ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:21
 

14 χρόνια μοναξιάς

Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και πράσινα άλογα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Κλείστε τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, χθες. Βάλτε λουκέτο. Απομακρύνετε τους επικεφαλής, τους διευθυντές, να παραιτηθεί η υπουργός, να δηλώσει κατηγορηματικά: «Φεύγω, διότι δεν άλλαξα τίποτε. Δεν τα κατάφερα». Φωνάξτε εμπειρογνώμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, τη Νήσο του Πάσχα και ξαναφτιάξτε τις Υπηρεσίες! Μετά την Έλενα Φραντζή, το τραγικό γεγονός με τα δύο αδέλφια στη Λάρνακα, την παιδοκτόνο, τη μητροκτόνο, τα χίλια μύρια, δεν θα έπρεπε να υπάρχετε σε εκείνες τις θέσεις, θα έπρεπε να είχε γίνει κάτι.

Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και πράσινα άλογα. Θα μου πείτε, αστοχίες συμβαίνουν. Μάλιστα, συμβαίνουν όταν έχεις να αντιμετωπίσεις περιστατικά σε εκατομμύρια κατοίκους, μα σε εμάς που είμαστε μια κουτσουλιά τόπος δεν επιτρέπονται θάνατοι 14χρονων, απλώς και μόνο εξαιτίας ανεπάρκειας. Είναι εγκληματικό, πώς να το κάνουμε. Με την Έλενα Φραντζή τα είπαμε, τη βγάλαμε ό,τι να ’ναι, για να δικαιολογήσουμε την πράξη της. Είχαμε να κάνουμε και με ιερέα και τα πράγματα ήταν δύσκολα. Τώρα με τον 14χρονο; Τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός; Έδινε επιδόματα και πήγαινε και έβλεπε και μετά τι; Η υπόθεση ήταν γνωστή από το 2007 και η οικογένεια υποτίθεται ότι επαρακολουθείτο. Πώς είναι δυνατόν να ξέφυγε η κατάσταση από τον έλεγχο της Πολιτείας; Πουθενά δεν ήσουν Πολιτεία, δεν τα κατάφερες, διότι πέθανε το παιδί, αυτοκτόνησε. Τέλος, πέθανε! Τ’ ακούτε; Αυτοκτόνησε, διότι δεν βοηθήθηκε και στη μακάρια δημόσια υπηρεσία δεν άνοιξε μύτη.

«Θα το διερευνήσουμε το γεγονός». Μα ποιον περιπαίζετε, ολάν! Τι θα διερευνήσετε; Ποιος σε αυτά τα χρόνια δεν έκανε τη δουλειά του; Και αν έχει πάρει σύνταξη, και αν έχει αποχωρήσει από την υπηρεσία και αν σας πει ότι εγώ έκανα ό,τι έπρεπε; Τι θα κάνετε; Δίκην αψύχου, όπως έκαναν στην αρχαία Ελλάδα; Θα κατηγορήσετε δηλαδή το αντικείμενο που προκάλεσε τον θάνατο; Δεν πείθετε ότι με την έρευνα θα αποδώσετε δικαιοσύνη. Όταν ένας δεκατετράχρονος κόβει το νήμα της ζωής του, γιατί δεν βρέθηκε ένας από τους εντεταλμένους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας να τον αποτρέψει, θα πρέπει να κοιτάτε όλοι το πάτωμα για να βρείτε τρύπα να κρυφτείτε. Τέλος!

«Θα το διερευνήσουμε το γεγονός». Μα ποιον περιπαίζετε, ολάν! Τι θα διερευνήσετε; Ποιος σε αυτά τα χρόνια δεν έκανε τη δουλειά του;

Από την τραγική ιστορία του 14χρονου προκύπτει σειρά ζητημάτων τα οποία έπρεπε να είναι εις θέση να απαντήσει η Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας και να μη χρειάζεται να γίνει ανεξάρτητη έρευνα.

Πήγε, ναι ή όχι λειτουργός των Υπηρεσιών και διαπίστωσε πρόβλημα με το σπίτι; Αν ναι, τι έκανε για να διορθωθεί το πρόβλημα και να είναι η οικία κατοικήσιμη; Είχε ή όχι οικονομικό πρόβλημα η οικογένεια, πώς προτάθηκε να λυθεί το πρόβλημα και τι έγινε τελικά; Πήγαινε ή όχι σχολείο ο 14χρονος, είχε ξεσπάσματα; Είχε, ναι ή όχι, εκφράσει τη διάθεση για αυτοκτονία; Το ήξεραν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και αν ναι τι έκαναν; Πώς διασφαλιζόταν η ευημερία των άλλων ανήλικων μελών της οικογένειας; Απείλησε ή όχι ο πατέρας τον/την λειτουργό, αν ναι, γιατί δεν επενέβη η αστυνομία;

Εύχομαι ότι η έρευνα που ζητήθηκε από την Επίτροπο Διοίκησης να φτάσει στο κόκαλο και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει, όχι άλλες ήξεις αφήξεις. Η κυπριακή κοινωνία μετά το 2013 άλλαξε άρδην, και το ΕΕΕ δεν είναι λύση. Ταρακουνήθηκε συθέμελα η κοινωνία μας, έσπασαν αποστήματα και δυστυχώς κανείς από τους έχοντες ευθύνη δεν έκανε τίποτε για να μην κακοφορμίσει περαιτέρω το τραύμα.

Ναι, μπορεί να έχει μερίδιο ευθύνης και η τοπική κοινωνία, το σχολείο, ο εφημέριος της ενορίας, οι γείτονες, οι συγγενείς, αλλά όλοι αυτοί δεν είναι κράτος, δεν έχουν παρά ηθική υποχρέωση να καταγγείλουν. Μπορεί να τους λείπει η συμπόνια, η συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη, και να μην το έκαναν. Το κράτος, όμως, οφείλει να προστατεύει και να φροντίζει τους πολίτες του. Υποχρεούται. Φτάνει να λέμε ότι υπάρχουν αδυναμίες, υποστελέχωση. Αυτοκτόνησε ένα 14χρονο παιδί και πιο πριν η Έλενα Φραντζή. Αυτοκτόνησαν. Κάτι δεν κάνετε καλά, πάρτε το χαμπάρι και δώστε και στην κυβέρνηση τα χαμπάρκα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση

X