ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λογοκρισία σε θεατρικό του ΘΟΚ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Πριν από ημέρες στις επισημάνσεις της Κυριακής στην έντυπη «Καθημερινή» είχα γράψει το παρακάτω: Όπως και να ’χει πριν φτάσουμε εκεί θα πρέπει να δουν στο υπουργείο Παιδείας και το θέμα της Επιτροπής Έγκρισης Θεαμάτων, που ορίζει τι μπορεί να είναι κατάλληλο για τα παιδιά και τι όχι. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να απαρτίζεται από λειτουργούς που έχουν σχέση με τις τέχνες, που αφουγκράζονται τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, που μπορούν να δουν και λίγο πιο έξω από τα στενά δημοσιο-υπαλληλικά πλαίσια, και ίσως και να καταργούταν σταδιακά, και να υπάρχει ένας φορέας, όπως ο ΘΟΚ, για παράδειγμα, με μία επιτροπή, στην οποία θα ανατεθεί να συμβουλεύει το κράτος για τις παιδικές θεατρικές παραστάσεις που είναι κατάλληλες για παρακολούθηση από ανήλικους, μία επιτροπή ανοικτόμυαλη, με επαρκή επιστημοσύνη, ως προς τα θεατροπαιδαγωγικά και τα θέατρο εν γένει. Είναι αναγκαία μια αναδόμηση της Επιτροπής για να αποφεύγουμε φαινόμενα όπως αυτά με τον δρα Κόρτσακ και το Still!

Και να που τελικά όλα αλλάζουν αλλά όλα μένουν ίδια. Η ίδια παρέμβαση στη θεατρική παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» του ΘΟΚ, με την αφαίρεση της ατάκας «Μπορεί ένα αγόρι να αγαπά ένα άλλο αγόρι και ένα κορίτσι ένα άλλο κορίτσι;»

Ο ΘΟΚ υπέκυψε στις αντιδράσεις και για τις παραστάσεις που θα επισκεφθούν σχολεία έφυγε η ατάκα, η οποία ακούγεται κανονικά στις παραστάσεις για το ευρύ κοινό.

Θέση πήρε ευτυχώς και ο υφυπουργός Πολιτισμού κος Γιάννης Τουμαζης, ο οποίος σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως μόλις παρακολούθησα την παράσταση του κρατικού μας θεάτρου «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες», σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή, την οποία και απόλαυσα μαζί με τα εκατοντάδες παιδιά και γονείς που γέμισαν το θέατρο. Από τη θέση μου ως Υφυπουργός Πολιτισμού, αλλά και ως Γιάννης Τουμαζής αντιτίθεμαι σε κάθε μορφή λογοκρισίας στο καλλιτεχνικό έργο. Είναι αδιανόητο, εν έτει 2022, να ενοχοποιείται η οικουμενική έννοια της αγάπης στην οποία στηρίχθηκαν τα περισσότερα φιλοσοφικά και θρησκευτικά συστήματα της ανθρώποτητας. Αγαπάμε αλλήλους!

Ευτυχώς τουλάχιστον που η επίσημη πολιτεία, διά του υφυπουργού της τοποθετείται, ωστόσο αναμένουμε και ξεκάθαρη τοποθέτηση και από το ΥΠΑΝ, και τον υπουργό κ. Προδρόμου. 

Επιτέλους να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα, και όχι να τα θάβουμε κατ' αυτόν τον τρόπο και να χρήζονται θεματοφύλακεςτης ηθικής μας άνθρωποι που δεν θα έπρεπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση