ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχαιότητες, αστειότητες

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Εδώ και μερικές ημέρες 300 αρχαιότητες από κυπριακά μουσεία εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολλανδίας, το Rijksmuseum van Oudheden, στο Άμστερνταμ, με τίτλο «Cyprus - A Dynamic Island». Πολύ σημαντική έκθεση και στα εγκαίνιά της παρευρέθησαν η υπουργός Μεταφορών κα Βασιλική Αναστασιάδου, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων και άλλοι επίσημοι αξιωματούχοι της Δημοκρατίας. Ορθώς και πολύ σωστά και μπράβο τους όλοι αυτοί που πήγαν σε μία εξόχως σημαντική στιγμή για τα αρχαιολογικά μας πράγματα, αλλά ένα παράπονο έχω μόνο και θέλησα να σας το πω, που τραγουδά και η Μαρινέλλα. Ποια ενημέρωση είχαν όσοι καλύπτουν τα πολιτιστικά πράγματα στην Κύπρο; Πού ήταν το ΡΙΚ εκείνη την ημέρα; Γιατί δεν υπήρξαν πρόδρομες δράσεις από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για μία τόσο σπουδαία έκθεση;

Δεν ξέρω αν άλλοτε έχουν φύγει από τη χώρα τόσες πολλές αρχαιότητες μαζεμένες προς δανεισμό, άρα οι 300 που δανείσαμε στην Ολλανδία είναι κάτι που έπρεπε να το γνωρίζουμε καλά, για να το καλύψουμε δεόντως, σωστά, μελετημένα. Όχι από δελτία Τύπου και σκόρπιες δηλώσεις των εμπλεκόμενων. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι έπρεπε να μας πάρουν μούχτι στο Άμστερνταμ και να ταξιδέψουμε εις υγείαν της Δημοκρατίας οι 4-5 που ασχολούμαστε με τον πολιτισμό της χώρας, όχι, αλλά να έστελναν μια ενημέρωση, να είχαν διοργανώσει μια συνέντευξη Τύπου, όταν τα πράγματα θα είχαν διευθετηθεί και θα ήταν όλα έτοιμα. Να μας προσκαλέσουν στα εγκαίνια και εμείς να αποφασίσουμε αν θέλουμε να πάμε, με έξοδα δικά μας ή των μέσων μας. Εξ όσων γνωρίζω κάτι τέτοιο δεν έγινε, και μάθαμε όλοι ότι 300 αρχαιότητες θα πάνε στην Ολλανδία, όχι ένα ή δύο εμβληματικά ευρήματα, αλλά 300 αντικείμενα, από σπόντα, από δελτία Τύπου και από συναδέλφους που ζουν και εργάζονται στην Κεντρική Ευρώπη. Εδώ σιγή ιχθύος, ό,τι μάθει κανείς από σπόντα ή μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, του ΚΥΠΕ και γενικά καθηκόντως…

Επαναλαμβάνω ότι το ζήτημα δεν είναι το ταξίδι, τουλάχιστον όσο δεν μιλάμε με καβαφικούς όρους, αλλά η μη σωστή ενημέρωση. Πόσο δύσκολο ήταν να διοργανωθεί μία ενημερωτική εκδήλωση; Δεν είχε χρόνο το Υπουργείο Μεταφορών να την οργανώσει; Δεν βρήκαν ώρες και μέρες κατάλληλες στο Τμήμα Αρχαιοτήτων; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Νομίζω ότι θα έπρεπε να το κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού ή οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες… αλλά τι λέω το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανήκει οργανικά στο Υπουργείο Μεταφορών… και τώρα καταλαβαίνω πώς δικαιολογείται, μεταφέρουμε αρχαιότητες, 300 τον αριθμό, σαν να μεταφέρουμε εμπορευματοκιβώτια ή σαν να έχουμε να κάνουμε με λεωφορειακές γραμμές και επιβάτες. Κακεντρέχεια θα πει κάποιος, αλλά συγγνώμη κιόλας.

Μήπως μία τέτοια εκδήλωση εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών θα έξυνε πληγές και θα αγόραζαν τον μπελά με τη σιγή, μπας και κανείς από μας ρωτούσε πώς πάνε οι διαδικασίες για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας, που είδαμε μακέτες, ακούσαμε εξαγγελίες και όλα πολύ ωραία, αλλά από τηγανίτα ακόμα τίποτα; Μπορεί πάλι να είμαι καχύποπτος, δεν ξέρω ή και ιντριγκαδόρος, αλλά αυτή τη σιωπή δεν μπορώ να την καταλάβω, ειλικρινά.

Η δημιουργία, λοιπόν, ενός φορέα που θα ονομάζεται έστω Υφυπουργείο Πολιτισμού κρίνω ότι είναι απαραίτητη και αυτό για να ενταχθούν υπό τη σκέπη του πρωτοβουλίες όπως αυτές. Είναι απαραίτητη η σύσταση ενός τέτοιου Υφυπουργείου, για πολλούς λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε και δεν ξέρω γιατί καθυστερούμε τόσο πολύ. Μήπως γιατί θέλουμε να φτιάξουμε την Υφυπουργειάρα και δεν θα είναι απλώς μετεξέλιξη και μεταφορά (μ’ άρεσε αυτό) αρμοδιοτήτων; Αφήστε που η δημιουργία του ίσως να μας έλυνε και απορίες σχετικά με την τοπιοτέχνηση και αστική ανάπλαση ιστορικών σημείων των πόλεών μας, θα έσωζε αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, θα αναδείκνυε σημεία τοπόσημα της Κύπρο, και θα εκπονούσε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τον πολιτισμό μας, και θα ξέραμε και εμείς οι πολιτιστικοί συντάκτες πού να απευθυνόμαστε συγκεκριμένα για να λέμε τα παράπονά μας και τις ιδέες μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση