ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Vesti la giubba e ridi, Pagliaccio!

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Και όμως είμαστε σε χριστουγεννιάτικη περίοδο, και σε λίγες μόνο ημέρες θα έχουμε Πρωτοχρονιά και οι δρόμοι μας και της πόλης τα στενά είναι στολισμένα, και παντού υπάρχουν αγιοβασίληδες, λαμπόνια, έλκηθρα, και τα λοιπά εορταστικά στολίδια. Καταλάβατε λοιπόν ότι δεν είμαστε ούτε σε περίοδο καρναβαλιών, ούτε άνοιξη έρχεται ακόμα για να εορτάσουμε την Πρωταπριλιά! Το καταλάβατε έτσι; Διότι στον Δήμο Λευκωσίας και στις Πολιτιστικές του Υπηρεσίες ο μήνας δεν έχει εννιά, αλλά Πρώτη τ’ Απρίλη! Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο μπορούσε κάποιος να πάρει το μήνυμα που εστάλη στη Ένωση Ηθοποιών Κύπρου για να φορέσουν οι ηθοποιοί το αγαπημένο τους κοστούμι και να κυκλοφορούν στην πόλη και έδωσαν και όνομα στη δράση «Christmas Actors Parade» (της Οξφόρδης δεν είμαι, αλλά δεν μου μοιάζει σωστό), ό,τι σου παίζω χόρευκε, αφού στην ιδεάρα αυτή οι ηθοποιοί θα χόρευαν με μουσική της αρεσκείας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος δεν ήξερε τίποτε, κάποιος ή κάποια είχε μια ιδέα και σου λέει: Οι ωραίες ιδέες πρέπει να διαχέονται, ας στείλω ένα mail –γιατί μπορώ– και να δω τι θα γίνει... Φυσικά ουδεμία σκέψη από πίσω, τύπου έχουν οι ηθοποιοί βεστιάριο στο σπίτι τους; Τι θα κάνουν αφού βγουν στο σεργιάνι; Τι είναι ο ηθοποιός; Είναι διασκεδαστής, από αυτούς του μεσαίωνα; Μην είναι καρνάβαλος; Καμία δεύτερη σκέψη, καμία διαβούλευση, τίποτα, άλλωστε η ανοησία αυτό ακριβώς είναι: Κάνω την πατάτα –καλή ώρα όπως στην Ξυλοφάγου, και αν πιάσει έπιασε και ζημιά καμία, έλα μωρέ, και τι είπαμε; Να ντυθούν οι ηθοποιοί κολομπίνες; Να βάλουν θεατρικό κοστούμι τους είπαμε! Να δει ο κόσμος από κοντά τη Νόρα, καμιά από τις αδελφές του Τσέχωφ, να δει η πλέμπα τον Οιδίποδα και ίσως και τη Μαρικκού που έχει ωραία μάτια. Δεν είπαμε να ντυθούν Ζορό, ούτε να ανέβουν σε άρμα, αυτά είναι για τα καρναβάλια... κι εγώ λέω πως είμαστε για κλάματα και πως πρόκειται για ένα αστείο και μάλιστα κακόγουστο, από αυτά τα αστεία που σε κάνουν να θες να κλειστείς σ’ ένα δωμάτιο και να κλάψεις.

Προσπάθησα αρκετά να πείσω τον εαυτό μου πως πρόκειται για τρολάρισμα, πως είναι αστείο μεταξύ ηθοποιών, πως είναι τέλος πάντων μια χαζομάρα, ώσπου με διαβεβαίωσαν ότι είναι μια πραγματικότητα και όντως το mail προερχόταν από επίσημο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα τηλέφωνα είναι των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας... Ανοικτή πρόσκληση φιλοξενίας, λοιπόν, και γιατί άραγε αντέδρασαν οι ηθοποιοί; Αντί να βάλουν τα καλά τους τα κοστούμια και να βγουν στα διαζώματα της πλατείας Ελευθερίας, και στο πάνω και στο κάτω; Αυτοί τα έκαναν άνω-κάτω, μάλλον δεν διάβασαν σωστά οι ηθοποιοί, η λέξη διάζωμα έπρεπε να τους ιντριγκάρει, αρχαίο θέατρο, θα είναι σαν να παίζεις Αντιγόνη ή Οιδίποδα σε αρχαίο θέατρο, αλλά δεν θα παίζεις σε αρχαίο θέατρο! Και τι σημαίνει ανοικτή πρόσκληση; Μούχτιν θέαμα, και εκδηλωσάρα κάνεις και τα μωρά θα περιχαρίσουν, και οι γονείς τους θα τα έχουν πάει στην Disneyland, αλλά δεν θα τα έχουν πάει στην Disneyland, αλλά καμιά παπίρα μπορεί να την έβλεπαν, έστω έναν γλάρο, «Αθθυμάσαι που ήσουν μιτσιά/ής τζι είδες τον γλάρο;» θα τους λένε χρόνια μετά!

Πρόσκληση για γέλια και για κλάματα, και κανείς από τον Δήμο δεν βγήκε να πει μισή κουβέντα, να πει ένα λάθος μας, ένα συγγνώμη, είχαμε μια ιδέα, δεν προλάβαμε να την επεξεργαστούμε και έφυγε το mail, λάθος μας. Αλλά, εντάξει η Φανού είχε άλλη δουλειά να κάνει! Κρίμα, διότι ο Δήμος έκανε το Nicosia Pop Up Festival 2021, πριν από έναν μήνα διοργάνωσε το Φεστιβάλ του, δεν χρειαζόταν αυτή η ακατανόητη κίνηση, εκτός και αν στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ του γελωτοποιού και του ηθοποιού. Θα ήταν ωραίο να αγόραζε ο Δήμος μερικές παιδικές / εφηβικές παραστάσεις, ή καλύτερα να είχε οργανώσει τέτοιες παραστάσεις και να τις παρουσίαζε αυτές τις μέρες, δίνοντας δουλειά σε άνεργους ανθρώπους του θεάτρου και χαρά στα παιδιά και όχι μόνο. Κρίμα, πολύ κρίμα, γιατί φαίνεται ότι το θέμα πολιτισμού σε θεσμικό επίπεδο, κυρίως στην αυτοδιοίκηση, σε αυτή τη χώρα είναι έννοια ασαφής και ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Όταν οι ηθοποιοί θεωρούνται δημόσιοι διασκεδαστές από μια υπηρεσία του Δήμου, οποιουδήποτε Δήμου ή κοινότητας, σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα και πρέπει να το φωνάξουμε και ν’ ακουστεί έως το Χιούστον, μπας και μας σώσει ο Χιούστον.

Εκτός και αν πολιτισμός είναι τα λαμπιόνια, τα μάρμαρα και οι κορδέλες, και χαρούμενες selfies, και ο Δήμος έντυσε γιορταστικά ολόκληρη Λευκωσία, διοργάνωσε τόσα και τόσα, εγκαινίασε το έργο τέχνης της Ζάχα Χαντίντ, την Πλατεία Ελευθερίας, με τα διαζώματα –μην ξεχνιόμαστε– και τα τρεχούμενα νερά, άρα έκανε πολιτισμό... βέβαια τέσσερις κάδους σκουπιδιών δεν έχει καταφέρει να μετακινήσει από την είσοδο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, για ηθοποιούς και τα τοιαύτα θα συζητάμε!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση