ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να χαράξει... Υφυπουργείο!

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν πλούσια σε πολιτιστικά νέα – Ω! Ναι – και αυτό μας θέτει προ των ευθυνών μας και δικαιολογία καμία. Έγιναν τα εγκαίνια της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στο κτήριο ΣΠΕΛ, με εγκαίνια της έκθεσης «Χριστόφορος Σάββα. Πρόωρα παρών». Πραγματικά μία έκθεση για έναν καλλιτέχνη που άφησε το σημάδι του ανεξίτηλο στα καλλιτεχνικά πράγματα του νησιού. Νομίζω δεν θα μπορούσε να είχαν γίνει πιο επιτυχημένα εγκαίνια πινακοθήκης. Αυτό που θα πρέπει να δούμε βέβαια είναι τι θα γίνει με την Πινακοθήκη μετά τον Μάρτιο που τελειώνει η έκθεση. Στα εγκαίνια που λέτε της έκθεσης ο γενικός διευθυντής του Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, διαβάζοντας τον χαιρετισμό του κ. Χαμπιαούρη, μεταξύ άλλων, μίλησε και για την προώθηση νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού εντός του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους! Λέτε; Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι είναι αδήριτη ανάγκη, αλλά όχι για να εξασφαλίσουμε ημετέρους και να βγάλουμε υποχρεώσεις, αλλά για να αναβαθμίσουμε την πολιτιστική πολιτική μας.

Και μιας και είπα για αναβάθμιση, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κύπρια» – είχε προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τελικά, για τη θέση προκρίθηκε ο κ. Άντης Παρτζίλης, ο οποίος είναι επικεφαλής του φεστιβάλ τα τελευταία έξι χρόνια. Εντύπωση μου έκανε, που λέτε, η ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία προσπάθησαν να αναβαθμίσουν ουσιαστικά το φεστιβάλ και γι’ αυτό προχώρησαν σε προκήρυξη ανοικτών προσφορών για αγορά υπηρεσιών. Μάλιστα, είναι ομολογουμένως και αυτό ένα βήμα ότι δεν κάνουμε απευθείας ανάθεση σε κάποιον. Συμφωνώ. Αυτό που μου κινεί ωστόσο το ενδιαφέρον είναι η επιλογή ξανά του κ. Παρτζίλη και δεν υπονοώ σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό στην επιλογή τού εν λόγω προσώπου. Φαντάζομαι, και δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω τίποτε και κανέναν, ότι δεν υπήρξε κανένας καλύτερος, πιο φρέσκος με ιδέες και πλούσιο βιογραφικό πλούσιο να καταθέσει πρόταση; Κακά τα ψέματα, ένα φρέσκο, νέο πρόσωπο δίνει άλλον αέρα, σε ένα φεστιβάλ που έχει χάσει τη φρεσκάδα του, που δεν αφήνει καλλιτεχνικό αποτύπωμα εδώ και πολλά χρόνια. Με τρομάζει η σκέψη ότι στη χώρα δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να δοκιμαστούν.

Στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης του φεστιβάλ εντάσσεται και η μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία στον καταρτισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος – δεν θα ανακατεύονται και πολύ εκεί στις Πολιτιστικές. Ελπίζω οι προηγούμενες ανησυχίες του κ. Παρτζίλη να βρήκαν ευήκοα ώτα εκεί στην Ιφιγενείας και να εισακούστηκαν, αν όχι όλα, μερικά απ’ όσα έχει προτείνει. Δεν ξέρω αν μπορεί να στηθεί επαρκώς ένα φεστιβάλ διεθνών προδιαγραφών –όπως το θέλουν να είναι– μέσα σε μερικούς μήνες – μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων, έως τις 22 Φεβρουαρίου – δηλαδή μέσα σε έναν μήνα θα πρέπει να υποβληθούν προτάσεις αξιώσεων, όπως αρμόζει σε ένα διεθνές φεστιβάλ και μέσα σε πέντε περίπου μήνες θα πρέπει αυτές να αξιολογηθούν και να εγκριθούν από τον υπουργό, ο οποίος δεν νομίζω να έχει και ιδιαίτερες αντιρρήσεις, εδώ που τα λέμε.

Για να καταλήξουμε, έχω την πεποίθηση ότι ο κ. Παρτζίλης θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν για να παραδώσει ένα φεστιβάλ, που θα είναι κάτι παραπάνω από τα προηγούμενα. Μπορεί το λογότυπο να είναι μία νέα αρχή, αλλά και πάλι, πώς αλλάζεις τα πάντα μέσα σε ένα μήνα – για να μη μιλήσω για την αμοιβή των 300 ευρώ, που τη θεωρώ αστεία – ασχέτως αν ο νικητής θα αναλάβει όλες τις εργασίες του Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Κύπρια 2019 θεωρώ ότι είναι η λυδία λίθος για τα επόμενα φεστιβάλ, αλλά και για το ίδιο το Υπουργείο και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. Πιστεύω ακράδαντα στη χάραξη Εθνικής, Κρατικής, Κυβερνητικής –όπως θέλετε ονομάστε την– Στρατηγικής για τον Πολιτισμό. Με μία τέτοια πολιτική θα ξέρουμε τι θέλουμε, πώς το θέλουμε και από ποιους το θέλουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση