ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Mecum omnes plangite!

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Για ακόμη μία φορά φάνηκε η προχειρότητα στο πώς αντιμετωπίζουμε τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο με την περιβόητη συμβουλευτική επιτροπή που όρισε ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Στην αρχή σκέφτηκε τυχαία δεκαέξι ονόματα, από τα οποία η μία μόνο ήταν γυναίκα. Έγινε ο κακός χαμός εν πρώτοις γιατί δεν τηρήθηκε καμία ποσόστωση, έστω για τους τύπους και εν δευτέροις για τα μέλη της επιτροπής.

Φορείς, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πολιτισμού, μέσα, εξεμάνησαν με την απερίσκεπτη πράξη του υπουργού. Μια μία μόνο γυναίκα, από τις τόσες πολλές και άξιες και ικανές; Πραγματικά είναι απορίας άξιον πώς δεν βρέθηκε ένας ή μία στο Γραφείο του κ. υπουργού να του επισημάνει το ατόπημα ή του το είπαν και εκείνος αγρόν ηγόρασε; Γιατί δεν συμβουλεύτηκε τις λίστες που του παρέδωσαν οι καλλιτέχνες το προηγούμενο διάστημα; Για μια-δυο μέρες πολλά τα ερωτήματα και καθόλου απαντήσεις. Προσωπικά θεώρησα την επιτροπή εντελώς λειψή και μπερδεμένη. Της έλειπε η φρεσκάδα, το χρώμα, έλειπαν πρόσωπα από τον πραγματικό χώρο του πολιτισμού, που είναι έξω, στα θέατρα, στις γκαλερί, στις συναυλίες, που πάνε στις Στέγες Χορού. Προσοχή, επαναλαμβάνω, δεν απαξιώνω κανενός την αξία, απλώς αυτό που λέω είναι ότι δεν κάνουν όλοι για όλες τις δουλειές. Τόσο απλά, δεν αρκεί να αγαπώ την κηπουρική, για να γνωμοδοτήσω ως επαΐων για τον ∆ημοτικό Κήπο, ούτε να συμμετάσχω στο Φυτώριο.

Αφού παρήλθε χρόνος, λοιπόν, όχι πολύς, αλλά αρκετός για να αρχίζει να βράζει επικίνδυνα η κατσαρόλα (δανείζομαι τη φράση από τον φίλο Παντελή), από το Υπουργείο βγαίνει ανακοίνωση, που αντί να εκτονώσει την πίεση, την συμπίεσε περισσότερο. Τυχαία λέει ως προς την επιλογή του φύλου. Αντιλαμβάνεστε ότι σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου χρησιμοποιείται η λέξη «τυχαία»; Και επειδή όλα έγιναν τυχαία, ή στα κουτουρού, ή στο έλα μωρέ, εντάξει… γυναίκες πολλές μπήκαν σε άλλες επιτροπές, άρα δεν χρειάζονταιπαντού… Όμως, για να σιωπήσετε διαλέγουμε εννέα, φαντάζομαιπάλι τυχαία έγινε η επιλογή και σιωπήστε. Πολύ μιλήσατε…

Φτιάχτηκε, λοιπόν, μια επιτροπή με είκοσι πέντε άτομα, που ειλικρινά δεν ξέρω σε τι θα πρωτοσυμβουλεύσουν τον υπουργό, αφού όπως είπε μπορεί να διαλυθεί σε μια-δυο εβδομάδες… Αφού η Επίτροπος Νομοθεσίας μόλις την Παρασκευή παρέδωσε τα Νομοσχέδια για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, τι τη χρειάζεστε κ. Προδρόμου την επιτροπή, έχετε λειτουργούς στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου σας, οι οποίοι και οι οποίες μπορούν να σας συμβουλεύσουν σε πρώτη φάση. Γιατί χρειάζεστε αυλή; Πιστεύω ακράδαντα ότι και η τωρινή 25μελής επιτροπή είναι λειψή, δεν αφουγκράζεται τη σύγχρονη δημιουργία, δεν ακούει και δεν κοιτάει πέρα από τα σύνορα της Κύπρου, άντε να φτάνει μέχρι την Ελλάδα και πάλι σκοντάφτει στις εκεί αγκυλώσεις… ∆εν εκπροσωπούνται όλες οι μορφές τέχνης… βέβαια, θα μου πείτε, αφού δεν είναι καμία επιτροπή που θα διαρκέσει ή που έχει ρόλο να διαδραματίσει προς τι τόσος ντόρος; Η απάντηση είναι απλή, απλούστατη, διότι έτσι γίνονται τα πράγματα χειρότερα, διότι κάπως έτσι δημιουργούνται θεσμοί υβριδικοί, εκ γενετής δυσλειτουργικοί και χειραγωγημένοι. ∆είχνει ότι οι παλιές φιλίες και οι χάρες πάντοτε θα βρίσκουν τον δρόμο τους και είμαι της απόλυτης άποψης ότι δεν πρέπει να μένουμε σιωπηροί, διότι υποτίθεται ότι θέλουμε ένα αύριο πιο σωστό, πιο τακτοποιημένο.

Ο τρόπος συγκρότησης της επιτροπής δεν είναι αστείο, δεν είναι στιγμιαίο λάθος, είναι ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε πολλά πράγματα.

Η έξαρση της πανδημίας, η τοξική πολιτική ζωή, η δυσλειτουργούσα πολιτιστική δραστηριότητα, η Κύπρος που κινδυνεύει να ξυπνήσει ένα πρωί και να έχει μείνει μισή, με την εναπομένουσα να γίνεται βορά στις αδηφάγες ορέξεις διεφθαρμένων λευκών κολλάρων της πολιτικής και οικονομικής/επιχειρηματικής ζωής, μας κατατρύχουν και μας αηδιάζουν, ας μην κάνουμε χειρότερα τα πράγματα. Ζούμε σε δυστοπικούς καιρούς και χρειαζόμαστε να παίρνουμε ανάσες, δεν ξέρω, θα κλείσω με τον στίχο της Μαρκετάκη: «Αν έχεις λίγη αγάπη, δώσ’ μου να μου γλυκάνεις τη ζωή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση