ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια παιδεία στο τρία!

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σε αυτόν τον τόπο τελικά η παιδεία διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο. Η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για να την αναβαθμίζει, να παρέχει στη νέα γενιά τα εργαλεία για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος. Κάνουμε διάλογο με όλους, συγκροτημένα και με πρόγραμμα. Μακριά από εμάς τακτικές άλλων νοοτροπιών. Τα συζητάμε, διαφωνούμε αλλά στο τέλος διαμορφώνουμε ένα μακρόπνοο σχέδιο.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που αμφιβάλλει για τα παραπάνω. Άλλωστε, εν μέσω του θέρους, τόση φασαρία έγινε, η Πολιτεία εξορθολογίζει, οι εκπαιδευτικοί όμως δεν θέλουν να εξορθολογιστούν, οι πολίτες με απορία παρακολουθούν τις εξελίξεις και αγωνιούν για το τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο. Το μόνο που μένει σταθερό είναι οι διαφημίσεις τύπου «back to school», η κατανάλωση, βλέπετε, δεν μπορεί να περιμένει, οι νέες κασετίνες και οι σάκες θέλουν να κρυφτούν κι η χαρά δεν τις αφήνει. Ο υπουργός της Παιδείας και του Πολιτισμού (ναι, μάλιστα και του Πολιτισμού) κάνει διάλογο τύπου σπασμένο τηλέφωνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά θιν’ αλός και καρύδα, οι συνδικαλιστές επί των κιγκλιδωμάτων, οι εκπαιδευτικοί εν αναμονή, οι γονείς αγωνιούντες, με το χέρι στο πορτοφόλι για να μην πάνε χαμένες κι οι διαφημίσεις και περπατάει η Παιδεία μονάχη, σε μια ολόμαυρη ράχη. Πολλά μπορούν και πρέπει να αλλάξουν στον χώρο της εκπαίδευσης.

Όλοι το ξέρουμε, όλοι το καταλαβαίνουμε, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα, όχι απαραίτητα από ανικανότητα ή αδιαφορία, αλλά από την αίσθηση που έχουμε ως πολίτες ότι πρέπει και ο σκύλος να είναι χορτάτος και η πίτα ολάκερη. Οι εκπαιδευτικοί θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους ή, για να το πούμε καλύτερα, οι συνδικαλιστές της παιδείας δεν θέλουν να δουν τα κατορθώματα των περασμένων να χαθούν, η κυβέρνηση από τη μεριά της θέλει να δείξει ότι έχει πυγμή λέοντος και δεν κάνει πίσω, θέλει οπωσδήποτε να καθαρίσει τον σταύλο του Αυγείου, διότι με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από αξιωματούχους του κράτους οι εκπαιδευτικοί ως κόπρο του βασιλιά τους θεωρούν. Και αναρωτιέμαι πώς θα βλέπουν τους δασκάλους και τους καθηγητές των παιδιών τους τον Σεπτέμβριο οι γονείς;

Ως τους χαραμοφάηδες της δημόσιας υπηρεσίας, που δεν κάνουν τίποτα και τους πληρώνει και το κράτος τρεις μήνες διακοπές; Όσο δεν απαξίωσαν το επάγγελμά τους οι λογής-λογής συνδικαλιστές, το έκανε το κράτος. Έχουμε και την Εκκλησία, βέβαια, που μπαίνει στα χωράφια της δημόσιας εκπαίδευσης και λέει τι πρέπει να καταργηθεί σε γιορτή, και ότι δεν γίνεται και τόση καλή δουλειά, και καλά κάνει, ο κάθε φορέας κοιτάζει τα του οίκου του, είναι εκπεφρασμένη άλλωστε η θέση της Εκκλησίας να λειτουργήσει τα δικά της σχολεία, άρα ψάχνει για μαθητές. Από την άλλη τα ιδιωτικά σχολεία τρίβουν και λίγο τα χέρια τους, σου λέει όλο και κάποιος αγανακτισμένος γονέας θα έρθει να βρει απάγκιο στα δικά μας τα απάνεμα λιμάνια, που δεν ταράζονται ούτε από απεργίες, ούτε από απαλλαγές, ούτε από συνδικαλιστές.

Πολύς ντόρος για το τίποτα, το ξαναέγραψα, θα έρθει από τις Σεϋχέλλες ο Πρόεδρος, θα επιστρέψει οίκαδε και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού (ναι, ναι του Πολιτισμού) και όλοι μαζί, αγαπημένοι σαν και πρώτα, θα βρούνε τις λύσεις για το καλό των μαθητών, προς όφελος της κοινωνίας. Και εμείς στα μέσα θα παίξουμε παλαμάκια και θα πάρουμε ανάσα για να ασχοληθούμε με τους νοσηλευτές, το ΓεΣΥ, και το Κυπριακό.

Και εδώ που τα γράφουμε, καλώς να γίνει, διότι θα έχει χρόνο και ο κ. Χαμπιαούρης να ασχοληθεί και με τον πολιτισμό, αφού είναι και του Πολιτισμού. Ένας είναι, δεν είναι η θέα Κάλι να έχει τέσσερα χέρια, να ασχολείται και με την παιδεία και με τον πολιτισμό. Σαφώς και κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε με την υπόθεση του Χαμπή Τσαγκάρη και τη Σχολή Χαρακτικής του στα Πλατανίσκεια. Από τη μία οι εκπαιδευτικοί να απειλούν θεούς και δαίμονες, η σχολική χρονιά να παίζεται στα ζάρια και από την άλλη ο Χαμπής, το Μουσείο του και η Σχολή του. Ε, κανεί, σιορ! Τελικά, επειδή το κράτος έχει υπηρεσίες το ζήτημα το ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, μιας και το θέμα είχε να κάνει με τ/κ περιουσία. Διακριτικός ο κ. Χαμπιαούρης δεν θέλησε να μπει στα χωράφια του συναδέλφου του. Άλλωστε, όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα των τρώνε οι κότες και δεν είναι καιρός για ξιφτέρισμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση

X