ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενας γάμος θα μας σώσει

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Προσέξτε τώρα στίχους «Κείνος είχε τον παρά, μια κοιλιά σαν κουμπαρά / Κείνη ήταν μια τσαχπίνα / Ήτανε και θεατρίνα», και τώρα με το δίκιο σας θα μου πείτε τι σχέση έχουν αυτά τα στιχάκια, τα οποία προέρχονται από το τραγούδι του Τώνη Βαβάτσικου «Γάμος αλλόκοτος γινότανε», με τα πολιτιστικά πράγματα, τα οποία συνήθως θεραπεύει τούτη εδώ η στήλη εδώ και κάποια χρόνια.

Να σας πω, εν τη σοφία του, το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στη θερινή προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, αποφάσισε το όριο 50 ατόμων για συναθροίσεις σε σπίτια ή υποστατικά ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, ενώ για γάμους και βαφτίσια ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε δείπνο είναι 350 άτομα. Στα συγχαρητήρια ή τη δεξίωση η ροή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250 άτομα ανά ώρα. Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διεξαγωγής διοργάνωσης πανηγυριών, φεστιβάλ, εκθέσεων και συναυλιών σε χώρους όπως γήπεδα, πάρκα, δρόμους, προαύλια εκκλησιών και αλλού, αλλά επιτρέπεται η διοργάνωση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων σε υπαίθρια αμφιθέατρα, νοούμενου ότι οι θεατές θα είναι καθήμενοι και θα τηρείται αυστηρά το σχετικό πρωτόκολλο ως προς τις αποστάσεις και την πώληση εισιτηρίων.

Δεν πιστεύω ότι η Πολιτεία έχει βάλει στο στόχαστρο τον πολιτισμό, απλώς δεν τα φέρνει στην οικονομία, δεν γεμίζουν τα ταμεία από θεατράκια και οργανάκια

Εν πρώτοις ακούγεται λογικό, 350 άτομα στο δείπνο, 250 άτομα την ώρα η ροή σε δεξίωση και συγχαρητήρια, ενώ για τα θέατρα και τις συναυλίες επιτρέπεται να γίνονται, αρκεί όλοι να κάθονται, να είναι φρόνιμοι και να μην κάνουν τρέλες, να μην κάνουν ουρές, να μη φιλιούνται και να χαιρετιούνται καθώς ορίζουν τα πρωτόκολλα. Όπως και να ’χει, δεν πιστεύω ότι η Πολιτείαέχει βάλειστοστόχαστρο τονπολιτισμό –το θέατρο, τα φεστιβάλ και τις συναυλίες– όχι, δεν το νομίζω, απλώς δεν τα φέρνει στην οικονομία, δεν γεμίζουν τα ταμεία από θεατράκια και οργανάκια, και προ πάντων δεν προσφέρονται για πολλές χαιρετούρες… Ας πούμε οι πολιτικοί μας όταν πάνε στο θέατρο ή σε κάποια συναυλία δεν μπορούν να περιφέρονται από διάζωμα σε διάζωμα και από κάθισμα σε κάθισμα να κοινωνικοποιούνται, απλώς πρέπει να καθίσουν στη θέση τους και να παρακολουθήσουν το θέαμα.

∆ικαίως οι άνθρωποι του θεάτρου και της μουσικής διαμαρτύρονται, αφού με τη δημιουργηθείσα κατάσταση και όσα λιγοστά είχαν προγραμματιστεί να γίνουν κυρίως στην επαρχία ακυρώνονται λόγω φόβου, άλλα αλλάζουν χώρο ξαφνικά και γενικά δημιουργείται ένα μπάχαλο. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ σε καμία περίπτωση να επιτραπούν άνευ όρων οι θεατρικές παραστάσεις και οι συναυλίες, να ξεχυθούμε όλοι σε αμφιθέατρα και πάλκα, αλλά να εκπονηθεί επιτέλους από την Πολιτεία ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης του κράτους για την ανάσχεση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στον πολιτισμό.

Καλά τα 900 ευρώ, καλά τα βραχυπρόθεσμα σχέδια ενίσχυσης, και όλα όσα έγιναν έως τώρα. Μετά τι; Απ’ ό,τι φαίνεται το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι δύσκολες εποχές για πολλούς κλάδους, μεταξύ αυτών και οι μουσικοί, οι ηθοποιοί, οι σκηνογράφοι, οι φωτιστές, οι ηχολήπτες και άλλοι. Τι θα γίνει με όλους αυτούς; Πολλοί δεν δούλεψαν για αρκετούς μήνες και έχουν οικογένεια (παιδιά, γατιά, σκυλιά και λοιπούς), τι θα γίνει με αυτές τις κατηγορίες; Είναι βέβαιο ότι ο ΘΟΚ και η ΣΟΚ δεν μπορούν να τους εργοδοτήσουν όλους, τα Κύπρια, αμφίβολο αν θα γίνουν είναι μια πονεμένη ιστορία, αλλά έχει προϋπολογισμό, που μπορεί να αποτελέσει μια καλή μαγιά (ας μη γίνουν), ας βρεθεί τρόπος τα χρήματά του να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του εγχώριου δυναμικού, να βρεθεί τρόπος οι ∆ήμοι να συνδράμουν και αυτοί με τη σειρά τους τα θέατρα, τα σχήματα, τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. ∆εν πιστεύω ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι μιας άλλης ανωτέρας τάξης, όχι είναι και αυτοί εργαζόμενοι και θα πρέπει να ζήσουν και αυτοί. Η τέχνη δεν τρέφει μόνο το πνεύμα, αλλά και τη γαστέρα. Και χωρίς τέχνη, μη γελιέστε, θα πετραδίζουμε!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση