ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ΚΟΤ ενηλικιώθηκε

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Φτιάξαμε Υφυπουργείο Τουρισμού και δέσαμε τον γάιδαρο, που λέγεται τουρισμός και που θα κάνει την Κύπρο μας αγνώριστη τουριστικά. Ο ΚΟΤ άλλαξε και έβαλε τα σκολιανά του και ο υφυπουργός θα παρακάθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Προηγουμένως ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όταν πήγαινε στις συνεδριάσεις του Υπουργικού ήταν περισσότερο της ενέργειας, του εμπορίου και της βιομηχανίας, και λιγότερο του τουρισμού, αλλά είχε τον ΚΟΤ και το Δ.Σ. του και πορευόταν ο άνθρωπος. Οι τουρίστες αυξάνονταν, η ήλιος και οι θάλασσες δεν μας έλειψαν, ευτυχώς ποτέ, οπότε με κάποιες δυσκολίες, βέβαια, πορευόμασταν και σπάζαμε τα ρεκόρ αφίξεων το ένα μετά το άλλο, τώρα δε που έχουμε κοτζαμάν υφυπουργείο θα δείτε τι έχει να γίνει. Ο νέος υφυπουργός δεν είναι αλεξιπτωτιστής του τουρισμού, προέρχεται από μία άκρως τουριστική οικογένεια – όχι όμως από τη Μέκκα του τουρισμού μας, την ελεύθερη Αμμόχωστο και αυτό είναι μείον του, για κάποιους – από οικογένεια που ξέρει από καλό τουρισμό και αυτό πρέπει να του το πιστώσουμε. Βέβαια, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η ενασχόληση της οικογένειας με τα τουριστικά κοινά εδώ και δεκαετίες μπορεί να ενέχει και κακοτοπιές, διότι πώς μπορείς να πας, αν χρειαστεί, κόντρα με το θέλημα του πατρός και τα θέσμια της οικογενείας; Θα πρέπει να αποδείξει ο νέος υφυπουργός ότι δεν μπήκε στην πολιτική για να κεφαλαιοποιήσει την κομματική του προέλευση, ότι δεν ασχολήθηκε με τα κοινά για να διαιωνίσει τις οικογενειακές επιχειρήσεις, εν ολίγοις ότι δεν επελέγη γιατί είναι γόνος, αλλά γιατί μεταξύ των άλλων 45 που προτάθηκαν στον Πρόεδρο ή ο ίδιος σκέφτηκε είναι ο καλύτερος, ο πιο καταρτισμένος και ο ικανότερος να ηγηθεί της ατμομηχανής της κυπριακής οικονομίας, που είναι ο τουρισμός.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος μας θεσμός είναι τόσες πολλές. Ας απαριθμήσουμε μερικές, διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πολιτισμό μας, υλικό και άυλο. Με διαφήμιση στο εξωτερικό που να διαφοροποιείται από το ελληνικό τουριστικό προϊόν, έτσι ώστε να μη μοιάζει η Κύπρος ένας μακρινός ελληνικός προορισμός και το σημειώνω επειδή συμβαίνει. Ακριβώς επειδή το Υφυπουργείο Τουρισμό κληρονομεί τον ΚΟΤ και δεν πρέπει να ασχοληθεί με προσλήψεις, οργανογράμματα και λοιπές πεζές πραγματικότητες, θα πρέπει να καθίσουν να δουν πώς ο τουρισμός θα ωθήσει άλλα χαρακτηριστικά του τόπου μας, μιας και τους αριθμούς τους πιάσαμε, άρα θα πρέπει να τους διατηρήσουμε και φυσικά να τους αυξήσουμε. Είπαμε, θάλασσα και ήλιο και καλό καιρό τουριστικά τα αξιοποιούμε – πολλές φορές κάνουμε και κατάχρηση – να δούμε, λοιπόν, τι άλλο θα πρέπει να προτείνουμε στους επισκέπτες μας. Ας πούμε στους ξένους ότι έχουμε πάρα πολλά μνημεία, αρχαία, βυζαντινά, μεσαιωνικά, οθωμανικά, νεότερα. Να φτιάξουμε φυλλάδια που θα υπάρχουν στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, να αναδείξουμε την ντόπια γαστρονομία – τι κι αν μας πήραν το χαλλούμι οι Άγγλοι, εδώ έρχονται για να το φάνε, αν καταφέρουν να το βρουν στα μπουφέ των ξενοδοχείων, βέβαια. Αλήθεια, με το κυπριακό πρωινό τι θα κάνουν τα ξενοδοχεία μας; Ο κύριος υφυπουργός θα πρέπει να το δει επισταμένα το θέμα, κάτι θα ξέρει, δεν μπορεί τόσα χρόνια στα πράγματα. Θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τον χειμερινό τουρισμό και πώς θα τα αναπτύξουμε ήπιες επιχειρηματικές ευκαιρίες στις ορεινές κοινότητες, οι οποίες φυτοζωούν τον χειμώνα; Πώς θα συντονιστούν οι επαρχίες και οι δήμοι και οι κοινότητες να καθίσουν σε ένα κοινό τραπέζι για να μην έχουμε 23 κινηματογραφικά φεστιβάλ το καλοκαίρι; Τον Ακάμα πώς θα τον αξιοποιήσουμε για ένα άλλο είδος τουρισμού που δεν χρειάζεται ξενοδοχεία μεγαθήρια και παραλιάρες, πώς θα τον διαφημίσουμε ως εναλλακτικό προορισμό; Λάρνακα και Λεμεσός πώς θα μπουν δυναμικά στους προορισμούς κρουαζιέρας της ανατολικής Μεσογείου, Ισραήλ, Αίγυπτος, Κρήτη, Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο, (μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε και τους hotτουρκικούς προορισμούς).

Και μιας και τα είπαμε για το Υφυπουργείο Τουρισμού, να είμαστε καλά να δούμε και Υφυπουργείο Πολιτισμού… και στα δικά μας, λοιπόν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση