ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άγιε Μόρφου, κανεί!

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου είναι απαράδεκτες, ευτελείς, απαίδευτες, για να μη χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση και τρέχουμε, κι εγώ και το συγκρότημα. Πρόκειται για απόψεις που εκφράζουν άγνοια, φόβο, ανάγκη εξοβελισμού μιας κακής νοούμενης ηθικής, θέσεις που δεν θυμίζουν πραγματική Εκκλησία. Είναι απόψεις ενός ανθρώπου –που ναι εκφράζουν πολλούς εκκλησιαστικούς– που τάχα μου δήθεν θέλει να περάσει μια αγαπητική διάθεση και πραότητα, αλλά δεν τηρεί το βιβλικό «θύραν περιοχής περί τα χείλη μου».

Δεν ασχολήθηκε ο Ιησούς με τις σεξουαλικές πεποιθήσεις κανενός, δεν τον ενδιέφερε, αλλά ακόμη και οι Πατέρες της Εκκλησίας, όταν το έκαναν, το έπραξαν ως φορείς μιας κοινωνίας μιας άλλης εποχής. Τότε ήταν φυσιολογικό να μην έχεις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, ο σοδομισμός να είναι αμάρτημα, λάθος στόχευση δηλαδή. Αμάρτημα ήταν και οι εξωσυζυγικές σχέσεις, η εναλλαγή συντρόφων, αλλά και η απόλαυση των σαρκικών ηδονών, σε έβγαζαν από τον δρόμο του Θεού, έπαιρνες κατά που λέμε σήμερα το λάθος μονοπάτι, τότε, τον 4ο ή 5ο αιώνα μετά Χριστόν και αργότερα φυσικά, δεν κρίνεις, όμως, το παρελθόν με όρους του σήμερα. Εν έτει 2019, το να ακούγονται αυτά όλα από το στόμα ενός ποιμενάρχη είναι αδιανόητο, εξωφρενικό, σημαίνει ότι τον έχει ξεπεράσει η εποχή, που ζει. Είναι εκτός τόπου – δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό – και εκτός χρόνου!

Ο επίσκοπος Μόρφου Νέοφυτος είναι μοντέλο παλιάς τεχνολογίας και η απόσυρσή του είναι επιβεβλημένη, και η αντίδραση της Πολιτείας, μα και της Εκκλησίας, θα έπρεπε να είναι ακαριαία. Υπάρχουν σχετικές νομοθεσίες; Αν ναι, να εφαρμοστούν, και να λογοδοτήσει ο Μόρφου. Η Εκκλησία της Κύπρου δε να φροντίσει να τον νουθετήσει, δεν είναι λόγος Θεού αυτός, δεν είναι ποίμανση ψυχών αυτή. Δεν μπορείς να περιφέρεις τη γλώσσα σου και να μιλάς εξ ονόματος Πατέρων, Αγίων, επιστημόνων και να λες τα ανήκουστα. Καμία δικαιολογία δεν έχει ο Νεόφυτος Μορφου. Είναι δυνατόν να συσχετίζεις τον δολοφόνο με τις εκτρώσεις; Έλεος! Θα πρέπει κάποιος να τον συνάξει, κατά που λέμε και στη Νήσο! Τα δολοφονημένα παιδάκια, θύματα ενός νου διεστραμμένου, πώς τα συνδέεις με τις εκτρώσεις; Για όνομα του Θεού, αυτού του Θεού που εγώ πιστεύω, του Θεού της καταλλαγής και της αγάπης. Είμαστε στα καλά μας;

Οι σεξουαλικές προτιμήσεις ενός σώφρονα ανθρώπου δεν αφορούν κανέναν εκτός από εκείνον που τις κάνει. Σαφώς και σεξουαλικές προτιμήσεις, που εμπλέκουν ανήλικους ή ανθρώπους που δεν έχουν το αυτεξούσιο νοός και σώματος, είναι καταδικαστέες, των άλλων δεν μας ενδιαφέρουν. Η επιλογή μιας γυναίκας να μη φέρει στον κόσμο ένα παιδί είναι, επίσης, αποκλειστικά δική της –ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κάποιος ή όχι– και αν θες να νουθετήσεις κάνε το ως καλός ποιμήν κατ’ ιδίαν, με λόγο αγάπης, αν φυσικά ζητηθεί η συμβουλή σου. Τι σχέση έχουν οι εκτρώσεις με δύο παιδιά που δεν πρόλαβαν να δουν τον κόσμο; Πείτε μου, να καταλάβω.

Μα αυτό που με ανησυχεί πιότερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι τον ακούν νέοι άνθρωποι, και ενσταλάζει μέσα τους σάπιες απόψεις, και δημιουργεί ψυχές ένοχες και ενισχύει τυχόν συμπλέγματα! Υπάρχουν γονείς ανάμεσα στο ακροατήριό του, και δεν θέλω να σκεφτώ πώς θα αντιμετωπίσουν το ομοφυλόφιλο παιδί τους, αν έχουν πειστεί ότι βρωμεί και μυρίζει! Σκεφτείτε στη γειτονιά, στο σχολείο, στην κατασκήνωση να κοροϊδεύεται ένα παιδί για το τι έπραξαν οι γονείς του, ή ότι μυρίζει; Πού έδυ το κάλλος της Εκκλησίας, άγιε Μόρφου; Η διά Χριστόν σαλότητα δεν επιτυγχάνεται κατά αυτόν τον τρόπο, και αν εσείς μωροί διά Χριστόν, εμείς φρόνιμοι εν συνειδήσει και εν τη κοινωνία, άρα για όσους θέλουν και εν Χριστώ, για να παραφράσω το αποστολικό. Ο καλός ποιμήν οδηγεί το πρόβατο στην πηγή για να πιει νερό και δεν τον ενδιαφέρει αν το αρνί είναι παχύ ή λεπτό και μην ξεχνάτε, Άγιε Μόρφου, ότι εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος των κατορθωμάτων σας για όλους, όμως, τους λάθος λόγους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση