ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αδιαφθορά φταίει, κύριοι

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το αν χάσαμε το χαλούμι δεν το ξέρω, όπως και να ’χει εδώ στο νησί του «δεν φταίω εγώ» θα το απολαμβάνουμε και όσοι τυχεροί έχουν μπάρμπα στον Πύργο Τηλλυρίας ή στο Πισσούρι θα είναι ακόμη πιο τυχεροί. Μα είναι δυνατόν ολόκληρο Υπουργείο να μην μπόρεσε να αποσοβήσει μια τέτοια ήττα; Τώρα, θα μου πείτε το χαλούμι με τον πολιτισμό τι σχέση έχουν, και όμως, μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μην έχει, αλλά αν το πάρουμε διαφορετικά θα δείτε ότι υπάρχει ένας κοινός σύνδεσμος, που δεν είναι άλλος από το πώς προστατεύει η Κύπρος το είναι της, την ιδιοσυστασία της. Ε, λοιπόν, δεν υπεραμύνεται αυτής, δεν την ενδιαφέρει καθόλου τι είναι κυπριακό και τι όχι, και όταν στη μέση μπαίνουν λεφτά, και πολλά μάλιστα, τότε πάει περίπατο και η κυπριακότητα και το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας και όλα.

Μα είναι το τυρί, το χαρούπι, το κολοκάσι και εγώ δεν ξέρω τι άλλο πολιτισμός; Ναι, είναι, διότι είμαστε εμείς, είναι η γη που έθρεψε γενιές και γενιές Κυπρίων, που έφτιαξαν πολιτισμό σε αυτή τη γωνιά της υφηλίου.

Ναι, αγαπητοί μου, δεν προστατεύσαμε το χαλούμι, όχι γιατί δεν μπορούσαμε ή γιατί υπάρχουν άσχετοι και ανίκανοι δημόσιοι υπάλληλοι – υπάρχουν και αυτοί, όπως υπάρχουν σε κάθε επάγγελμα – αλλά γιατί είναι πολλά τα λεφτά Κύπριε, και αυτοί που τα έχουν και θέλουν να τα αβγατίσουν θα κάνουν το παν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Τα ρίχνουμε όλα στην κακή και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, στην υποστελέχωση, στον φόρτο εργασίας και γενικά θα φταίνε όλοι, και θα φτάσουμε στον Ιούλιο του 1974 και το προδοτικό πραξικόπημα που έφερε τον πόλεμο και μοιράστηκε η πατρίδα μας στα δυο και ότι λειτουργούμε με το δίκαιο της ανάγκης και δώσε του κλάμα… ο κάθε υπάλληλος, ο κάθε προϊστάμενος που δεν έκανε καλά τη δουλειά του στο τέλος θα βγει κούπα άπανη και εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε στον ρότσον μας, τρώγοντας ελιές και τερατσιές, και χαλούμι βέβαια.

Η απώλεια του εμπορικού σήματος ήλθε γιατί δεν καταφέραμε να το κάνουμε ΠΟΠ, δηλαδή Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Δεν βρήκαμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που θέτει το Κυπριακό ως μείζον πρόβλημα και να το αναγνωρίσουμε ως Κυπριακό Προϊόν, εδώ ολόκληρη Κύπρο βάλαμε ως όλον στην Ε.Ε. με αστερίσκο ότι το βόρειό της μέρος δεν ελέγχεται από τις αρχές της Δημοκρατίας και δεν καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το χαλούμι είναι κυπριακό. Τι φοβηθήκαμε, μη και το αξιοποιήσουν οι Τ/κ προς όφελός τους; Και πούνε ότι το helim είναι δικό τους και όχι δικό μας; Θα μπορούσαμε να βάλουμε και εδώ αστερίσκο, και να λέμε ότι το ΠΟΠ αυτό θα πρέπει να έχει παραχθεί στις ελεύθερες περιοχές, να υπάρχει έλεγχος της ποσότητας γάλακτος που περνάει από την Πράσινη Γραμμή, καθώς και των ποσοτήτων χαλουμιού.

Δεν είναι απώλεια απλώς ενός εμπορικού σήματος, δεν φοβόμαστε μήπως οι Τ/κ οικειοποιηθούν το χαλούμι και το εμπορεύονται, λες και σήμερα δεν εξάγεται στην Τουρκία, και αν θέλει η Τουρκία δεν το στέλνει παρακάτω.

Εδώ σε θέλω Κυπριακή Δημοκρατία, να υπερασπίσεις ένα από τα πιο γνωστά σου προϊόντα, να βρεις τους νομικούς εκείνους περιορισμούς που δεν θα επιτρέπουν πολιτική σπέκουλα στο χαλούμι σου από κανέναν. Δεν το έκανες, και νομίζω ότι ξέρω το γιατί, διότι είσαι μπερδεμένη στα δίχτυα της διαφθοράς και της εύκολης λύσης, «από εν φορτώνει που έσσω σου, τάνα του να φορτώσει». Αυτή την κυπριακότητα δεν τη σέβεσαι Κυπριακή Πολιτεία και τη σερβίρεις με δυόσμο όπου και όπως σε βολεύει. Καλοζώισες και δεν σε νοιάζει τίποτα άλλο και ξανά έρχεται ο Παστελλάς να γίνεται τραγικά επίκαιρος «φουκούδες μετά μπαταρίας σ’ αναπεπταμένο πεδίο μάχης, μασέλες οκτακύλινδρες σε ρυθμό πιστονιών αερόψυκτων μηχανών, ρεψίματα και πορδές η πολιτεία αγκομαχώντας καταβροχθίζει την ευτυχία της».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση