και η ολιγόμηνη παρουσία μπορεί να κάνει πολλά, να δείξει δρόμους. Σίγουρα είναι δύσκολο να κερδίσουμε ό,τι έχουμε χάσει τόσα χρόνια, και είναι αδύνατον να χαραχθεί πολιτιστική πολιτική χωρίς να υπάρχει πολιτική βούληση. Όμως, ας πιστέψουμε ότι θα βρεθεί ένας υψιπετής λειτουργός που θα θελήσει να κάνει τη διαφορά. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους, θα ήμουν άδικος αν έλεγα ότι δεν υπάρχουν. Άλλωστε, και τα πολιτιστικά προγράμματα που τρέχουν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, όπως έχω γράψει και άλλοτε, είναι πολλά, και παρέχουν ευκαιρίες σε πολλούς δημιουργούς να κάνουν πράγματα. Αυτό που λείπει όμως είναι το όραμα της Πολιτείας, και το πείσμα, αυτό το πείσμα που είχε ο Μιχάλης Πασιαρδής να υπηρετεί την ποίηση, αυτό το πείσμα που είxε η Ντίνα Κατσούρη για τα εκδοτικά, τα λογοτεχνικά, το θέατρο, αυτό το πείσμα που έχει ο Χαμπής ο χαράκτης, αυτό το πείσμα που βλέπω στα νέα παιδιά που δεν τρέχουν πίσω από τα Μέσα και πίσω από τις ευκαιριακές γνωριμίες για να κάνουν απλώς μια συνέντευξη ή μια δημοσίευση. Αυτό το πείσμα που έχουν οι μελετητές και οι επιμελητές μιας έκθεσης που έχουν βασανίσει το μυαλό τους για το αποτέλεσμα που θα δείξουν. Αυτά όλα τα στοιχεία θέλω να δω και στην Πολιτεία και όχι το άλλο πρόσωπο του πολιτισμού, αυτό που επίσης συχνά βλέπω, και δεν είναι άλλο από την έπαρση, τη βεβαιότητα της καλλιτεχνικής αλήθειας, τη σιγουριά της επιτυχίας επειδή με αποδέχονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και πού θέλω να καταλήξω; Στην κοινωνία των ανθρώπων του πολιτισμού υπάρχουν πολλές και πολλοί που μπορούν να κάνουν εξαιρετικά πράγματα, είτε είναι καλλιτέχνες με πείρα και στα διοικητικά, είτε είναι λειτουργοί των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Καταλαβαίνω ότι η γραφειοκρατική μηχανή λειτουργεί εντελώς διαφορετικά και το σύστημα προαγωγών και ανέλιξης είναι αμείλικτο και οι αγώνες που δίνονται πολλές φορές είναι ανηλεείς. Μήπως, όμως, θα μπορούσε αυτή τη φορά να γίνει κάτι διαφορετικό; Να βρεθεί εκείνος ο τρόπος που θα ταρακουνήσει τις βεβαιότητες, θα ξεσκουριάσει τις συνήθειες και είμαι βέβαιος ότι δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Ας γίνει λίγο φασαρία γύρω από το όνομα αυτού του εξωτικού φρούτου, που λέγεται πολιτισμός, όσο περιμένουμε τα ωραία που θα έρθουν με το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το πώς πάνε οι εργασίες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας… Αλήθεια, τι γίνεται με αυτό; Θα το εγκαινιάσει ο πρόεδρος πριν αποχαιρετίσει τον Λόφο; Έτσι μου ’ρθε τώρα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση